Üçlü-faz ayırma
(TPP) tekniği α-galaktozidazın Aspergillus lentulus’dan tek adımda kısmi
saflaştırılması için ilk kez başarıyla kullanıldı. Yüksek aktivite ve
saflaştırma katı elde etmek için enzimin ekstraksiyon etkinliğine amonyum
sülfat konsantrasyonu, ekstrakt t-butanol oranı ve pH etkisi araştırıldı.
Sistemin optimum saflaştırma parametreleri %55(w/v) amonyum sülfat
konsantrasyonu, 1:1 (v/v) ham ekstrakt t-butanol oranı ve pH 5.5 olarak
belirlendi. Bu optimize TPP sistemi α-galaktosidaz için 5.3 saflaştırma
katı ile %178 aktivite verimi oluşturdu. pH 6.5 ve 50oC’de maksimum aktivite gözlendi. α-Galaktozidaz 25-60°C sıcaklık aralığında ve pH 2.6-5.5 aralığında
oldukça iyi bir kararlılık gösterdi. KM ve Vmax değerleri
sırasıyla 0.365 mM ve 0.093 U olarak belirlendi. Metal iyonları ve şekerler
arasında Na2CO3 ve
galaktoz enzim aktivitesi üzerinde kuvvetli inhibitor etkisi gösterdi. TPP ile A. lentulus’dan farklı biyokimyasal
özelliklere sahip yeni bir α-galaktozidazın elde edilmesi onun çeşitli biyoteknolojik
uygulamaları açısından ilgi çekici olacaktır.
α-galactosidase bioseparation three-phase partitioning (TPP) enzyme purification
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Nisan 2020 |
Kabul Tarihi | 16 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 48 Sayı: 1 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science