Günümüzde, özellikle doğal ürünlere olan ilginin artmasına bağlı
olarak arı ürünlerine olan talep artmıştır. Bu ürünlerden biri olan balın
taklit edilmesi oldukça kolay olmasına rağmen taklitlerin tespit edilmesi de
bir o kadar zordur. Sahteciliği tespit etme noktasında özellikle baldaki bitki
kaynaklarını tespit etmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Balın botanik
orijinini tanımlamak için yaygın olarak kullanılan yöntemler,
melissopalinolojik analiz ve kimyasal analizlerdir. Son yıllarda ise daha hızlı,
basit ve güvenilir sonuç sunan DNA tabanlı yöntemler ile balın bitki kaynakları
tespit edilmeye başlanmasına rağmen bu konuda yapılan çalışmalar Türkiye’de yok
denecek kadar azdır. Bireysel polen tanelerinin görsel olarak incelenmesini
gerektiren morfolojik tanımlama yöntemlerinin aksine, yakın zamanda
geliştirilen genetik yaklaşımlar, polen analizlerinin ölçeğini ve çözünürlüğünü
artırma potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada balda moleküler teknikler
kullanılarak yapılan çalışmaların sonuçları derlenerek toplu bir veri sunulması
amaçlanmış ve yöntemin avantaj ve dezavantajları değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 22 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 49 Sayı: 1 |
HACETTEPE JOURNAL OF BIOLOGY AND CHEMİSTRY
Copyright © Hacettepe University Faculty of Science