Endüstriyel ve akademik
çalışmalarda objelerin ağırlıklarının ölçülmesi oldukça önemli bir yere
sahiptir. Bu nedenle gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada yapay sinir ağları
(YSA) kullanılarak görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan ve kamera açısından
bağımsız ağırlık tahmini yapılması amaçlanmıştır. Yapay sinir ağı yapısı olarak
ileri beslemeli çok katmanlı algılayıcı (multi-layer perceptron - MLP) ve
radyal tabanlı fonksiyon (radial basis function - RBF) ağı kullanılmıştır.
Ağırlığı tahmin edilecek obje olarak da portakal ve yumurta örnekleri
belirlenmiştir. Bu örnekler ile sistemin eğitilmesi ve test edilmesi için; 4
farklı marka ve 4 farklı sınıf (çok büyük - büyük - orta - küçük) olacak
şekilde 250 adet yumurta örneği ve farklı boyutlarda 150 adet portakal örneği
seçilmiştir. Bu örnekler kullanılarak; yumurta için dik açı, pozitif açı ve
negatif açı ile elde edilmiş 750 adet görüntü içeren, portakal için de dik açı,
pozitif açı ve negatif açı ile elde edilmiş 450 adet görüntü içeren bir veri
tabanı oluşturulmuştur. Oluşturulan bu ağırlık tahmin sistemi; bir adet kamera,
yapay aydınlatma sistemi, yansıtıcılar ve referans görüntüden oluşmaktadır ve
ayrıca ağırlık tahmin işlemi sırasında MATLAB programı ve araç kutuları
kullanılmıştır. Bu çalışmada farklı öznitelik vektörleri, farklı açılardan
çekilmiş görüntüler ve farklı YSA parametreleri test edilerek başarımı en
yüksek olan sistemin kurulması hedeflenmiştir. Her bir değişiklik sonucu
oluşturulan sistem beşer kez çalıştırılarak sonuçların aritmetik ortalaması
alınmıştır. Ayrıca başarımı en yüksek olan denemenin, k-katlı çapraz doğrulama
yöntemi ile de başarımı hesaplanmıştır. Hassas tartı ile yapılan ölçümlerde,
Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’ne göre belirlenmiş ve yumurta kutularının
üzerinde yazan sınıflandırma değerlerine göre doğruluk oranı %47 iken,
gerçekleştirilen bu çalışma sonucunda bu oran MLP’de % 90.50’e, RBF’de %
86.30’e çıkarılmıştır. Ayrıca ağırlık tahmininin başarımı; MLP için yumurta
örneğinde % 99.42, portakal örneğinde % 98.20 ve RBF için yumurta örneğinde %
99.43, portakal örneğinde %98.25 olarak hesaplanmıştır.
Ağırlık tahmini Yapay sinir ağı Radyal tabanlı fonksiyon Sayısal görüntü işleme Yapay sinir ağı Çok katmalı algılayıcı
Measuring the weights of the objects in industrial and academic studies
is highly important. Therefore, it is
aimed to perform weight estimation as independent of distance and camera angle
using artificial neural networks (ANN) based on image processing procedure in
this study. Feed-forward multi-layer perceptron (MLP) and radial basis function
(RBF) network were used as artificial neural network structure. Orange and egg
were selected as sample objects to be estimated the weights. To train and test
the system with these samples, 250 eggs samples from 4 different brands and
classes (x-large, large, medium, and small) and 150 oranges samples with
different sizes were selected. Using
these samples, a database containing 750 images for eggs and 450 images for
oranges taken under the right angle, positive angle and negative angle was
created. The weight estimation system consists of a camera, artificial lighting
system, reflector and reference image and also the MATLAB program and toolboxes
were used during the weight estimation process.
In this study, to establish a system with highest success value was
aimed by testing the different feature vectors, images taken from different
angles and different ANN parameters. The
system created by each change was run five times and arithmetic mean of the
results was taken. In addition, the
experience, which has the highest success value, was also calculated by K-fold
cross validation method to obtain the success value. While the accuracy rate
obtained from the results weighted by accurate weighting instrument is 47%
according to definition of Turkish food codex egg communique and classification
values written on the egg cartoon, this rate was increased to 90.5% for MLP,
86.3 5 for RBF in this study. Moreover,
the success rates of the weight estimation for MLP and RBF were calculated as
99.42% for eggs, 98.20% for oranges and 99.43% for eggs, 98.25% for oranges,
respectively.
Weight estimation Digital image processing Artificial neural network Multi-layer perceptron Radial basis function
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Mayıs 2019 |
Gönderilme Tarihi | 11 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 1 |