Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yapay sinir ağları ile görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık tahmin sistemi: yumurta ve portakal örnekleri

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 1, 26 - 46, 16.05.2019
https://doi.org/10.9733/JGG.2019R00601003.T

Öz

Endüstriyel ve akademik
çalışmalarda objelerin ağırlıklarının ölçülmesi oldukça önemli bir yere
sahiptir. Bu nedenle gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada yapay sinir ağları
(YSA) kullanılarak görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan ve kamera açısından
bağımsız ağırlık tahmini yapılması amaçlanmıştır. Yapay sinir ağı yapısı olarak
ileri beslemeli çok katmanlı algılayıcı (multi-layer perceptron - MLP) ve
radyal tabanlı fonksiyon (radial basis function - RBF) ağı kullanılmıştır.
Ağırlığı tahmin edilecek obje olarak da portakal ve yumurta örnekleri
belirlenmiştir. Bu örnekler ile sistemin eğitilmesi ve test edilmesi için; 4
farklı marka ve 4 farklı sınıf (çok büyük - büyük - orta - küçük) olacak
şekilde 250 adet yumurta örneği ve farklı boyutlarda 150 adet portakal örneği
seçilmiştir. Bu örnekler kullanılarak; yumurta için dik açı, pozitif açı ve
negatif açı ile elde edilmiş 750 adet görüntü içeren, portakal için de dik açı,
pozitif açı ve negatif açı ile elde edilmiş 450 adet görüntü içeren bir veri
tabanı oluşturulmuştur. Oluşturulan bu ağırlık tahmin sistemi; bir adet kamera,
yapay aydınlatma sistemi, yansıtıcılar ve referans görüntüden oluşmaktadır ve
ayrıca ağırlık tahmin işlemi sırasında MATLAB programı ve araç kutuları
kullanılmıştır. Bu çalışmada farklı öznitelik vektörleri, farklı açılardan
çekilmiş görüntüler ve farklı YSA parametreleri test edilerek başarımı en
yüksek olan sistemin kurulması hedeflenmiştir. Her bir değişiklik sonucu
oluşturulan sistem beşer kez çalıştırılarak sonuçların aritmetik ortalaması
alınmıştır. Ayrıca başarımı en yüksek olan denemenin, k-katlı çapraz doğrulama
yöntemi ile de başarımı hesaplanmıştır. Hassas tartı ile yapılan ölçümlerde,
Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’ne göre belirlenmiş ve yumurta kutularının
üzerinde yazan sınıflandırma değerlerine göre doğruluk oranı %47 iken,
gerçekleştirilen bu çalışma sonucunda bu oran MLP’de % 90.50’e, RBF’de %
86.30’e çıkarılmıştır. Ayrıca ağırlık tahmininin başarımı; MLP için yumurta
örneğinde % 99.42, portakal örneğinde % 98.20 ve RBF için yumurta örneğinde %
99.43, portakal örneğinde %98.25 olarak hesaplanmıştır.

Kaynakça

  • Alikhanov, D., Penchev, S., Georgieva, T., Moldajanov, A., Shynybaj, Z., & Daskalov, P. (2015). Indirect Method for Egg Weight Measurement Using Image Processing. International Journal of Emerging Technology and Advanced Engineering, 5, 30-34.
  • Asadi, V., & Raoufat, M. H. (2010). Egg weight estimation by machine vision and neural network techniques (a case study fresh egg). International Journal of Engineering, Technology and Natural Sciences, (2), 1-4.
  • Aydar U. (2007). Cephe değerlendirmelerinde fotogrametrik ve görselleştirme yöntemlerinin kıyaslanması (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Çelebi, Ş., & Karaca, H. (2006). Yumurtanın besin değeri, kolesterol içeriği ve yumurtayı n-3 yağ asitleri bakımından zenginleştirmeye yönelik çalışmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2), 257-265.
  • Çelik, Y., & Şengül, T. (2001). Şanlıurfa ili kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 42(2).
  • Çiçekgil, Z. (2014). Kümes hayvancılığı ürün raporu, https://arastirma.tarim.gov.tr/tepge/Lists/Haber/Attachments/18/KANATLI_URUN _RAPORU_2014.pdf (Erişim Tarihi: 10.02.2018).
  • Çölkesen, İ. (2009). Uzaktan algılamada ileri sınıflandırma tekniklerinin karşılaştırılması ve analizi (Yüsek Lisans Tezi). Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli, Türkiye.
  • Doğan, H., (2008). Adana‘da satışa sunulan yumurtalarda sunuş çeşitliliği ve kalite değişimi üzerine bir çalışma (Yüsek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, Türkiye.
  • Gonzalez, A., Satterlee, D. G., Moharer, F., & Cadd, G. G. (1999). Factors affecting ostrich egg hatchability. Poultry science, 78(9), 1257-1262.
  • Hartley, R., & Zisserman, A. (2003). Multiple view geometry in computer vision. Cambridge university press.
  • Haykin, S. (1994). Neural networks: a comprehensive foundation. Prentice Hall PTR.
  • Heikkila, J., & Silven, O. (1997, June). A four-step camera calibration procedure with implicit image correction. In cvpr (Vol. 97, p. 1106).
  • Hockaday, S., Ross, L. G., & Tillett, R. D. (1997). Using stereo image pairs to measure mass in strains of Atlantic salmon, Salmo salar L. Sensors and Their Applications VIII, Section A Environmental and Biomedical Sensors, 7, 21-26.
  • James, G., Witten, D., Hastie, T., & Tibshirani, R. (2013). An introduction to statistical learning (Vol. 112, p. 18). New York: springer.
  • Javadikia, P., Dehrouyeh, M. H., Naderloo, L., Rabbani, H., & Lorestani, A. N. (2011, December). Measuring the weight of egg with image processing and ANFIS model. In International Conference on Swarm, Evolutionary, and Memetic Computing (pp. 407-416). Springer, Berlin, Heidelberg.
  • Kashiha, M., Bahr, C., Ott, S., Moons, C. P., Niewold, T. A., Ödberg, F. O., & Berckmans, D. (2014, October). Weight Estimation of Pigs Using Top-View Image Processing. In International Conference Image Analysis and Recognition (pp. 496-503). Springer, Cham.
  • Kraus, K. (2007). Fotogrametri. Cilt 1, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kriesel, D., (2005). A brief introduction to neural networks, http://www.dkriesel.com/en/science /neural_networks (Erişim Tarihi:4 Kasım 2017).
  • Kohavi, R. (1995, August). A study of cross-validation and bootstrap for accuracy estimation and model selection. In Ijcai(Vol. 14, No. 2, pp. 1137-1145).
  • Lines, J. A., Tillett, R. D., Ross, L. G., Chan, D., Hockaday, S., & McFarlane, N. J. B. (2001). An automatic image-based system for estimating the mass of free-swimming fish. Computers and Electronics in Agriculture, 31(2), 151-168.
  • Omid, M., Khojastehnazhand, M., & Tabatabaeefar, A. (2010). Estimating volume and mass of citrus fruits by image processing technique. Journal of food Engineering, 100(2), 315-321.
  • Şalvarcı, Ü.B., Ayten, U.E., (2017). Yapay sinir ağları kullanılarak imgelerden yumurta ağırlığının uzaklıktan bağımsız sezimi. SIU, 1-4, Antalya.
  • Şalvarcı, Ü.B. (2017). Yapay sinir ağları kullanarak görüntü işlemeye dayalı ağırlık tahmini (Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Wilson, H. R. (1991). Interrelationships of egg size, chick size, posthatching growth and hatchability. World's Poultry Science Journal, 47(1), 5-20.
  • URL-1: Withings, (2011). A short history of the weighing scale. https://blog.withings.com/2011/09/30/a-short-history-of-the-weighing-scale-2/ (Erişim Tarihi: 30.03.2019).
  • URL-2: Psikolojik, yapay sinir ağları, http://www.psikolojik.gen.tr/yapay-sinir-aglari.html, (Erişim Tarihi: 7 Kasım 2017).
  • URL-3: Safari book online, Multi layer perceptron, https://www.safaribooksonline.com/library/view/getting-started-with/9781786468574/ch04s04.html, (Erişim Tarihi: 10 Kasım 2017).
  • URL-4: DTREG, RBF neural networks, https://www.dtreg.com/solution/view/25, (Erişim Tarihi: 8 Kasım 2017).
  • URL-5: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, (2014), Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/ 12/20141220-5.htm (Erişim Tarihi: 19 Mart 2018).

Distance independent weight estimation system based on image processing with artificial neural networks: egg and orange samples

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 1, 26 - 46, 16.05.2019
https://doi.org/10.9733/JGG.2019R00601003.T

Öz

Measuring the weights of the objects in industrial and academic studies
is highly important.  Therefore, it is
aimed to perform weight estimation as independent of distance and camera angle
using artificial neural networks (ANN) based on image processing procedure in
this study. Feed-forward multi-layer perceptron (MLP) and radial basis function
(RBF) network were used as artificial neural network structure. Orange and egg
were selected as sample objects to be estimated the weights. To train and test
the system with these samples, 250 eggs samples from 4 different brands and
classes (x-large, large, medium, and small) and 150 oranges samples with
different sizes were selected.  Using
these samples, a database containing 750 images for eggs and 450 images for
oranges taken under the right angle, positive angle and negative angle was
created. The weight estimation system consists of a camera, artificial lighting
system, reflector and reference image and also the MATLAB program and toolboxes
were used during the weight estimation process. 
In this study, to establish a system with highest success value was
aimed by testing the different feature vectors, images taken from different
angles and different ANN parameters.  The
system created by each change was run five times and arithmetic mean of the
results was taken.  In addition, the
experience, which has the highest success value, was also calculated by K-fold
cross validation method to obtain the success value. While the accuracy rate
obtained from the results weighted by accurate weighting instrument is 47%
according to definition of Turkish food codex egg communique and classification
values written on the egg cartoon, this rate was increased to 90.5% for MLP,
86.3 5 for RBF in this study.  Moreover,
the success rates of the weight estimation for MLP and RBF were calculated as
99.42% for eggs, 98.20% for oranges and 99.43% for eggs, 98.25% for oranges,
respectively.

Kaynakça

  • Alikhanov, D., Penchev, S., Georgieva, T., Moldajanov, A., Shynybaj, Z., & Daskalov, P. (2015). Indirect Method for Egg Weight Measurement Using Image Processing. International Journal of Emerging Technology and Advanced Engineering, 5, 30-34.
  • Asadi, V., & Raoufat, M. H. (2010). Egg weight estimation by machine vision and neural network techniques (a case study fresh egg). International Journal of Engineering, Technology and Natural Sciences, (2), 1-4.
  • Aydar U. (2007). Cephe değerlendirmelerinde fotogrametrik ve görselleştirme yöntemlerinin kıyaslanması (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Çelebi, Ş., & Karaca, H. (2006). Yumurtanın besin değeri, kolesterol içeriği ve yumurtayı n-3 yağ asitleri bakımından zenginleştirmeye yönelik çalışmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2), 257-265.
  • Çelik, Y., & Şengül, T. (2001). Şanlıurfa ili kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Hayvansal Üretim, 42(2).
  • Çiçekgil, Z. (2014). Kümes hayvancılığı ürün raporu, https://arastirma.tarim.gov.tr/tepge/Lists/Haber/Attachments/18/KANATLI_URUN _RAPORU_2014.pdf (Erişim Tarihi: 10.02.2018).
  • Çölkesen, İ. (2009). Uzaktan algılamada ileri sınıflandırma tekniklerinin karşılaştırılması ve analizi (Yüsek Lisans Tezi). Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli, Türkiye.
  • Doğan, H., (2008). Adana‘da satışa sunulan yumurtalarda sunuş çeşitliliği ve kalite değişimi üzerine bir çalışma (Yüsek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, Türkiye.
  • Gonzalez, A., Satterlee, D. G., Moharer, F., & Cadd, G. G. (1999). Factors affecting ostrich egg hatchability. Poultry science, 78(9), 1257-1262.
  • Hartley, R., & Zisserman, A. (2003). Multiple view geometry in computer vision. Cambridge university press.
  • Haykin, S. (1994). Neural networks: a comprehensive foundation. Prentice Hall PTR.
  • Heikkila, J., & Silven, O. (1997, June). A four-step camera calibration procedure with implicit image correction. In cvpr (Vol. 97, p. 1106).
  • Hockaday, S., Ross, L. G., & Tillett, R. D. (1997). Using stereo image pairs to measure mass in strains of Atlantic salmon, Salmo salar L. Sensors and Their Applications VIII, Section A Environmental and Biomedical Sensors, 7, 21-26.
  • James, G., Witten, D., Hastie, T., & Tibshirani, R. (2013). An introduction to statistical learning (Vol. 112, p. 18). New York: springer.
  • Javadikia, P., Dehrouyeh, M. H., Naderloo, L., Rabbani, H., & Lorestani, A. N. (2011, December). Measuring the weight of egg with image processing and ANFIS model. In International Conference on Swarm, Evolutionary, and Memetic Computing (pp. 407-416). Springer, Berlin, Heidelberg.
  • Kashiha, M., Bahr, C., Ott, S., Moons, C. P., Niewold, T. A., Ödberg, F. O., & Berckmans, D. (2014, October). Weight Estimation of Pigs Using Top-View Image Processing. In International Conference Image Analysis and Recognition (pp. 496-503). Springer, Cham.
  • Kraus, K. (2007). Fotogrametri. Cilt 1, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kriesel, D., (2005). A brief introduction to neural networks, http://www.dkriesel.com/en/science /neural_networks (Erişim Tarihi:4 Kasım 2017).
  • Kohavi, R. (1995, August). A study of cross-validation and bootstrap for accuracy estimation and model selection. In Ijcai(Vol. 14, No. 2, pp. 1137-1145).
  • Lines, J. A., Tillett, R. D., Ross, L. G., Chan, D., Hockaday, S., & McFarlane, N. J. B. (2001). An automatic image-based system for estimating the mass of free-swimming fish. Computers and Electronics in Agriculture, 31(2), 151-168.
  • Omid, M., Khojastehnazhand, M., & Tabatabaeefar, A. (2010). Estimating volume and mass of citrus fruits by image processing technique. Journal of food Engineering, 100(2), 315-321.
  • Şalvarcı, Ü.B., Ayten, U.E., (2017). Yapay sinir ağları kullanılarak imgelerden yumurta ağırlığının uzaklıktan bağımsız sezimi. SIU, 1-4, Antalya.
  • Şalvarcı, Ü.B. (2017). Yapay sinir ağları kullanarak görüntü işlemeye dayalı ağırlık tahmini (Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye.
  • Wilson, H. R. (1991). Interrelationships of egg size, chick size, posthatching growth and hatchability. World's Poultry Science Journal, 47(1), 5-20.
  • URL-1: Withings, (2011). A short history of the weighing scale. https://blog.withings.com/2011/09/30/a-short-history-of-the-weighing-scale-2/ (Erişim Tarihi: 30.03.2019).
  • URL-2: Psikolojik, yapay sinir ağları, http://www.psikolojik.gen.tr/yapay-sinir-aglari.html, (Erişim Tarihi: 7 Kasım 2017).
  • URL-3: Safari book online, Multi layer perceptron, https://www.safaribooksonline.com/library/view/getting-started-with/9781786468574/ch04s04.html, (Erişim Tarihi: 10 Kasım 2017).
  • URL-4: DTREG, RBF neural networks, https://www.dtreg.com/solution/view/25, (Erişim Tarihi: 8 Kasım 2017).
  • URL-5: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, (2014), Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/ 12/20141220-5.htm (Erişim Tarihi: 19 Mart 2018).
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ünsal Burak Şalvarcı 0000-0001-8414-3073

Umut Engin Ayten 0000-0003-4174-1799

Yayımlanma Tarihi 16 Mayıs 2019
Gönderilme Tarihi 11 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şalvarcı, Ü. B., & Ayten, U. E. (2019). Yapay sinir ağları ile görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık tahmin sistemi: yumurta ve portakal örnekleri. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi, 6(1), 26-46. https://doi.org/10.9733/JGG.2019R00601003.T
AMA Şalvarcı ÜB, Ayten UE. Yapay sinir ağları ile görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık tahmin sistemi: yumurta ve portakal örnekleri. hkmojjd. Mayıs 2019;6(1):26-46. doi:10.9733/JGG.2019R00601003.T
Chicago Şalvarcı, Ünsal Burak, ve Umut Engin Ayten. “Yapay Sinir ağları Ile görüntü işlemeye Dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık Tahmin Sistemi: Yumurta Ve Portakal örnekleri”. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi 6, sy. 1 (Mayıs 2019): 26-46. https://doi.org/10.9733/JGG.2019R00601003.T.
EndNote Şalvarcı ÜB, Ayten UE (01 Mayıs 2019) Yapay sinir ağları ile görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık tahmin sistemi: yumurta ve portakal örnekleri. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi 6 1 26–46.
IEEE Ü. B. Şalvarcı ve U. E. Ayten, “Yapay sinir ağları ile görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık tahmin sistemi: yumurta ve portakal örnekleri”, hkmojjd, c. 6, sy. 1, ss. 26–46, 2019, doi: 10.9733/JGG.2019R00601003.T.
ISNAD Şalvarcı, Ünsal Burak - Ayten, Umut Engin. “Yapay Sinir ağları Ile görüntü işlemeye Dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık Tahmin Sistemi: Yumurta Ve Portakal örnekleri”. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi 6/1 (Mayıs 2019), 26-46. https://doi.org/10.9733/JGG.2019R00601003.T.
JAMA Şalvarcı ÜB, Ayten UE. Yapay sinir ağları ile görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık tahmin sistemi: yumurta ve portakal örnekleri. hkmojjd. 2019;6:26–46.
MLA Şalvarcı, Ünsal Burak ve Umut Engin Ayten. “Yapay Sinir ağları Ile görüntü işlemeye Dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık Tahmin Sistemi: Yumurta Ve Portakal örnekleri”. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi, c. 6, sy. 1, 2019, ss. 26-46, doi:10.9733/JGG.2019R00601003.T.
Vancouver Şalvarcı ÜB, Ayten UE. Yapay sinir ağları ile görüntü işlemeye dayalı uzaklıktan bağımsız ağırlık tahmin sistemi: yumurta ve portakal örnekleri. hkmojjd. 2019;6(1):26-4.