BibTex RIS Kaynak Göster

Documentation of an Ottoman Replica Tile via Photogrammetric Modeling

Yıl 2010, Sayı: 103, 25 - 32, 01.12.2010

Öz

The concept of heritage is now broader than ever before, and its scope is growing wider every day. The change from the traditional idea of monument to the current concept of cultural heritage proves that there is a growing concern in society about the need to preserve and upkeep heritage so it can be passed on to future generations. A new approach focuses on the protection of certain instances of human art intervention. The most valuable architectural plating art was the work of art tile for cultural heritage in the artistic of Turkish landmark history. Reproduction of the tiles often utilized as covering material in Ottoman architecture is on the agenda during the restoration of the buildings. The documentation should be prepared before passing it on to the reproduction of the tiles. Photogrammetric modeling of objects is used for various purposes today. In this study photogrammetric modeling has been used for the documentation of an Ottoman replica tile. The primary goal of the photogrammetric measurement system, which was setup in the photogrammetry laboratory of the Gebze Institute of Technology, was to solve the problem of the issues concerning the time and the accuracy of modeling of small objects. Photogrammetric modeling is the best model that enables the minimum margin of error and documentation of the original model. There are conventional drawing methods for tile conservation and documentation. Photogrammetric modeling technique is faster and more precise than the conventional documentation. This modeling technique has the main advantage of measuring and modeling CAD documentation without touching the tile surface. The production by means of this process has long life for transportation and storing patterns of original Ottoman tiles in digital surroundings. In the future, digital conservation techniques will be used for digital pattern models for building information systems in landmark restoration and conservation studies.

Fotogrametrik Modelleme Tekniği ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu

Yıl 2010, Sayı: 103, 25 - 32, 01.12.2010

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bahadır Ergun Bu kişi benim

Cumhur Şahin Bu kişi benim

Elif Özlem Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 103

Kaynak Göster

APA Ergun, B., Şahin, C., & Aydın, E. Ö. (2010). Fotogrametrik Modelleme Tekniği ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi(103), 25-32.
AMA Ergun B, Şahin C, Aydın EÖ. Fotogrametrik Modelleme Tekniği ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu. hkmojjd. Aralık 2010;(103):25-32.
Chicago Ergun, Bahadır, Cumhur Şahin, ve Elif Özlem Aydın. “Fotogrametrik Modelleme Tekniği Ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu”. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi, sy. 103 (Aralık 2010): 25-32.
EndNote Ergun B, Şahin C, Aydın EÖ (01 Aralık 2010) Fotogrametrik Modelleme Tekniği ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi 103 25–32.
IEEE B. Ergun, C. Şahin, ve E. Ö. Aydın, “Fotogrametrik Modelleme Tekniği ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu”, hkmojjd, sy. 103, ss. 25–32, Aralık 2010.
ISNAD Ergun, Bahadır vd. “Fotogrametrik Modelleme Tekniği Ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu”. Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi 103 (Aralık 2010), 25-32.
JAMA Ergun B, Şahin C, Aydın EÖ. Fotogrametrik Modelleme Tekniği ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu. hkmojjd. 2010;:25–32.
MLA Ergun, Bahadır vd. “Fotogrametrik Modelleme Tekniği Ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu”. Jeodezi Ve Jeoinformasyon Dergisi, sy. 103, 2010, ss. 25-32.
Vancouver Ergun B, Şahin C, Aydın EÖ. Fotogrametrik Modelleme Tekniği ile Bir Osmanlı Çinisinin Dokümantasyonu. hkmojjd. 2010(103):25-32.