Bandırma Onyedi Eylül Tıp fakültemizin dergisi hem Türkçe hem de İngilizce yayın dillerinde yayın hayatına başlamıştır. Dergimiz yılda üç kez yayınlanacaktır. Aralık , Nisan ve Ağustos aylarında yayınlanacaktır. Makalelerin yayınlanması için herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Gönderilen tüm materyaller çift-kör bilimsel hakemler tarafından değerlendirilmeye tabi tutulacaktır.
Hipokrat Tıp Dergisi temel, dahili ve cerrahi tıbbi bilimlerde, biyomedikal teknolojiler, stratejik ve tamamlayıcı tıp alanlarında klinik, deneysel araştırma, inceleme, derleme, olgu sunumu, ilginç görüntü, orijinal cerrahi teknikler, editöre mektuplar ve video makale formatında yazıları kabul etmektedir.
On-line editörlük ofisi:
Tüm yazışmalar ve yazı gönderimleri internet üzerinden Dergiparkaçık dergi sistemi üzerinden sanal editörlük yoluyla yapılmalıdır. Gönderilen her yazı için özel bir numara verilecek ve yazının alındığı e-posta yolu ile teyid edilecektir.
Yazım Dili:
Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Yazım dili Türkçe olan yazılarda İngilizce , İngilizce olan yazılarda Türkçe özet gönderilmelidir.
Yazının bir başka yere yayın için gönderilmediğinin beyanı: Her yazar gönderilen yazının, basılı ya da elektronik ortamda, kısmen veya tamamen başka bir yerde daha önce yayınlanmadığı ya da halen yayın için değerlendirmede bulunmadığını beyan etmelidir. Bu, 250 kelimeye kadar olan özetler hariç, sempozyumlar, bilgi aktarımları, kitaplar, davet üzerine yazılan makaleler, elektronik formatta gönderimler ve her türden ön bildirileri içerir. Dergide yayımlanan yazıların her türlü sorumluluğu (etik, bilimsel, yasal, vb.) yazarlara aittir.
Değerlendirme:
Makaleler çift-kör bir değerlendirme sürecine tabi tutulur. Her makalenin ön değerlendirme işlemi, Editöryal Kurul tarafından yapılmaktadır. Yayın için incelenecek makaleler öncelikle baş editör tarafından değerlendirilir. Dergi yazım kurallarına uygun olmayan ya da derginin amacı dışında olan makaleler doğrudan reddedilir. Ayrıca http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf web adresinde belirtilen Biyomedikal dergilere gönderilen yazılar için gerekli şartlara uygun olmayan yazılar da reddedilir. Makaleler intihal veya duplikasyon açısından taranır. Bu hususlarda etik sorun olması durumunda, Editöryal Kurul Yayın Etiği Kurulu (COPE) ilkelerine göre işlem yapar.
Bu aşamayı geçen makalelere en az iki çift kör hakem ve bir istatistikçi atanır. Hakemler, konu ile ilgili uluslararası literatürde yayını olan ve önemli düzeyde atıf alan bağımsız uzmanlar arasından seçilir. Araştırma makaleleri, sistematik derlemeler ve meta-analizler de bir biyoistatistik uzmanı tarafından incelenir. Dergiye makale gönderen yazarlar, yanıltıcı ifade ve yazım hataları dahil olmak üzere, makalenin ana fikri muhafaza edilmek koşuluyla, editörün makale üzerinde değişiklik yapabileceğini kabul eder. Hipokrat Tıp Dergisi’ne gönderilen makaleler, çift kör hakem denetimli değerlendirmeye tabi tutulur. Her makale, tarafsız bir değerlendirme işlemi için, alanında uzman en az iki bağımsız hakem tarafından incelenir. Editöryal Kurul, editörler veya derginin Editöryal Kurul üyeleri tarafından gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde harici ve bağımsız editörlere davet gönderebilir. Baş Editör, tüm makalelerin yayımlanması konusunda karar verici nihai yetkilidir.
Revizyonlar:
Revizyonu yapılan makalenin gönderim aşamasında, yazar hakemler tarafından belirtilen her hususa yanıt içeren ‘’Hakemlere Yanıt’’ dosyasını da göndermelidir. Bu dosyada hakemlerin yorumları ve ardından yazarların yanıtları ve değişiklik yapılan satır numaraları ve ana makalenin ayrıntılı bir nüshası yer almalıdır. Yazardan istenen revizyon 20 gün içinde yapılarak dergiye tekrar gönderilmelidir. Bu süre zarfında gönderilmeyen makaleler için revizyon seçeneği iptal edilebilir. Yazar(lar)ın ilave süreye ihtiyacı olması durumunda, ilk 20 günlük süre dolmadan bunu talep etmesi gerekmektedir. Kabul edilen makaleler gramer, noktalama işaretleri ve biçim açısından kontrol edilir. Makalenin yayın süreci tamamlandığında, bir sonraki basılı sayıdan önce derginin web sayfasında online olarak yayımlanır. Kabul edilen makalenin PDF dosyası sorumlu yazara gönderilir ve iki gün içinde yayın onayı alınır. Gönderilen makalelerin son durumları ve dergiye ilişkin diğer bilgilere https://ojs.bandirma.edu.tr/index.php/hipokrat-tip/ adresinden ulaşılabilir.
Yayına Kabul:
Gönderilen yazılar Yayın Kurulu’nun onayı ile yayınlanır. Yayına kabul edilmeyen yazılar ve bunların ekleri (fotograflar, tablolar, şekiller ve disketler), aksi belirtilmemişse geri gönderilmez.
Yayın hakkının devri:
“Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi” nin resmi dergisine gönderilen makalelerin yazarları, yayın telif haklarını “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi” devretmelidirler. Bu devir, yazının yayına kabulü ile bağlayıcı hale gelir. Basılan materyalin hiçbir kısmı “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi” yazılı izni olmadıkça bir başka yerde kullanılamaz.
Derginin editöryal ve yayın süreçleri, Uluslararası Tıbbi Dergileri Editörler Kurulu (ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Derneği (WAME), Bilim Editörleri Konseyi (CSE), Yayın Etiği Kurulu (COPE), Avrupa Bilim Editörleri Derneği (EASE) ve Ulusal Bilgi Standartları örgütü (NISO) kılavuzları uyarınca yürütülür. Dergi, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık İlkeleri ve En İyi Uygulamalar kılavuzuna uygundur (doaj.org/bestpractice). Makale gönderimi sırasında tüm yazarlardan ORCID ID istenir. ID, ücretsiz olarak http://orcid.org adresinden alınabilir.
Çıkar çatışması:
Şahıslardan veya kurumlardan alınan her türlü mali ve diğer destekler, Editöryal Kurul’a bildirilmeli ve muhtemel çıkar çatışmalarını ifşa etmek amacıyla Uluslararası Tıbbi Dergi Editörleri Kurulu (ICMJE) Muhtemel Çıkar Çatışmaları Formu doldurulmalı ve dergiye gönderilmelidir. Makaleler, ICMJE Tıp Dergilerinde Akademik Makalelerin Yürütülmesi, Bildirilmesi, Düzenlenmesi ve Yayımlanması önerilerine uygun olarak hazırlanmalıdır (Aralık 2014 tarihinde güncellenmiştir - http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf). Yazarların CONSORT randomize araştırma çalışmalar kılavuzu, STROBE gözlemsel özgün araştırma çalışmalar kılavuzu, STARD tanısal doğruluk çalışma kılavuzu, PRISMA sistematik derleme ve meta-analiz kılavuzları, ARRIVE deneysel hayvan çalışmaları kılavuzu ve TREND randomize olmayan halk davranışları kılavuzuna uygun olarak makalelerini hazırlamaları gerekmektedir.
Kontrol Listesi
Aşağıdaki liste yazarlara kolaylık olması açısından yazının dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmesinden önce kontrol edilerek eksiklerin tamamlanması için sunulmuştur. Eksik gönderiler değerlendirmeye alınmayacaktır. Telif Hakkı devir Formu imzalı olarak girilmelidir. PDF Form
Genel
Yazılar tercihen Microsoft Word programı kullanılarak yazılmalıdır. Makaleler 12 punto Times New Roman karakterleri kullanılarak yazılmalıdır. Yazılar A4 (21x29.7 cm) beyaz dosya kağıdının bir yüzüne, tüm yazı boyunca (başlık, Türkçe ve İngilizce özetler, makale, kaynaklar, tablolar ve altyazılar da dahil olmak üzere) çift satır aralıklı olarak ve sayfanın tüm kenarlarından üçer santimlik boşluk bırakılarak (Kelime işlemcinin sayfa düzeni ayarlarından) yazılmalıdır.
Tüm yazılar (1) başlık sayfası (yazar ve merkez/hastane isimleri içermeden), (2) özet, (3) makale, (4) teşekkür yazısı (varsa), (5) çalışmayı destekleyen fon ve kuruluşlar (ifşa gereği olan durumlarda), (6) kaynaklar, (7) tablolar ve (8) altyazılar olarak dizilmelidir. Başlık sayfasına 1 numara verilerek, altyazılar sayfası da dahil olmak üzere, tüm sayfalar sağ üst köşeden sırayla numaralandırılmalıdır.
Sisteme yüklenen, ana metinde (düz metin) yazar ve merkez ismi bulunmamalıdır. Yazar ve merkez isimlerini içeren başlık sayfası, sisteme ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir.
Araştırma ve inceleme yazıları çift satır aralıklı toplam 20 sayfayı geçmemeli, bir başlık sayfası, bir sayfa Türkçe özet, bir sayfa İngilizce özet, 10 sayfa makale (en çok 2250 kelime), en fazla üç sayfa kaynaklar ve varsa bir sayfa şekil altyazıları olacak şekilde düzenlenmelidir. Tabloların her biri ayrı sayfalarda hazırlanarak gönderilmelidir.Birimler, Uluslararası Birim Sistemi (SI) uyarınca yazılmalıdır.
Olgu sunumları ve cerrahi teknik yazıları başlık sayfası, Türkçe ve İngilizce özetler ve kaynaklar hariç, toplam sekiz sayfayı (1000 kelime) geçmemelidir. Yazıda tablo veya şekil kullanılıyorsa her tablo veya şekil başına yazı 1/2 sayfa veya 125 kelime kısaltılmalıdır. Cerrahi teknik yazıları detaylı görsel açıklama içermelidir.
Editöre mektuplar ve ilginç görüntü yazıları çift satır aralığı ile yazılmalı, toplam iki sayfayı (en çok 500 kelime) geçmemeli ve kaynak sayısı dört ile sınırlandırılmalıdır. Editöre mektup yazılarında tablo ve şekillerin basılmaları ancak istisnai durumlarda söz konusu olabilir. ‘’İlginç görüntü’’ yazılarında, özgün ve mükemmel kalitede bir veya iki görüntü ile birlikte bu görüntülere konu olan olguya ve tedavisine ait kısa bilgiler özet kısmı olmadan editöre mektup formatında sunulmalıdır.
Türkçe ve İngilizce metinlerde kullanılacak olan kaynaklar içerisinde yerli literatüre yer verilmesi tercih edilmelidir. Bu amaçla, derneğin ve derginin web sayfasında yer alan ‘’Ulusal Atıf İndeksi’’ gibi arama motorları kullanılabilir.
Derleme yazıları 4000 kelimeyle, editöryel yazılar 2500 kelimeyle sınırlı tutulmalıdır.
Başlık sayfası
Mümkün olduğunca kısa bir başlık kullanılmalıdır. Yazının başlığı araştırma ve inceleme yazılarında 95 karakteri (her harf ve boşluk bir karakter sayılır), olgu sunumları, mektuplar ve cerrahi teknik yazılarında ise 80 karakteri geçmemelidir. Başlıkta kısaltma kullanılmamalıdır. Başlık Türkçe ve İngilizce olarak yazılmalıdır. Başlığın hemen altına 40 karakteri geçmeyecek bir kısa başlık eklenmelidir.
Yazıda sadece çalışmaya doğrudan katkısı bulunan yazarların ad ve soyadları açık olarak yazılmalı ve yazar sayısı araştırma yazılarında sekizi, olgu sunumları ve cerrahi teknik yazılarında beşi, ilginç görüntülerde ve editöre mektuplarda üçü geçmemelidir. Daha fazla sayıda yazar mevcutsa, editöre sebebi izah edilmelidir. Yazarların altına çalışmanın yapıldığı kurumun açık adı ve şehir yazılmalıdır. Eğer birden fazla kurum (en fazla iki) çalışmaya katılmışsa, her yazarın ait olduğu kurum belirtilmelidir (yazarlar başlık sayfası ve makale dahil olmak üzere yazının hiçbir yerinde unvan kullanmamalıdır).
Çalışmayı destekleyen fon ve kuruluşlar burada belirtilmeli, çalışmanın herhangi bir kongrede sunulması planlanıyor ya da daha önce sunulmuş ise kongre adı, zaman (gün-ay-yıl) ve yer belirtilerek yazılmalıdır.
Başlık sayfasının en altına iletişim kurulacak yazarın adı, soyadı, açık adresi, posta kodu, telefon numarası (verilmek isteniyorsa cep telefonu), faks numarası ve mutlaka e-posta adresi yazılmalıdır.
Başlık sayfası, sisteme ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir.
Özetler
Özetler, araştırma yazılarında 250 kelimeyi geçmemelidir. Özetlerde başlık kullanılmamalıdır (başlığın İngilizcesi Başlık sayfasına yazılmalıdır). Türkçe (Amaç, Çalışma planı, Bulgular, Sonuç) ve İngilizce özetler (Introduction, Methods, Results, Conclusion) olmak üzere dört bölümden oluşmalıdır. Olgu sunumları, derlemeler ve cerrahi teknik yazılarında ise bu bölümlere gerek olmayıp özetler 100 kelimeyi geçmemelidir. Makale için verilecek Türkçe ve İngilizce anahtar sözcükler (3-5 adet), MeSH index’den alınmalı, özetlerden hemen sonra verilmelidir.
Editöre mektuplar, yorumlar, İlginç Görüntü ve editöriyel yazılar için özet gerekmemektedir.
Özetlerde kısaltma kullanılmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Kısaltma kullanılması mutlaka gerektiğinde, ilk geçtiği yerde parantez içinde tanımlandıktan sonra kullanılmalıdır.
Metin
Yazı; Introduction, Methods, Results, Discussion ve Conclusion Introduction bölümünde konuyu ve çalışmanın amacını açıklayacak bilgilere yer verilmelidir. Methods bölümünde çalışmanın gerçekleştirildiği yer, zaman ve çalışmanın planı açıklanmalıdır. Eğer bu bölüm altında yer verilecek altbaşlıklar var ise, sırasıyla hasta özellikleri, cerrahi teknik veya deneysel çalışma yöntemi, verilerin derlenmesi (toplanması), takip yöntemi, kullanılan istatistiksel yöntem (ayrıntılı olmalı) şeklinde olmalıdır. Results bölümünde elde edilen veriler, istatistiksel sonuçları ile beraber verilir. Discussion bölümünde çalışma sonuçları, literatür ile karşılaştırılarak değerlendirilir. Conclusion bölümünde, çalışmanın nihai mütalaası bir paragraf ile özetlenir.
Kaynaklar, şekil ve tablolar yazı içerisindeki geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır.
Kısaltmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, eğer kısaltma kullanılacaksa ifadenin ilk geçtiği yerde açıklanmalıdır.
Metin içindeki tüm ölçüm birimleri uluslararası metrik standartlara uygun olarak verilmelidir.
Yazının istatistiksel analizleri için Guidelines for Data Reporting and Nomenclature (Ann Thorac Surg 1988;46:260-1) adlı makaleden yararlanılabilir.
Dipnotlar zikredildikleri sayfanın altında verilmelidir. İlaç, ekipman ve diğer firma isimli materyaller için, yazıda parantez içerisinde şirket ismi ve yeri belirtilmelidir.
Teşekkür yazıları, ödenekler ve finansal destekler veya teknik yardımları da içerecek şekilde yazının sonunda, referanslardan önce konulmalıdır.
Kaynaklar
Kaynakların kullanılmasında seçici davranılmalı ve çalışmayla doğrudan ilgili kaynaklara yer verilmelidir. Kollektif ve güncel derleme yazıları dışında referans listelerinin çok geniş tutulması yer israfına neden olmaktadır. Genel bir kural olarak araştırma makalelerinde referans sayısı en fazla 25, olgu bildirimi ve cerrahi teknik yazılarında en fazla altı, derlemelerde en fazla 85 ve editöre mektuplarda en fazla dört olmalıdır.
Kişisel temaslardaki bilgi-alışverişleri, hazırlık aşamasındaki makaleler ve diğer basılmamış veriler kaynak olarak gösterilmemelidir.
Kaynaklar iki satır aralıklı olarak ayrı bir sayfaya yazılmalı ve yazı içinde geçiş sırasına göre numaralandırılmalıdır.
Dergi kaynaklarında yıl, cilt, başlangıç ve bitiş sayfaları verilirken kitap kaynaklarında ise sadece yıl, başlangıç ve bitiş sayfaları belirtilmelidir.
Ayrıca dergi kaynaklarının sonuna DOİ adresi eklenmelidir.
Kaynakça Yazım Tipi :Türkçe ve İngilizce Vancover numerik sistemidir.
Vancouver Yazım Sitili Tanıtım:
Vancouver, tıpta ve bilimde yaygın olarak kullanılan numaralı bir referans stilidir ve aşağıdakilerden oluşur:
• Metinde bir başkasının çalışmasına yapılan atıflar, bir sayı kullanılarak belirtilir
• İlgili metin içi referansların tüm ayrıntılarını sağlayan, belgenin sonunda sıralı olarak numaralandırılmış bir referans listesi.
Şu anda ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından sürdürülen Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi tarafından belirlenen kurallara uyar. Ayrıca Biyomedikal Dergilere gönderilen Makaleler için Tekdüzen Gereklilikler olarak da bilinir.
Bu kılavuz Citing Medicine: The NLM Style Guide for Authors, Editors ve Publishers'a göre modellenmiştir (2. baskı). Ek bilgi veya örnekler için doğrudan bu kaynağa başvurmak isteyebilirsiniz.
Bu kılavuzu yazdırma: Bu kılavuzdaki sayfalardan doğrudan yazdırmanın alıntı biçimlendirme görüntüsünü değiştirebileceğini lütfen unutmayın. Aşağıda yazdırılabilir bir belge mevcuttur. Bu belgenin bu çevrimiçi kılavuzdan uyarlandığını ve tüm bilgileri ve örnekleri içermediğini unutmayın. Lütfen daha düzenli olarak güncellenen çevrimiçi kılavuzla birlikte kullanın.
• Vancouver alıntı ve referans verme stiline hızlı başvuru kılavuzu (PDF 959KB)
Referans listesi: Genel notlar
Herhangi bir özel referans veya biçimlendirme gereksinimi için lütfen fakültenizle görüşün.
• Kaynaklar, sayısal sırayla ve metinde alıntılandıkları sırayla listelenir. Referans listesi makalenin sonunda yer almaktadır.
• Referans listenize yeni bir sayfadan başlayın ve 'Referanslar' olarak adlandırın.
• Kaynak listesi, metinde yalnızca ve yalnızca alıntı yaptığınız tüm kaynakları içermelidir. (Ancak, yazışmalar gibi yayınlanmamış öğeleri dahil etmeyin.)
• Arap rakamları (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) kullanın.
• Dergi başlıklarını NLM Kataloğunda kullanılan stilde kısaltın.
• Referans detaylarını gerçek kaynağa göre kontrol edin - alıntı yaptığınızda bir kaynağı okuduğunuzu belirtiyorsunuz.
• Belge genelinde referans verme stilinizle tutarlı olun.
Referans listesi örneği
Referanslar
1. O'Campo P, Dunn JR, editörler. Sosyal epidemiyolojiyi yeniden düşünmek: bir değişim bilimine doğru. Dordrecht: Springer; 2012. 348 s.
2. Schiraldi GR. Travma sonrası stres bozukluğu kaynak kitabı: iyileşme, iyileşme ve büyüme rehberi [İnternet]. New York: McGraw-Hill; 2000 [atılan 2019 Kasım 6]. 446 s. Şu adresten edinilebilir: http://books.mcgraw-hill.com/getbook.php?isbn=0071393722&template=#toc doi: 10.1036/0737302658
3. Halpen-Felsher BL, Morrell HE. Tütün kullanımının önlenmesi ve azaltılması. İçinde: Berlan ED, Bravender T, editörler. Bugün ergen tıbbı: ergen hastaya bakmak için bir rehber [İnternet]. Singapur: World Scientific Publishing Co.; 2012 [atılan 2019 3 Kasım]. Bölüm 18. Şuradan ulaşılabilir: https://doi.org/10.1142/9789814324496_0018
4. Stockhausen L, Turale S. Avustralyalı hemşirelik akademisyenleri ve çağdaş burs üzerine bir keşif çalışması. J Nurs Scholarsh [İnternet]. 2011 Mart [alıntılanan 2019 Şubat];43(1):89-96. Şu adresten edinilebilir: http://search.proquest.com/docview/858241255?accountid=12528
5. Kanneganti P, Harris JD, Brophy RH, Carey JL, Lattermann C, Flanigan DC. Sigaranın dizde bağ ve kıkırdak cerrahisine etkisi: sistematik bir derleme. Ben J Sports Med [İnternet]. 2012 Aralık [atfedilen 2019 Şubat];40(12):2872-8. Şu adresten edinilebilir: http://ajs.sagepub.com/content/40/12/2872 doi: 10.1177/0363546512458223
6. Subbarao M. Karotis stentlemede zor vakalar [DVD]. Woodbury (CT): Cine-Med, Inc.; 2003. 1 DVD: ses, renk, 4 3/4 inç.
7. Beyindeki kök hücreler [televizyon yayını]. Katalizör. Sidney: ABC; 2009 Haziran 25.
Referans Ekleri
Kendi metninizde kendi eklerinize atıfta bulunmak:
• Ekinize atıfta bulunulmasına gerek yoktur. Çalışmanızın gövdesine işaretlemeniz yeterlidir, örneğin: (Ek A'ya bakınız).
• Kendi ekinizi oluşturduysanız ve referanslar verdiyseniz, ek içindeki referansları yazılı metninizle sırayla numaralandırın ve referans listenize ekleyin.
Sizin tarafınızdan yazılmayan referans ekler:
• Ek sizin tarafınızdan yazılmamışsa, numaralandırılmış alıntıyı metnin geri kalanıyla birlikte ekin sonuna yerleştirin ve tam referansı referans listenize ekleyin.
English Versiyon Vancover
Vancouver style
Introduction: Vancouver is a numbered referencing style commonly used in medicine and science, and consists of:
Citations to someone else's work in the text, indicated by the use of a number
A sequentially numbered reference list at the end of the document providing full details of the corresponding in-text references.
It follows rules established by the International Committee of Medical Journal Editors, now maintained by the U.S. National Library of Medicine. It is also known as Uniform Requirements for Manuscripts submitted to Biomedical Journals.
This guide is modeled on Citing Medicine: The NLM Style Guide for Authors, Editors, and Publishers (2nd edition). You may wish to consult this source directly for additional information or examples.
Printing this guide: Please note that printing directly from pages in this guide may alter the citation formatting display. A printable document is available below. Note that this document is adapted from this online guide and does not contain all information and examples. Please use it in conjunction with the online guide which is more regularly updated.
Quick reference guide to Vancouver citing & referencing style (PDF 959KB)
Reference list:
General notes Please check with your faculty for any specific referencing or formatting requirements
References are listed in numerical order, and in the same order in which they are cited in text. The reference list appears at the end of the paper.
Begin your reference list on a new page and title it 'References'.
The reference list should include all and only those references you have cited in the text. (However, do not include unpublished items such as correspondence.)
Use Arabic numerals (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).
Abbreviate journal titles in the style used in the NLM Catalog.
Check the reference details against the actual source - you are indicating that you have read a source when you cite it.
Be consistent with your referencing style across the document.
Example of a reference list
References
O'Campo P, Dunn JR, editors. Rethinking social epidemiology: towards a science of change. Dordrecht: Springer; 2012. 348 p.
Schiraldi GR. Post-traumatic stress disorder sourcebook: a guide to healing, recovery, and growth [Internet]. New York: McGraw-Hill; 2000 [cited 2019 Nov 6]. 446 p. Available from: http://books.mcgraw-hill.com/getbook.php?isbn=0071393722&template=#toc doi: 10.1036/0737302658
Halpen-Felsher BL, Morrell HE. Preventing and reducing tobacco use. In: Berlan ED, Bravender T, editors. Adolescent medicine today: a guide to caring for the adolescent patient [Internet]. Singapore: World Scientific Publishing Co.; 2012 [cited 2019 Nov 3]. Chapter 18. Available from: https://doi.org/10.1142/9789814324496_0018
Stockhausen L, Turale S. An explorative study of Australian nursing scholars and contemporary scholarship. J Nurs Scholarsh [Internet]. 2011 Mar [cited 2019 Feb 19];43(1):89-96. Available from: http://search.proquest.com/docview/858241255?accountid=12528
Kanneganti P, Harris JD, Brophy RH, Carey JL, Lattermann C, Flanigan DC. The effect of smoking on ligament and cartilage surgery in the knee: a systematic review. Am J Sports Med [Internet]. 2012 Dec [cited 2019 Feb 19];40(12):2872-8. Available from: http://ajs.sagepub.com/content/40/12/2872 doi: 10.1177/0363546512458223
Subbarao M. Tough cases in carotid stenting [DVD]. Woodbury (CT): Cine-Med, Inc.; 2003. 1 DVD: sound, colour, 4 3/4 in.
Stem cells in the brain [television broadcast]. Catalyst. Sydney: ABC; 2009 Jun 25.
Referencing Appendices
Referencing your own appendices in your own text:
Your appendix does not need to be referenced. It is enough to signpost it in the body of your work, for example: (See Appendix A).
If you created your own appendix, and you've cited references, then number the references within the appendix consecutively in sequence with your written text and include them in your reference list.
Referencing appendices not written by you:
If the appendix was not written by you then place the numbered citation, in sequence with the rest of the text, at the end of the appendix and include the full reference in your reference list.
Tablolar
Tablolar iki satır aralıklı olarak her biri ayrı bir word sayfasında hazırlanmalı ve her tablonun üstünde numarası ve başlığı olmalıdır. Tabloda kısaltmalara yer verilmişse bu kısaltmaların açılımı altyazı şeklinde tablonun altında ve alfabetik sıraya göre yer almalıdır.
Daha önce basılı veya elektronik olarak yayınlanmış tablolardan yararlanıldığında hem yazarı hem de basımevinden yazılı izin alınmalıdır ve bu, dergi editörlüğüne faks veya posta ile gönderilmelidir. Tablo içerisinde enlemesine ve boylamasına çizgiler kullanılmamalı, sadece üst ve altına düz çizgi çizilmelidir.
Daha önce basılı veya elektronik olarak yayınlanmış tablolardan yararlanıldığında hem yazarı hem de basımevinden yazılı izin alınmalıdır ve bu, dergi editörlüğüne faks veya posta ile gönderilmelidir. Tablo içerisinde enlemesine ve boylamasına çizgiler kullanılmamalı,
Tablolar yazı içerisindeki bilginin tekrarı olmamalıdır.
Şekil Grafik Resim ve Altyazıları
Altyazılar iki satır aralıklı olarak ayrı bir sayfaya yazılmalıdır. Metin içerisindeki sıralarına göre numaralandırılmalı ve şekil, grafik ve resimlerde kısaltmalara yer verilmişse, bu kısaltmaların açılımı altyazının altında ve alfabetik sıraya göre yer almalıdır.
Mikroskobik resimlerde büyütme oranı ve boyama tekniği açıklanmalıdır.
Daha önce basılı veya elektronik olarak yayınlanmış şekil, grafik ve resimlerden yararlanıldığında hem yazarı hem de basımevinden yazılı izin alınmalıdır ve bu, dergi editörlüğüne faks veya posta ile gönderilmelidir.
Yüzü saklanmamış ve tanınabilir şekilde görünen şahısların resimlerini kullanırken kendilerinden yazılı izin alınmalıdır.
Şekil ve Resimler
Resim ve şekiller on-line olarak internet aracılığıyla her biri bir ya da daha fazla resim içerebilen bir ya da daha fazla sayıda ayrı ayrı dijital görüntü dosyaları halinde sisteme yüklenir. Her bir resim dosyası için şekil numarası dosya ismi olarak kullanılır (örneğin, Figure 1A). Tüm görüntüler 300 Dpi çözünürlükte .JPEG ve .TIFF formatlarında teslim edilmelidir. Powerpoint (.ppt) dosyaları sadece çizili grafikler için kullanılabilir ve her Powerpoint şekli için ayrı bir Powerpoint dosyası hazırlanmalıdır. Dijital resim dosyaları ve formatları konularında tecrübe sahibi olmayanlar için, teknik yardım almaları önerilir.
Basılı veya elektronik ortamda daha önce yayınlanmış her türlü, şekil ve fotoğraf için hem yazardan hem de yayıncıdan (yayın hakkı sahibi) yazılı izin alınması ve derginin yazı işlerine posta ya da faks yoluyla gönderilmesi gerekir.
Çizimlerin Orijinalleri: Makalenin yayına kabul edilmesi, ancak gönderilmiş elektronik görüntü, çizim ve resim dosyalarının baskıya uygun olmaması durumunda dergi editörlüğü bunların orijinallerinden bir tam takım gönderilmesini talep edebilir. Bu konuda istem ve gerekli talimatlar dergi editörlüğünce bildirilecektir. Renkli baskı kullanıldığında, yazarlar baskı masrafı için makul bir fiyat ödemeye razı olduklarını bildirir bir yazı göndermelidirler.
Dergi Prensipleri
Hipokrat Tıp Dergisi, yazarlardan araştırma ve yayın etiğine uyumlu olunmasını istemektedir. İnsanlarda veya hayvanlarda gerçekleştirilen araştırmalarda ulusal ve uluslararası etik kılavuzlara uyum ve ilgili etik kurullardan izin esastır.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.Yazarlar insanlarda ya da deneklerde yapılan prospektif çalışmalar için yazar ve kurum listesini içeren etik kurul onayını yazının gönderim aşamasında sisteme yüklemelidirler.
Retrospektif çalışmalar, veri tabanı analizleri gibi hayvan ya da insan çalışması içermeyen makaleler için de etik kurul onayı alınması gerekmektedir, ancak bu tür çalışmalar için alınmış olan etik kurul onayının yazının gönderim aşamasında beyan olarak metodoloji kısmında belirtilmesi yeterlidir, gerek görüldüğünde bu tür çalışmalar için alınmış olan etik kurul raporlarını editör sorumlu yazardan isteyebilir. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
İnsanlı araştırmalar: Çalışmanın yapıldığı merkezin etik kurul ve insanlı araştırmalar komitesi tarafından verilen onay ile araştırmacılar tarafından takip edilen etik esaslar Hastalar ve Yöntem bölümünde belirtilmelidir. Ayrıca, bilgilendirilmiş onamın her katılımcıdan alındığına dair bir ifade de eklenmelidir.
Ana makalede ilaç, ürün, donanım veya yazılım programlarından söz edilmesi halinde, ürünün adı, üretici firma ve şehir ve ülke bilgileri dahil olmak üzere, ürün bilgisi aşağıdaki formatta olacak şekilde parantez içinde belirtilmelidir. Örn. Discovery ST PET/BT tarayıcı (General Electric Medical Systems, Milwaukee, Wisconsin, USA).
Deneysel hayvan çalışmaları: Gereç ve Yöntem bölümünde, deneysel çalışmalarda tüm hayvanların Laboratuar Hayvanlarının Bakım ve Kullanımı Kılavuzuna (Guide for the Care and Use of Laboratory Animals) uygun olarak insancıl bir muameleye tabi tutulduğu belirtilmelidir.
Menfaat çatışması: HMJ Dergisi yazarlardan makaleleriyle ilgili olarak menfaat çatışması potansiyeli olabilecek herhangi bir mevcut ticari birlikteliği beyan etmelerini istemektedir (örneğin, istihdam edilme, doğrudan ödemeler, hisse senedine sahip olma, muhafaza etme, konsültanlık, patent lisans ayarlamaları veya onurasyon). Çalışmayı destekleyen tüm finansal kaynaklar da dipnot olarak beyan edilmelidir.
Bilimsel sorumluluk beyanı:
Kabul edilen bir makalenin yayınlanmasından önce her yazar, araştırmaya, içeriğinin sorumluluğunu paylaşmaya yetecek boyutta katıldığını beyan etmelidir. Bu katılım şu konularda olabilir;
Deneylerin konsept ve dizaynlarının oluşturulması veya verilerin toplanması, analizi ya da ifade edilmesi;
Makalenin taslağının hazırlanması veya bilimsel içeriğinin gözden geçirilmesi
Makalenin basılmaya hazır son halinin onaylanması.
Yazının bir başka yere yayın için gönderilmediğinin beyanı:
"Bu çalışmanın içindeki materyalin tamamı ya da bir kısmının daha önce herhangi bir yerde yayınlanmadığını ve halihazırda da yayın için başka bir yerde değerlendirilmede olmadığını beyan ederim. Bu, 400 kelimeye kadar olan özetler hariç, sempozyumlar, bilgi aktarımları, kitaplar, davet üzerine yazılan makaleler, elektronik formatta gönderimler ve her türden ön bildirileri içerir."
Sponsorluk beyanı:
Yazarlar aşağıda belirtilen alanlarda, varsa çalışmaya sponsorluk edenlerin rollerini beyan etmelidirler;
Çalışmanın dizaynı
Veri toplanması, analizi ve sonuçların yorumlanması
Raporun yazılması
YAZARLARA BİLGİLER
EDİTÖRYAL SÜREÇ VE HAKEM DEĞERLENDİRMESİ
Bandırma Tıp Bilimleri Dergisi’nin editöryal ve yayın süreçleri ile etik kuralları International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME), Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE), ve National Information Standards Organization (NISO) gibi uluslararası kuruluşların kurallarına uygun olarak şekillenmektedir. Dergimiz, şeffaf olma ilkeleri ve “akademik yayıncılıkta en iyi uygulamalar ilkeleri” ile (doaj.org/bestpractice) uyum içindedir.
Bandırma Tıp Bilimleri Dergisi’ne gönderilen makaleler çift taraflı kör hakemlik sürecinden geçecektir. Tarafsız bir değerlendirme sürecini sağlamak için her gönderi, alanlarında uzman olan en az iki harici, bağımsız hakem tarafından incelenecektir. Editör, tüm gönderiler için karar verme sürecinde nihai yetkilidir.
Deneysel, klinik, deneysel, klinik ve ilaç çalışmaları ve bazı vaka raporları için uluslararası anlaşmalara (World Medical Association Declaration of Helsinki “Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects, www.wma.net) uygun olarak araştırma protokollerinin onaylanması gerekmektedir. Gerekirse etik kurul raporları veya eşdeğer bir resmi belge yazarlardan talep edilecektir. İnsanlar üzerinde deneysel araştırmalarla ilgili yazılar için, hastaların ve gönüllülerin, geçirebilecekleri prosedürlerin ayrıntılı bir açıklamasını takiben yazılı bilgilendirilmiş onamlarının alındığını gösteren bir ifade eklenmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, hayvanların acı çekmesini ve mağdur olmasını önlemek için alınan önlemler açıkça belirtilmelidir. Hastanın onayı ile ilgili bilgiler, etik kurulun adı ve etik komite onay numarası da yazının Gereç ve Yöntem bölümünde belirtilmelidir. Hastaların anonimliğini dikkatli bir şekilde korumak yazarların sorumluluğundadır. Hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için, hastanın veya yasal temsilcisinin imzalı izin belgeleri eklenmelidir.
Gönderilen tüm yazılar bir intihal tarama programı ile taranır.
İntihal, alıntı manipülasyonu ve veri sahteciliği / uydurma gibi iddia edilen veya şüphelenilen araştırma suistimali durumunda, Yayın Kurulu COPE yönergelerini izleyecek ve bunlara göre hareket edecektir.
Yazar olarak listelenen her birey, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılamalıdır.
Yayın politikaları “Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly Work in Medical Journals (ICMJE Recommendations)” (2013, http://www.icmje.org/) temel alınarak hazırlanmıştır. ICMJE, yazarlığın aşağıdaki 4 kritere dayalı olmasını önerir:
Çalışmanın konseptine veya tasarımına önemli katkılar; veya çalışma için verilerin toplanması, analizi veya yorumlanması,
Çalışmanın taslağını hazırlamak veya önemli entelektüel içeriklerde eleştirel olarak revize etmek,
Yayınlanacak versiyonun son onayı,
İşin herhangi bir kısmının doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde araştırılıp çözülmesini sağlamada çalışmanın tüm yönlerinden sorumlu olmayı kabul etmek.
Bir yazar, yaptığı çalışmanın bölümlerinden sorumlu olmanın yanı sıra, çalışmanın belirli diğer bölümlerinden hangi ortak yazarların sorumlu olduğunu belirleyebilmelidir. Ek olarak, yazarlar ortak yazarlarının katkılarının bütünlüğüne güvenmelidir.
Yazar olarak belirlenenlerin tümü, yazarlık için dört kriterin tümünü karşılamalı ve dört kriteri karşılayanların tümü yazar olarak tanımlanmalıdır. Dört kriteri de karşılamayanlar yazının başlık sayfasında belirtilmelidir.
Bandırma Tıp Bilimleri Dergisi, gönderilen makalelerin değerlendirme sürecine dahil olan yazarların ve bireylerin, potansiyel önyargıya veya bir çatışmaya yol açabilecek finansal, danışman ve kurumsal dahil olmak üzere mevcut veya potansiyel çıkar çatışmalarını açıklamalarını şart koşmakta ve teşvik etmektedir. Bireylerden veya kurumlardan sunulan bir çalışma için alınan her türlü mali hibe veya diğer destekler Yayın Kurulu'na açıklanmalıdır.
Derginin Yayın Kurulu, tüm itiraz ve şikayet vakalarını COPE yönergeleri kapsamında ele alır. Bu gibi durumlarda, yazarlar, itiraz ve şikayetleri ile ilgili olarak editörlük ile doğrudan iletişime geçmelidir. Gerektiğinde, dahili olarak çözülemeyen davaları çözmek için bir ombudsperson görevlendirilebilir. Editör, tüm itiraz ve şikayetler için karar verme sürecindeki nihai merciidir.
TELİF HAKKI
Bandırma Tıp Bilimleri Dergisi, makalelerin Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-SA 4.0) lisansına uygun bir şekilde paylaşılmasına izin verir. Buna göre yazarlar ve okurlar; uygun biçimde atıf vermek, materyali ticari amaçlarla kullanmamak ve adapte ettiklerini aynı lisansla paylaşmak koşullarına uymaları halinde eserleri kopyalayabilir, çoğaltabilir ve materyalden adapte edebilirler.
#CLS TİP KAYNAKÇA
Dergimize ait yayın yazım stilini kullanmak için tıklayınız
İndirme linki çalışmasssa Elsevier Sİtesi Aşağıdan Alabilirsiniz.
https://csl.mendeley.com/styleInfo/?styleId=http%3A%2F%2Fwww.zotero.org%2Fstyles%2Felsevier-vancouver
Yayın etiği:
Deneysel, klinik ve araştırma ilacı çalışmaları ve bazı olgu sunumlarında uluslararası anlaşmalar (Helsinki Bildirgesi, 2013 revize Laboratuvar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımına İlişkin Kılavuz - https://www.nap.edu/catalog/5140.html/) uyarınca çalışma protokollerinin Etik Kurul tarafından onaylanması gerekmektedir. Gerekli olması halinde, yazarlardan Etik Kurul raporları veya resmi belgeler de talep edilebilir. Deneysel çalışma sonuçlarının bildirildiği makalelerde, tüm hastaların tedaviler hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirildiği ve her hastadan bilgilendirilmiş onam alındığı ifadesi yer almalıdır. Hayvan çalışmalarında, deneklerin acı çekmesini önlemek amacıyla gerekli önlemlerin alındığı açıkça belirtilmelidir. Hastalardan rıza alındığını onaylayan Etik Kurul onayı ve Etik Kurul numarası makalenin Hastalar ve Yöntemler bölümünde belirtilmelidir. Hastaların kişisel bilgilerinin korunması ve ifşa edilmemesi yazarın sorumluluğundadır. Hastanın kimliğini ifşa edebilecek görsellerin kullanılması durumunda, hastanın kendisinden veya yasal temsilcisinden imzalı belge alınmalıdır.
İntihal:
Kasti olup olmadığından bağımsız olarak, intihal ciddi bir ihlaldir. Makalenin bir başka çalışma ile referans verilmeksizin benzerlik göstermesi durumu intihal olarak kabul edilir. Makale kabul edilmeden önce veya kabul edildikten sonra veya yayımlandıktan sonra intihal kanıtı olması durumunda, yazara aksini ispat etmesi için bir olanak tanınır. Yazar ile yapılan görüşmeler memnun edici düzeyde olmaz ise, makale geri çekilir ve sorumlu Editör(ler) tarafından belirlenen bir süre zarfında makalenin tekrar yayımlanmasına izin verilmez. Dergi, yayın öncesinde tüm makalelerin taranması ve içeriğin özgünlüğünün doğrulanması için intihal tarama yazılımını kullanmaktadır.
Makale hazırlanmasında uyulacak kurallar
Yazılar ve yazı ile ilgili tüm şekil, tablo ve fotoğraflar internet aracılığıyla on-line gönderilmelidir.
Bu dergi açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir. Açık erişim bilginin global değişimini artırarak insanlık için yararlı sonuçlar doğurmaktadır. Hiçbir makle değerlendirme ve incelme ücreti alınmamaktadır.
e-ISSN: 2791-9935