Araştırma Makalesi

GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ

Cilt: 19 Sayı: 49 30 Haziran 2022
PDF İndir
TR EN

GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ

Öz

Bu çalışmada, son yıllarda dünyadaki en büyük kitlesel sorunlardan birine dönüşen göç hareketlerinin yanında göç etmeyenlerin durumu nicel ve nitel olarak ele alınmıştır. Ayrıca göç etmeyenlerin psikolojilerinden ve toplumsal durumlarından yola çıkılarak göç sorununun çözümü için pratik yollar önerilmiştir. Çalışma hem nitel hem nicel bağlamda yürütülmüş, göç kuramlarından hareketle, göç etmezliğin de kuramsal temeli ortaya konmaya çalışılmış, göç hareketinin yanı sıra göç etmezlik de ekonomik, siyasal, kültürel etkenlerle açıklanmıştır. Çalışmada nicel veri için yakınları göç ettiği halde kendileri göç etmeyen kişiler arasından rastsal olarak seçilen 100 kişiyle görüşülmüş sorulara verilen yanıtlar kategorize edilerek değerlendirilmiş ve raporlanmıştır. Görüşmeler, Van, Diyarbakır, Batman, Bitlis, Artvin, Rize, Giresun, Balıkesir, Adana, Hatay’da yaşayan yetişkin bireylerle yapılmıştır. Bazı cevaplar tek bir kategoriye ait gibi görünse de arkasında büyük bir arka planın da olduğu fark edilmiş, derinlemesine görüşme yapılarak göç etmeme kararının arkasında yatan bazı kritik sebepler akademik görüşlerle açıklanmıştır. Araştırma sonucunda göç eyleminin hem artı hem eksi yönlü bir hareket olduğu keşfedilmiştir. Buna göre göç kavramı hem bulunulan coğrafyada kalmayı, hem de bulunulan coğrafyadan gitmeyi kapsamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıgüzel, Y. (2020). Göç Sosyolojisi. Nobel Yayıncılık. 4. Baskı.
  2. Adorno, T.W. (1944). Kültür Endüstrisi – Kültür Yönetimi. Çeviren: Ülner, N. Tüzel, M. Gen, E. İletişim Yayınları 2014. 9. Baskı.
  3. Bischoff-Moos, C. (2021). Über den Zusammenhang von Globalisierung, Migration und Flucht. Munich: GRIN Verlag.
  4. Bösche, M. (2006). Trapped inside the European fortress? Germany and European Union asylum and refugee policy. In Germany’s EU Policy on Asylum and Defence (pp. 29-90). Palgrave Macmillan, London.
  5. Burda, M. C. (1995). Migration and the option value of waiting. IIES.
  6. Castles, S., & Miller, M. J. (2008). Göçler çağı: modern dünyada uluslararası göç hareketleri [The age of migration: international population movements in the modern world]. Çev. BU Bal & İ. Akbulut). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  7. Cereci, S. (2020). Migration Communication Adaptation. İstanbul: Hiperyayın.
  8. Çağlayan, S. (2006). Göç kuramlari, göç ve göçmen ilişkisi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (17), 67-91.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

10 Şubat 2022

Kabul Tarihi

31 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 19 Sayı: 49

Kaynak Göster

APA
Suna, A., & Cereci, S. (2022). GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(49), 195-208. https://izlik.org/JA44AJ44TK
AMA
1.Suna A, Cereci S. GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ. HMKÜSBED. 2022;19(49):195-208. https://izlik.org/JA44AJ44TK
Chicago
Suna, Anıl, ve Sedat Cereci. 2022. “GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ”. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 (49): 195-208. https://izlik.org/JA44AJ44TK.
EndNote
Suna A, Cereci S (01 Haziran 2022) GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 49 195–208.
IEEE
[1]A. Suna ve S. Cereci, “GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ”, HMKÜSBED, c. 19, sy 49, ss. 195–208, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44AJ44TK
ISNAD
Suna, Anıl - Cereci, Sedat. “GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ”. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19/49 (01 Haziran 2022): 195-208. https://izlik.org/JA44AJ44TK.
JAMA
1.Suna A, Cereci S. GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ. HMKÜSBED. 2022;19:195–208.
MLA
Suna, Anıl, ve Sedat Cereci. “GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ”. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy 49, Haziran 2022, ss. 195-08, https://izlik.org/JA44AJ44TK.
Vancouver
1.Anıl Suna, Sedat Cereci. GÖÇ KURAMLARI BAĞLAMINDA GÖÇ ETMEZLİĞİN ANATOMİSİ. HMKÜSBED [Internet]. 01 Haziran 2022;19(49):195-208. Erişim adresi: https://izlik.org/JA44AJ44TK

 32930                                                                                                            
 

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi''nde yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Makalelerde yer alan fikir ve görüşlerin sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir. Bu fikir ve görüşler, dergimizin kurumsal bakış açısını veya politikalarını temsil etmemektedir.