Öz
Amaç: Bu çalışma, İlk ve Acil yardım programı ikinci sınıf öğrencilerinin çalışan güvenliği konusundaki görüşlerinin saptanması amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Nitel yapılan çalışmanın evrenini, bir üniversitenin sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu ikinci sınıfında okuyan 55 paramedik öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış ve araştırmaya katılmayı kabul eden 46 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler, paramedik öğrencilerinin çalışan güvenliği görüşlerinin belirlenmesi amacı ile araştırmacı tarafından literatür incelenerek hazırlanmış görüşme formları ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS paket programında yüzde ve frekans hesaplanarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Araştırmaya katılan 46 öğrencinin yaşları 19-38 yaş aralığında olup 42 öğrenci sağlık meslek lisesi mezunudur. Öğrencilerin çoğu hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde çalışanlar için çalışan güvenliğini tehdit eden durumlar konusunda, %78.26’sı saldırgan hasta ve yakınlarının sözel ve fiziksel şiddete başvurduğunu, %45.65’i çalışanın can güvenliği olmayan ortamlarda bulunduğu yönünde fikirlerini ortaya koymuşlardır. Çalışma ortamında çalışanların güvenliğini tehdit eden risklerden olan enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklardan korunmak için %78.26’sı çalışanların kişisel koruyucu ekipmanları kullanmalarının gerekliliğini bildirmişlerdir.
Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda öğrenciler, sağlık kurumlarında ve çalışanlarda çalışan güvenliği kültürü oluşturulması gerektiğini ve çalışanların güvenli ortamlarda, yüksek motivasyonla, etkin, hızlı ve üstün hizmet verebilmesi için kurum tarafından bu alanlardaki eksikliklerin giderilmesinin desteklenmesi gerektiğini açıklamışlardır.