Araştırma Makalesi

Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü

Sayı: Advanced Online Publication Erken Görünüm Tarihi: 10 Haziran 2026
PDF İndir
EN TR

Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü

Öz

Bu makale, Nilgün Marmara’nın şiirini Friedrich Nietzsche’nin nihilizm, acı ve sanatsal yaratım kavramları bağlamında ele almaktadır. Marmara, eserlerinde melankolik ve edilgen bir şair görüntüsü çizse de varoluşun hiçlik sınırlarında kendisiyle yüzleşmeyi başaran ve bu yüzleşmeyi de sanatsal üretimine yansıtan bir şairdir. Yazı, Nietzsche’nin aktif ve pasif nihilizm ayrımından hareketle, Nilgün Marmara’nın yaşamış olduğu ontolojik acıyı sanatının bir ifadesi olarak değerlendirmekte ve şairin yaratımın gücüyle pasif nihilizmin direnişini kırmaya çalıştığını iddia etmektedir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde, Nilgün Marmara’nın kendisi her ne kadar pasif nihilist bir tavır çizse de sanatı bir o kadar aktif nihilizmin sınırlarına dayanmaktadır. Marmara’nın şiirlerinde ve düzyazılarında yer alan acı, hiçlik ve sessizlik; benliğin parçalanışına veya bir sona değil; yaratıcı bir eşiğe dönüşmektedir. Bu yönüyle Marmara’nın poetikası, Nietzsche felsefesindeki geleneksel değerlerin çöküşüne bir yanıt üretir ve aslolanın umutsuzluk değil yaratım olduğunun izlerini taşır. Şairin bireysel yıkımı, sanatının dönüştürücü gücünden beslenerek bir anlam kazanır ve acı sanat yoluyla estetize edilir. Böylesi bir tavır, Marmara’yı pasif nihilizmden aktif nihilizme taşıyan bir düzlemde, yıkımdan yaratım sürecine geçişin ve varoluşun estetik temeller üzerinden yeniden inşasının imkânlarını ortaya koyar.

Anahtar Kelimeler

Nilgün Marmara, Friedrich Nietzsche, nihilizm, şiir, varoluş, yaratım

Kaynakça

  1. Badiou, A. (2019). Anti-felsefe seminerleri. (İ. Birkan, Çev.). Sel.
  2. Deleuze, G. (2016). Nietzsche ve felsefe. (F. Taylan, Çev.). Norgunk.
  3. Ergülen, H. (2011, 2 Şubat). Dünyayla yaralı: Nilgün Marmara. Sabitfikir. https://www.sabitfikir.com/dosyalar/dunyayla-yarali-nilgun-marmara
  4. Erözçelik, S. (1988). Ayın kitabı: çocukluğun kendini saf bir biçimde akışa bırakması ne güzeldi. Yiten bu işte! Argos Yeryüzü Kültürü Dergisi, 3, 186-187.
  5. Gertz, N. (2022). Nihilizm. (M. Tunçay, Çev.). Pan.
  6. Gündoğan, A. O. (2019). Trajik insan: Apollon-Dionysos karşıtlığı ve denge sorunu. Özne Dergisi 31. kitap: Nietzsche, 27-34.
  7. Heidegger, M. (2024). Nietzsche I. (M. Toprak & G. Sar, Çev.). Çizik.
  8. Jung, C. G. (2019). Nietzsche’nin Zerdüşt’ü üzerine seminerler. (T. Berkes, Çev.). Alfa.
  9. Kuçuradi, I. (1967). Nietzsche ve insan. İstanbul Matbaası.
  10. Küçük, K. S. (2022). Resim sanatında kuğunun dönüşümü: leda ve kuğu mitinden Rus ressam M. A. Vrubel’in Kuğu Çariçe’sine. DTCF Dergisi 62(2), 1334-1352. https://doi.org/10.33171/dtcfjournal.2022.62.2.22

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, E. (2026). Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Advanced Online Publication, 769-788. https://izlik.org/JA42JC46UT
AMA
1.Yıldırım E. Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü. HÜEFD. 2026;(Advanced Online Publication):769-788. https://izlik.org/JA42JC46UT
Chicago
Yıldırım, Eren. 2026. “Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü”. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, sy Advanced Online Publication: 769-88. https://izlik.org/JA42JC46UT.
EndNote
Yıldırım E (01 Haziran 2026) Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi Advanced Online Publication 769–788.
IEEE
[1]E. Yıldırım, “Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü”, HÜEFD, sy Advanced Online Publication, ss. 769–788, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42JC46UT
ISNAD
Yıldırım, Eren. “Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü”. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. Advanced Online Publication (01 Haziran 2026): 769-788. https://izlik.org/JA42JC46UT.
JAMA
1.Yıldırım E. Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü. HÜEFD. 2026;:769–788.
MLA
Yıldırım, Eren. “Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü”. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, sy Advanced Online Publication, Haziran 2026, ss. 769-88, https://izlik.org/JA42JC46UT.
Vancouver
1.Eren Yıldırım. Restleşme ve Razı Olma: Nilgün Marmara Şiirinde Nihilizmin Dönüştürücü Gücü. HÜEFD [Internet]. 01 Haziran 2026;(Advanced Online Publication):769-88. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42JC46UT