EN
TR
Tarihin Estetik Dönüşümü: Edebi Bir Ükronya Örneği Olarak Stefan Köhler’in Deutschlands Rückkehr İsimli Romanı
Öz
Yaşanan tarihsel olaylar mevcut dönemin bakış açısıyla değerlendirildiğinde olası farklı sebep ve sonuçlar akla getirebilir. Bu tarz bir yaklaşımla tarihsel olan geçmişten beri alternatifleri ile kurgulanır. Böylece edebiyatbilimde bilim kurgu türünün bir alt dalı olarak ortaya çıkan ükronya/alternatif tarih yazımı gelişir. Ükronya, en genel anlamda dünya tarihinde yaşanmış olaylara farklı bakış açıları sunarak olası bir tarih yaratımını imler. Stefan Köhler’in 2021 yılında yayınlanan Deutschlands Rückkehr isimli romanı, edebi bir ükronya örneği olarak İkinci Dünya Savaşını yeniden kurgular ve Adolf Hitler’i farklı bir maceraya sürükler. Bu çalışmada öncelikle güncel bir tür olan ükronyaya ait genel bilgiler verilecek, sonrasında Köhler’in romanı edebi bir ükronya örneği olarak incelenecektir. Böylece romanda dönüşen tarihe dair izler gözler önüne serilecektir. Kurgu ve tarihin bir araya gelişi ve tarihin ükronik yazınsallaştırılması metne dayalı yöntemle irdelenerek alan çalışmalarına katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Baudou, J. (2005). Bilim-kurgu. Ankara: Dost Kitabevi.
- Boua, A. A. (2020). Uchronie in der Literatur: Bestimmung, Formen und Funktionen einer Untergattung der Science-Fiction. Articles pour NZASSA 4 / DECEMBRE 2020. 63-74.https://www.nzassa-revue.net/admin/img/paper/6.%20BOUA%20Ahiba%20Alphonse.pdf, 13.04.2023.
- Dağ, Ü. (2022). Yıldız lejyonları’nın dis(ü)topik kurgusunda anaerkillik-ataerkillik ikiliği. Edebî Eleştiri Dergisi, Ekim 2022, 6(2). 29-42.
- Demandt, A. (2011). Ungeschehene Geschichte: Ein Traktat über die Frage: Was wäre geschehen, wenn ...?. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht.
- Deutscher Bundestag (2023). Vor 90 Jahren: Letzte Reichstagswahlen in der Weimarer Republik. https://www.bundestag.de/dokumente/textarchiv/2023/kw09-kalenderblatt-wahlen33-544990, 03.05.2023.
- Dillinger, J. (2015). Uchronie. Ungeschehene Geschichte von der Antike bis zum Steampunk. Paderborn: Ferdinand Schöningh.
- Erharat, S. (2020). Dünyada ve ülkemizde bilimkurgu türünün doğuşu ve gelişimi. Tezli Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe Anabilim Dalı.
- Gür, M. (2023). Başka bir tarih hayal etmek: Türk edebiyatında Ükronya. Ankara: Günce Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Alman Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
15 Ekim 2023
Gönderilme Tarihi
3 Haziran 2023
Kabul Tarihi
23 Ağustos 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 11 Sayı: 22






