EN
TR
Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı
Öz
Biyogaz santrallerinde kullanılan biyogaz jeneratörleri elektrik dağıtım şebekesi ile senkronize bir şekilde çalışır. Şebekede yaşanan arızalar sonucunda oluşan gerilim dalgalanmaları biyogaz jeneratörlerinde ani duruşlara neden olur. Ani duruşlar biyogaz jeneratörünün zarar görmesine ve elektrik üretiminin kesintiye uğramasına neden olur. Bu makalede Şanlıurfa ilindeki bir biyogaz santralinin enerji ihtiyacını kesintisiz olarak karşılamak için biyogaz santrali ve fotovoltaik sistemden oluşan hibrit bir sistemin tasarım ve analizi yapılmıştır. Hibrit sistem ile biyogaz santrali enerji ihtiyacını FV sistemden karşılar. Hibrit sistemin tasarım ve analizleri HOMER yazılımı ile yapılmıştır ve hibrit sistemin 25 yıl sonundaki net maliyeti $509.047 yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranı ise %97.3 olarak bulunmuştur. Yapılan tasarım ve analizler sonucunda hibrit sistemin uygulanabilir olduğu ve yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullandığı sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- A. Kavoosi, Environmental Pollution Caused by the use of Fossil Fuels in Architecture and the Need for Renewable Energy, Science and Tech. of the Day, 2:4 (2021) 314-319.
- M. Ş. Üney, and N. Çetinkaya, Comparison of CO2 emissions fosil fuel based energy generation plants and plants with Renewable Energy Source, Procedings of the 2014 6th Int. Conf. on Electronics, Computers and Artificial Intelligence (ECAI), Bucharest, Romania, (2014) 29-34.
- R. Gu, Methane Gas Emission Detection using Deep Learning and Hyperspectral Imagery, 2021 IEEE 3rd Int. Conf. on Frontiers Technology of Information and Computer (ICFTIC), Greenville, SC, USA, (2021) 36-44.
- M. A. Sanz-Bobi, F. de Cuadra, and C. Batlle, A review of keypoints of an industrial biogas plant. A European perspective, 2012 Int. Conf. on Renew. Energy Researchand Applications (ICRERA), Nagasaki, Japan, (2012) 1-6.
- Elektrik Aylık Sektör Raporu Listesi, [Çevrimiçi]. Mevcut: https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/3-0-23/.
- Hybrid Optimization Model for Electric Renewable, [Online]. Avilable: www.homerenergy.com.
- A. Ghasemi et al., Technoeconomic analysis of stand-alone hybrid photovoltaic-diesel-battery systems for rural electrification in eastern part of Iran-A step toward sustainable rural development, Renew. Sustainable Energy Rev., 28 (2013) 456-462.
- S. Bahramara, M.P. Moghaddam, and M. Haghifam, Optimal planning of hybrid renewable energy systems using HOMER: A review, Renew. Sustain. Energy Rev., 144:62 (2016) 609–620.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Enerji Sistemleri Mühendisliği (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
30 Nisan 2024
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2024
Gönderilme Tarihi
11 Aralık 2023
Kabul Tarihi
3 Ocak 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 1
APA
Ciniviz, M., & Karcı, H. (2024). Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 9(1), 1-9. https://doi.org/10.46578/humder.1403231
AMA
1.Ciniviz M, Karcı H. Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı. HUMDER. 2024;9(1):1-9. doi:10.46578/humder.1403231
Chicago
Ciniviz, Merve, ve Hasarı Karcı. 2024. “Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 9 (1): 1-9. https://doi.org/10.46578/humder.1403231.
EndNote
Ciniviz M, Karcı H (01 Nisan 2024) Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 9 1 1–9.
IEEE
[1]M. Ciniviz ve H. Karcı, “Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı”, HUMDER, c. 9, sy 1, ss. 1–9, Nis. 2024, doi: 10.46578/humder.1403231.
ISNAD
Ciniviz, Merve - Karcı, Hasarı. “Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 9/1 (01 Nisan 2024): 1-9. https://doi.org/10.46578/humder.1403231.
JAMA
1.Ciniviz M, Karcı H. Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı. HUMDER. 2024;9:1–9.
MLA
Ciniviz, Merve, ve Hasarı Karcı. “Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, c. 9, sy 1, Nisan 2024, ss. 1-9, doi:10.46578/humder.1403231.
Vancouver
1.Merve Ciniviz, Hasarı Karcı. Şanlıurfa İlinde Bir Biyogaz Santralinin Üretim Kayıplarını Telafi Etmek için Fotovoltaik Tabanlı Yardımcı Kaynak ve Sistemlerin Kullanımı. HUMDER. 01 Nisan 2024;9(1):1-9. doi:10.46578/humder.1403231