Araştırma Makalesi

Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu

Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı 1 Kasım 2021
PDF İndir

Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu

Öz

İzmir Jeotermal Enerji San. ve Tic. A.Ş., İzmir’in Narlıdere ve Balçova bölgesine jeotermal kaynaklarla bölgesel ısıtma sağlayan bir kuruluştur. Bu çalışma, İzmir Jeotermal Enerji San. ve Tic. A.Ş. bünyesinde bulunan ısı merkezlerinde vana, boru ve ısı değiştirgeçleri ile şehir içinde dolaşmakta olan yaklaşık 450 km uzunluğundaki boruların yalıtımlarının yenilenmesi çalışmalarına temel oluşturmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Aerojel yalıtım malzemeleri, fiberlere tutunmuş aerojellerden oluşurlar ve oldukça gözenekli bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle, ısı iletimleri kısıtlıdır ve bu özellik sayesinde yalıtım uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu çalışmada üç farklı aerojel yalıtım keçesi İzmir Jeotermal Enerji San. ve Tic. A.Ş. bünyesinde oluşturulan bir düzeneğe uygulanmış, düzenekten basınç, yüzey ve ortam sıcaklığı ölçümleri alınmıştır. Aerojel yalıtım malzemelerinden alınan numuneler İYTE-Tümleşik Araştırma Merkezi (TAM) bünyesinde çeşitli ölçüm ve analizlere tabi tutularak karakterize edilmiş ve ısıl performans ile ıslatılamama özelliği açısından karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

İzmir Jeotermal Enerji San. ve Tic. A.Ş. ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü - Tümleşik Araştırma Merkezi

Teşekkür

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü - Tümleşik Araştırma Merkezi uzman ekibine ve İzmir Jeotermal Enerji San. ve Tic. A.Ş.’ne çalışma boyu süren desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. [1] Jyoti L. Gurav, In-Keun Jung, Hyung-Ho Park, Eul Son Kang, Digambar Y. Nadargi, "Silica Aerogel: Synthesis and Applications", Journal of Nanomaterials (2010)
  2. [2] B. E. Coffman, J.E. Fesmire, S. White, G. Gould, S. Augustynowicz, "Aerogel Blanket Insulation Materials For Cryogenic Applications", AIP Conference Proceedings 1218, 913 (2010)
  3. [3] "Heat-insulating Materials and Sound-absorbing Materials", Editor(s): Haimei Zhang,Materials in Civil Engineering, 2011, 304-423
  4. [4] Ayçam, İdil & Tuna, Merve & Süt, Gülçin, (2010), "Sürdürülebilirlik Ve Mimari Değişimin Yalıtım Malzemelerine Etkileri"
  5. [5] Hilmi Cenk Bayrakçı, Metin Davraz, Ebru Başpınar, "Yeni Nesil Isı Yalıtım Malzemesi: Vakum Yalıtım Paneli", SDU Journal of Technical Sciences (2011), 1-12
  6. [6] Serina Ng, Bjørn Petter Jelle, Yingpeng Zhen, Ólafur Haralds Wallevik, "Effect of storage and curing conditions at elevated temperatures on aerogel-incorporated mortar samples based on UHPC recipe", Construction and Building Materials, (2016) 106, 640-649
  7. [7] L.W. Hrubesh, "Aerogel applications", Journal of Non-Cryst. Solids 225 (1998) 335-342.
  8. [8] Johen Fricke, "Aerogels and their applications", Journal of Non-Crystalline Solids 147&148 (1992) 356-362

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Enerji Sistemleri Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Kasım 2021

Gönderilme Tarihi

29 Ocak 2021

Kabul Tarihi

10 Haziran 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

APA
Alan, S., Gökçen Akkurt, G., Akkurt, S., Sezer, H. Ç., & Çam, A. (2021). Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 6(Özel Sayı), 58-69. https://doi.org/10.46578/humder.870400
AMA
1.Alan S, Gökçen Akkurt G, Akkurt S, Sezer HÇ, Çam A. Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu. HUMDER. 2021;6(Özel Sayı):58-69. doi:10.46578/humder.870400
Chicago
Alan, Selena, Gülden Gökçen Akkurt, Sedat Akkurt, Hasan Çığ Sezer, ve Alper Çam. 2021. “Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 6 (Özel Sayı): 58-69. https://doi.org/10.46578/humder.870400.
EndNote
Alan S, Gökçen Akkurt G, Akkurt S, Sezer HÇ, Çam A (01 Kasım 2021) Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 6 Özel Sayı 58–69.
IEEE
[1]S. Alan, G. Gökçen Akkurt, S. Akkurt, H. Ç. Sezer, ve A. Çam, “Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu”, HUMDER, c. 6, sy Özel Sayı, ss. 58–69, Kas. 2021, doi: 10.46578/humder.870400.
ISNAD
Alan, Selena - Gökçen Akkurt, Gülden - Akkurt, Sedat - Sezer, Hasan Çığ - Çam, Alper. “Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 6/Özel Sayı (01 Kasım 2021): 58-69. https://doi.org/10.46578/humder.870400.
JAMA
1.Alan S, Gökçen Akkurt G, Akkurt S, Sezer HÇ, Çam A. Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu. HUMDER. 2021;6:58–69.
MLA
Alan, Selena, vd. “Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu”. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, c. 6, sy Özel Sayı, Kasım 2021, ss. 58-69, doi:10.46578/humder.870400.
Vancouver
1.Selena Alan, Gülden Gökçen Akkurt, Sedat Akkurt, Hasan Çığ Sezer, Alper Çam. Aerojel Yalıtım Keçelerinin Isıl ve Higrotermal Karakterizasyonu. HUMDER. 01 Kasım 2021;6(Özel Sayı):58-69. doi:10.46578/humder.870400

Cited By