Baharatlar eski zamanlardan beri başta gıda, sağlık, kozmetik, dini inanışlar vb. olmak üzere pek çok amaçla kullanılmıştır.
Özellikle gıdalarda tat ve aroma, bozulmayı önleme ve buna bağlı olarak kötü koku oluşumunu maskeleme amaçlı
kullanılmıştır. Son yüzyıldaki gıda sektöründeki teknolojik gelişmeler baharatın muhafaza amaçlı kullanımını sınırlandırmıştır.
Ancak günümüzde en az işlem görmüş ve doğal katkılı ürünlere olan talebin artmaya başlamasıyla baharatlara yönelik
çalışmalar da önem kazanmaya başlamıştır.
Yapılan çalışmalarda ürünlerde antioksidan, antimikrobiyal/antifungal, besin değerini koruma ve gıdanın raf ömrünü arttırma
gibi etkiler gösterdiği görülmüştür. Bu çalışmada da baharatlar ve baharat ilavesiyle üretilen süt ürünleri incelenmiştir.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 19 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1 |