Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları

Cilt: 34 Sayı: 34 1 Haziran 2008
  • Fatma Cüre
  • Nesrin Özdener
PDF İndir
TR

Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları

Öz

MEB Öğretmen Mesleği Genel Yeterliliği kriterleri içerisinde öğretmenlerin, teknoloji kullanabilen ve bu konuda öğrencilere model olabilen kişiler olması beklenmektedir. Bu çalışma; öğretmenlerin BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) uygulamaları konusunda ne kadar başarılı olduklarının belirlenmesi ve BİT’e yönelik tutumlarının incelenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Tarama modelli araştırmanın çalışma grubunu 163 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada öncelikle BİT’e Yönelik Tutum Ölçeği ve uygulama sınavı kullanılarak öğretmenlerin BİT’e yönelik tutumları ve BİT uygulama başarıları belirlenmiş daha sonra öğretmenlerin bu konudaki tutumları ile uygulama başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma bulguları ile öğretmenlerin BİT uygulamaları konusunda önemli eksiklerinin olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin BİT’in eğitimde kullanımına yönelik genel tutumlarının olumlu olduğu, ancak kalabalık sınıflarda BİT’ten yararlanmanın sorumluluklarını artırdığını düşündükleri tespit edilmiştir. Öğretmenlerin BİT uygulama başarıları ile BİT’e yönelik yönelik tutumları arasında yüksek düzeyde, pozitif ilişki bulunmuştur. Araştırma bulguları; eğitim fakülteleri ve MEB hizmet-içi eğitimlerde uygulanan bilgisayar dersi öğretim programlarının gerek içerik gerekse kullanılan yöntem açısından yeniden düzenlenmesi gerekliliğini vurgular niteliktedir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkoyunlu, B. (1996). Öğrencilerin bilgisayara karşı tutumları. Eğitim ve Bilim, 20(100), 15-29.
  2. Akpınar, Y. (2003). Öğretmenlerin Yeni Bilgi Teknolojileri Kullanımında Yükseköğretimin Etkisi: İstanbul Okulları Örneği. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 2(2).
  3. Akpınar, Y. (2004). Eğitim Teknolojisiyle İlgili Öğrenmeyi Etkileyebilecek Bazı Etmenlere Karşı Öğretmen Yaklaşımları. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(3).
  4. Burgan, O. (1994). Training the Trainers in Technology. Annual Conference of the Australian Teacher Education Association, Queensland, Australia.
  5. Coffland, D. A. (2000). Factors related to teacher use of technology in secondary geometry instruction. Proceedings of Information Technology and Teacher Education International Conference, 1(3), 1048-1053.
  6. Cope, C. ve Ward, P. (2002). Integrating learning technology into classrooms: The importance of teachers’ perceptions. Educational Technology & Society, 5(1), 67-70.
  7. Çağıltay, K., Çakıroğlu, J., Çağıltay,N., Çakıroğlu, E.(2001). Öğretimde bilgisayar kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi, 21.
  8. Demiraslan, Y., Usluel, Y. K. (2005). Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Öğrenme Öğretme Sürecine Entegrasyonunda Öğretmenlerin Durumu. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 4(3), 15.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Fatma Cüre Bu kişi benim

Nesrin Özdener Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2008

Gönderilme Tarihi

23 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2008 Cilt: 34 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA
Cüre, F., & Özdener, N. (2008). Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(34), 41-53. https://izlik.org/JA76YH99PF
AMA
1.Cüre F, Özdener N. Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008;34(34):41-53. https://izlik.org/JA76YH99PF
Chicago
Cüre, Fatma, ve Nesrin Özdener. 2008. “Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 34 (34): 41-53. https://izlik.org/JA76YH99PF.
EndNote
Cüre F, Özdener N (01 Haziran 2008) Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 34 34 41–53.
IEEE
[1]F. Cüre ve N. Özdener, “Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 34, sy 34, ss. 41–53, Haz. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76YH99PF
ISNAD
Cüre, Fatma - Özdener, Nesrin. “Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 34/34 (01 Haziran 2008): 41-53. https://izlik.org/JA76YH99PF.
JAMA
1.Cüre F, Özdener N. Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2008;34:41–53.
MLA
Cüre, Fatma, ve Nesrin Özdener. “Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 34, sy 34, Haziran 2008, ss. 41-53, https://izlik.org/JA76YH99PF.
Vancouver
1.Fatma Cüre, Nesrin Özdener. Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (Bit) Uygulama Başarıları ve Bit’e Yönelik Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2008;34(34):41-53. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76YH99PF