BibTex RIS Kaynak Göster

The Analysis of the Relationship between Total Quality Management Applications and the Firm’s Performance: A Field Study in the Turkish Manufacturing Industry

Yıl 2006, Cilt: 24 Sayı: 1, 211 - 240, 31.07.2006

Öz

This paper first examines the implementation level of Total Quality Management (TQM) in the firms operating in the Turkish manufacturing industry. Then the relationship between TQM and firm performance is analyzed. In this relationship the effects of contextual variables (such as firm’s business type, size, years of experience in TQM, and whether firm operates in domestic or international markets) are investigated. The main findings of the study are: TQM implementation level is high, TQM implementation level varies in accordance with firm’s business type and size, there is a significant relationship between TQM implementation and firm’s operation and financial performance, and contextual variables have no effect on the relationship between TQM and firm’s performance.

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Yıl 2006, Cilt: 24 Sayı: 1, 211 - 240, 31.07.2006

Öz

Bu çalışmada önce Türk imalat endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerde Toplam Kalite Yönetiminin (TKY) uygulanma düzeyi araştırılmıştır. Daha sonra TKY uygulamaları ile işletme performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu ilişkide firmanın faaliyette bulunduğu iş kolu, firma büyüklüğü, TKY deneyim yılı ve firmanın ulusal/uluslararası alanda faaliyette bulunması gibi bağlamsal değişkenlerin etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın temel bulguları olarak, TKY’nin uygulanma düzeyi yüksek olmakla birlikte firma büyüklüğüne ve iş kollarına göre bir takım farklılıklar olduğu, TKY uygulamaları ile faaliyet performansı ve finansal performans arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu, TKY ile işletme performansı arasındaki ilişki üzerinde bağlamsal değişkenlerin etkili olmadığı saptanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazarlar

Hatice Özutku Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2006
Gönderilme Tarihi 11 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 24 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özutku, H. (2006). TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(1), 211-240.
AMA Özutku H. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Temmuz 2006;24(1):211-240.
Chicago Özutku, Hatice. “TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24, sy. 1 (Temmuz 2006): 211-40.
EndNote Özutku H (01 Temmuz 2006) TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24 1 211–240.
IEEE H. Özutku, “TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 24, sy. 1, ss. 211–240, 2006.
ISNAD Özutku, Hatice. “TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24/1 (Temmuz 2006), 211-240.
JAMA Özutku H. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006;24:211–240.
MLA Özutku, Hatice. “TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 24, sy. 1, 2006, ss. 211-40.
Vancouver Özutku H. TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE İŞLETME PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ: TÜRK İMALAT ENDÜSTRİSİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2006;24(1):211-40.

Dergiye yayımlanmak üzere gönderilecek yazılar Dergi'nin son sayfasında ve Dergi web sistesinde yer alan Yazar Rehberi'ndeki kurallara uygun olmalıdır.


Gizlilik Beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve e-posta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.