BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Financial Liberalization on Savings Behaviour: The Turkish Case

Yıl 2004, Cilt: 22 Sayı: 2, 1 - 15, 31.12.2004

Öz

The aim of this study is to explore the effects of financial liberalization on aggregate saving rates in Turkey. To measure these effects, three indicators have been used; real interest rates -as a measure of financial repression-, liquidty constraints and financial depth –as measures of financial development’s level. Since higher real interest rates do not lead to higher saving rates, the results do not support McKinnon-Shaw hypothesis for Turkey. Also, the results show that financial development’s indicators have opposite direction effects on aggregate saving rates in Turkey. On the other hand, the findings show that saving rates rise with the growth rate of real per capita income. So, policies that spur development are an indirect but effective way to raise aggregate savings.

FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Yıl 2004, Cilt: 22 Sayı: 2, 1 - 15, 31.12.2004

Öz

Bu çalışmada, Türkiye örneğinde, finansal serbestleşmenin toplam tasarruflar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda, çalışmada, finansal baskının göstergesi olarak reel faiz hadleri değerlendirilirken, finansal piyasaların gelişmişlik düzeyinin göstergesi olarak likidite kısıtı ve finansal derinlik değişkenleri ele alınmıştır. Elde edilen bulgularda, finansal serbestleşmenin finansal baskı boyutu için anlamlı bir ilişki elde edilememişken, finansal derinlik ve likidite kısıtı boyutları için iki farklı yönde çalışan etki bulunmuştur. Diğer taraftan, toplam tasarruflarla reel gelir büyüme hızı arasında elde edilen pozitif ilişki çerçevesinde, büyümeyi ve kalkınmayı sağlayacak politikaların tasarruflar üzerinde olumlu katkı yaratabileceği gösterilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazarlar

Hatice Karaçay Çakmak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2004
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çakmak, H. K. (2004). FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2), 1-15.
AMA Çakmak HK. FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2004;22(2):1-15.
Chicago Çakmak, Hatice Karaçay. “FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22, sy. 2 (Aralık 2004): 1-15.
EndNote Çakmak HK (01 Aralık 2004) FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22 2 1–15.
IEEE H. K. Çakmak, “FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 2, ss. 1–15, 2004.
ISNAD Çakmak, Hatice Karaçay. “FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22/2 (Aralık 2004), 1-15.
JAMA Çakmak HK. FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2004;22:1–15.
MLA Çakmak, Hatice Karaçay. “FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ”. Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 22, sy. 2, 2004, ss. 1-15.
Vancouver Çakmak HK. FİNANSAL SERBESTLEŞMENİN TASARRUF KARARLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2004;22(2):1-15.

Dergiye yayımlanmak üzere gönderilecek yazılar Dergi'nin son sayfasında ve Dergi web sistesinde yer alan Yazar Rehberi'ndeki kurallara uygun olmalıdır.


Gizlilik Beyanı

Bu dergi sitesindeki isimler ve e-posta adresleri sadece bu derginin belirtilen amaçları doğrultusunda kullanılacaktır; farklı herhangi bir amaç için veya diğer kişilerin kullanımına açılmayacaktır.