EN
TR
The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals' Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency
Öz
Amaç: İnsanlar çeşitli şeyler yaşar, gözlemler ve hissederler. Sonuç olarak, kendileri, diğer insanlar ve çevreleri hakkında çeşitli fikirler geliştirirler. Bu fikirlerin bazıları sabit olabilirken, kişinin içinde bulunduğu psikolojik durum bazılarını değiştirebilmektedir. Bu çalışma, bilişsel çarpıtmaların bireylerin benlik algıları ile cinsel öz yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi etkileyip etkilemediğini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Materyal ve metod: Araştırmanın örneklemini %50'si kadın, %50'si erkek olmak üzere 200 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Cinsel Öz Yeterlilik Ölçeği ve Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeğidir. Çalışmada yapılan araştırmaya göre kişilerin cinsel öz yeterlilikleri ile eğitim ya da gelir durumları arasında bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Bulgular: Ancak cinsel öz yeterlilik ile benlik saygısı ve bilişsel çarpıtma arasında düşük düzeyde ancak istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bilişsel çarpıtma puanları arttıkça kişinin cinsel öz yeterlilik ve benlik saygısı puanları azalmaktadır. Cinsel öz yeterlilik ve öz saygıya sahip olmayan bireylerin kendilerini ve çevrelerini yanlış yorumlama eğiliminde olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır.
Sonuçlar: Çalışmada veriler literatürden alınmış ve katılımcılar tarafından ölçekler uygulanmıştır. Özellikle bireylerin samimi ve doğru cevap verdikleri kabul edilmiştir ve bu kabul anketin sınırlılığı olarak da görülebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Akdağ F. Evli bireylerde psikolojik iyi oluşun kök aile ile ilişkiler, benlik saygısı ve evlilik doyumu açısından yordan-ması: Ege Üniversitesi; 2014.
- 2. Çelik E. Evli bireylerin cinsel özgüven düzeyleri ile cinsel öz-yeterlik, evlilik yaşam doyumu ve cinsel utangaçlıkların ince-lenmesi: Sakarya Universitesi (Turkey); 2012.
- 3. Bandura A, Schunk DH. Cultivating competence, self-efficacy, and intrinsic interest through proximal self-motivation. Journal of personality and social psychology. 1981;41(3):586.
- 4. Scholz U, Doña BG, Sud S, Schwarzer R. Is general self-efficacy a universal construct? Psychometric findings from 25 countries. European journal of psychological assess-ment. 2002;18(3):242.
- 5. Bailes S, Creti L, Fichten CS, Libman E, Brender W, Amsel R. Sexual self-efficacy scale for female functioning. Handbook of sexuality-related measures: Routledge; 2013. p. 573-82.
- 6. Artukoğlu F. Psikoloji öğrencilerinin evliliğe ilişkin tu-tumlarının yordayıcısı olarak ilişkilerle ilgili bilişsel çarpıtma-ları. Yayımlanmış yüksek lisans tezi) Haliç Üniversitesi İstan-bul. 2016.
- 7. Karasar N. Bilimsel arastirma yontemi: Kavramlar-ilkeler-teknikler. Ankara: Nobel Yayin Dagitim Kaya, A(2012) Egitim psikolojisi (7 basim) Ankara: Pegem. 2009.
- 8. Çokluk Ö, Şekercioğlu G, Büyüköztürk Ş. Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik: SPSS ve LISREL uygulamaları: Pegem Akademi Ankara; 2012.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
Klinik Tıp Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
22 Ağustos 2023
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2023
Gönderilme Tarihi
9 Mayıs 2023
Kabul Tarihi
15 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 20 Sayı: 2
APA
Yeşildal, M., & Yiğit, M. C. (2023). The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(2), 384-388. https://doi.org/10.35440/hutfd.1294191
AMA
1.Yeşildal M, Yiğit MC. The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2023;20(2):384-388. doi:10.35440/hutfd.1294191
Chicago
Yeşildal, Mahir, ve Mehmet Cem Yiğit. 2023. “The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 20 (2): 384-88. https://doi.org/10.35440/hutfd.1294191.
EndNote
Yeşildal M, Yiğit MC (01 Ağustos 2023) The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 20 2 384–388.
IEEE
[1]M. Yeşildal ve M. C. Yiğit, “The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency”, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 20, sy 2, ss. 384–388, Ağu. 2023, doi: 10.35440/hutfd.1294191.
ISNAD
Yeşildal, Mahir - Yiğit, Mehmet Cem. “The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 20/2 (01 Ağustos 2023): 384-388. https://doi.org/10.35440/hutfd.1294191.
JAMA
1.Yeşildal M, Yiğit MC. The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2023;20:384–388.
MLA
Yeşildal, Mahir, ve Mehmet Cem Yiğit. “The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 20, sy 2, Ağustos 2023, ss. 384-8, doi:10.35440/hutfd.1294191.
Vancouver
1.Mahir Yeşildal, Mehmet Cem Yiğit. The Role of Cognitive Distortions on the Relationship Between Individuals’ Self-Esteem and Sexual Self Sufficiency. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 01 Ağustos 2023;20(2):384-8. doi:10.35440/hutfd.1294191
Cited By
Cognitive distortion, agentic engagement, and academic self-efficacy among Chinese Generation Alpha students
International Journal of Research Studies in Education
https://doi.org/10.5861/ijrse.2024.24771