Araştırma Makalesi

Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları

Cilt: 21 Sayı: 2 29 Ağustos 2024
PDF İndir
EN TR

Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Anevrizmal kemik kisti (AKK) tanısı ile takip ve tedavisi yapılan hastaların uzun dönem klinik, fonksiyonel ve onkolojik sonuçlarını araştırmaktır. Ayrıca tedavi seçeneklerinin nüks ve komplikasyon üzerine etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: 2000 ile Ocak 2023 tarihleri AKK tanısıyla cerrahi tedavisi ve takibi yapılan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler, hastane veri tabanı ve hasta takip dosyaları kullanılarak retrospektif olarak toplanmıştır. Çalışmaya sadece histolojik olarak AKK tanısı doğrulanmış ve minimum 12 ay takip süresi olan hastalar dahil edildi. Yaş, cinsiyet, taraf, tümörün kemik yerleşim yeri, ekstremite lokalizasyonu, tercih edilen cerrahi yöntem (küretaj+allogreft, küretaj+otogreft, küretaj+sement ve rezeksiyon), internal tespit uygulanıp uygulanmadığı, takip süresi, nüks varlığı ve nüks tarihi gibi veriler kaydedildi. Hastalara son takip poliklinik kontrollerinde MSTS (Musculoskeletal Tumor Society) skorlama sistemi ile yapıldı. Bu veriler temelinde hastaların klinik, radyolojik, fonksiyonel ve onkolojik sonuçları ile komplikasyon oranları, nüks varlığı ve nüks oluşumunu etkileyen faktörler geriye dönük olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 51 kadın, 52 erkek olmak üzere toplam 103 hasta dahil edildi. Ortalama takip süresi "30,94±4,43" ay idi. Hastaların %24,3'ünde (n=25) nüks görüldü. Nüks gelişen hastaların yaşlarının, nüks olmayanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Nüks durumu ile internal tespit arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p=0,020). Cerrahilerinde internal tespit uygulanan hastaların MSTS skorları, internal fiksasyon uygulanmayan hasta grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0,001). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda elde ettiğimiz veriler doğrultusunda anevrizmal kemik kistinin tedavi seçimi lokalizasyona, boyuta, patolojik kırık riskine ve semptomların yanı sıra çevre dokulara da bağlıdır. Özellikle kırık riski olan AKK’larda, alt ekstremite lokalizasyonlarında, iskelet gelişimini tamamlamamış hastaların cerrahi tedavilerinde daha dikkatli olunması gerektiği görüşündeyiz. Nüks gelişiminin engellenmesi ve kırık riski olan hastalara internal fiksasyon uygulanması hasta memnuniyetini arttırmakta ve fonksiyonel sonuçları olumlu etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

yok

Etik Beyan

Etik onam: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından onaylandı (protokol kayıt numarası 2023-06/247

Teşekkür

yok

Kaynakça

  1. 1. Rapp TB, Ward JP, Alaia MJ. Aneurysmal bone cyst. J Am Acad Orthop Surg. 2012;20(4):233-41..
  2. 2. Cottalorda J, Kohler R, de Gauzy JS, Chotel F, Mazda K, Lefort G, et al. Epidemiology of aneurysmal bone cyst in children: a multicenter study and literature review. J Pediatr Orthop B. 2004;13(6):389-94.
  3. 3. Wang EHM, Marfori ML, Serrano MVT, Rubio DA. Is Curetta-ge and High-speed Burring Sufficient Treatment for Aneurysmal Bone Cysts? Clin Orthop Relat Res. 2014;472(11):3483–8.
  4. 4. Park HY, Yang SK, Sheppard WL, Hegde V, Zoller SD, Nelson SD, Federman N, Bernthal NM. Current management of aneurysmal bone cysts. Curr Rev Musculoskelet Med. 2016;9(4):435-444.
  5. 5. Kaya İ, Ayhan B, Ulucaköy C, Toğral G, Güngör BŞ. Does the preoperative neutrophil-to-lymphocyte ratio have a prognos-tic value in aneurysmal bone cysts? Jt Dis Relat Surg. 2023 Apr 27;34(2):425-431.
  6. 6. Başarir K, Pişkin A, Güçlü B, Yıldız Y, Sağlık Y. Çocuklarda anevrizmal kemik kisti nüksü: 56 hastanın gözden geçirilme-si. J Pediatr Orthop 2007;27:938-43.
  7. 7. Ocaktan B, Deveci MA, Tokgöz MA, Yapar A, Şimşek A. Cross-cultural adaptation and validation of the turkish version of the musculoskeletal tumor society scoring system in patients with musculoskeletal tumors. Acta Orthop Traumatol Turc. 2021;55(2):141–6.
  8. 8. Mankin HJ, Hornicek FJ, Ortiz-Cruz E, Villafuerte J, Gebhardt MC. Aneurysmal bone cyst: A review of 150 patients. Journal of Clinical Oncology. 2005;23(27):6756–62.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ortopedi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

23 Temmuz 2024

Yayımlanma Tarihi

29 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

5 Şubat 2024

Kabul Tarihi

11 Mayıs 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Engin, E. E., Kaya, İ., Çeltik, M., Bircan, R., Mısırlıoğlu, M., & Güngör, B. Ş. (2024). Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(2), 166-172. https://doi.org/10.35440/hutfd.1432321
AMA
1.Engin EE, Kaya İ, Çeltik M, Bircan R, Mısırlıoğlu M, Güngör BŞ. Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2024;21(2):166-172. doi:10.35440/hutfd.1432321
Chicago
Engin, Eray Ertürk, İbrahim Kaya, Mustafa Çeltik, Resul Bircan, Mesut Mısırlıoğlu, ve Bedii Şafak Güngör. 2024. “Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 21 (2): 166-72. https://doi.org/10.35440/hutfd.1432321.
EndNote
Engin EE, Kaya İ, Çeltik M, Bircan R, Mısırlıoğlu M, Güngör BŞ (01 Ağustos 2024) Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 21 2 166–172.
IEEE
[1]E. E. Engin, İ. Kaya, M. Çeltik, R. Bircan, M. Mısırlıoğlu, ve B. Ş. Güngör, “Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları”, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 21, sy 2, ss. 166–172, Ağu. 2024, doi: 10.35440/hutfd.1432321.
ISNAD
Engin, Eray Ertürk - Kaya, İbrahim - Çeltik, Mustafa - Bircan, Resul - Mısırlıoğlu, Mesut - Güngör, Bedii Şafak. “Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 21/2 (01 Ağustos 2024): 166-172. https://doi.org/10.35440/hutfd.1432321.
JAMA
1.Engin EE, Kaya İ, Çeltik M, Bircan R, Mısırlıoğlu M, Güngör BŞ. Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2024;21:166–172.
MLA
Engin, Eray Ertürk, vd. “Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 21, sy 2, Ağustos 2024, ss. 166-72, doi:10.35440/hutfd.1432321.
Vancouver
1.Eray Ertürk Engin, İbrahim Kaya, Mustafa Çeltik, Resul Bircan, Mesut Mısırlıoğlu, Bedii Şafak Güngör. Anevrizmal Kemik Kistlerinde Nüks Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Cerrahi Tedavi Sonuçları. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 01 Ağustos 2024;21(2):166-72. doi:10.35440/hutfd.1432321

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 (CC-BY-NC-SA 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.