Retrospektif Bir Değerlendirme: Açık Kalp Cerrahisi Uygulanan Hastalarda Renal Fonksiyon Parametrelerindeki Değişiklikler
Öz
Amaç: Bu çalışma, son bir buçuk yıl içerisinde açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda perioperatif böbrek fonksiyonlarındaki değişiklikleri değerlendirmeyi ve postoperatif akut böbrek hasarı gelişme riskini artıran faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır.
Materyal ve metod: Ocak 2024 - Eylül 2025 arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde açık kalp cerrahisi yapılan, kronik böbrek yetmezliği öyküsü olmayan hastaların pre- ve postoperatif inflamasyon parametreleri, böbrek fonksiyon testleri ve idrar çıkışı retrospektif olarak incelenmiş ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 197 erişkin hasta iki gruba ayrıldı: Grup I (AVR/MVR, n=40) ve Grup II (CABG, n=157). Gruplar cinsiyet, yaş ve beden kitle indeksi açısından benzerdi (p>0,05). Preoperatif ve postoperatif dönemde ürik asit, serum kreatinin, üre ve tahmini glomerüler filtrasyon hızı değerlerinde grup içi anlamlı değişiklik saptanmadı (p>0,05). Ancak postoperatif dönemde idrar miktarı ve c-reaktif protein düzeylerinde anlamlı artış gözlendi (p=0,001). Gruplar arası karşılaştırmada yalnızca ürik asit düzeyleri preoperatif (p=0,031) ve postoperatif (p=0,024) dönemde anlamlı farklılık gösterdi. Total bypass süresi ile yalnızca preoperatif c-reaktif protein düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,008).
Sonuç: Elektif açık kalp cerrahisi uygulanan erişkinlerde, kardiyopulmoner bypass (KPB) süresinin kısa dönemde böbrek fonksiyonları üzerinde anlamlı bir etkisi gözlenmemektedir. Bununla birlikte, preoperatif inflamasyon düzeyinin (c-reaktif protein) KPB süresi ve perioperatif risk ile ilişkili olması, inflamatuar durumun cerrahi süreci ve komplikasyon olasılığını etkileyebileceğini düşündürmektedir.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Kaynakça
- 1. Squiccimarro E, Labriola C, Malvindi PG, Margari V, Guida P, Visicchio G, et al. Prevalence and clinical impact of systemic inflammatory reaction after cardiac surgery. J Cardiothorac Vasc Anesth. 2019;33(6):1682–90.
- 2. Cheruku SR, Raphael J, Neyra JA, Fox AA. Acute Kidney Injury after Cardiac Surgery: Prediction, Prevention, and Management. Anesthesiology. 2023;139(6):880-98.
- 3. Leballo G, Moutlana HJ, Muteba MK, Chakane PM. Factors associated with acute kidney injury and mortality during cardiac surgery. Cardiovasc J Afr. 2021;32(6):308-13.
- 4. Jiang W, Teng J, Xu J, Shen B, Wang Y, Fang Y, et al. Dynamic predictive scores for cardiac surgery-associated acute kidney injury.J.Am. Heart Assoc.2016;5(8):003754.
- 5. Shore-Lesserson L, Baker RA, Ferraris VA, Greilich PE, Fitzgerald D, Roman P, et al. The Society of Thoracic Surgeons, The Society of Cardiovascular Anesthesiologists, and The American Society of ExtraCorporeal Technology: Clinical Practice Guidelines-Anticoagulation During Cardiopulmonary Bypass. Ann Thorac Surg. 2018;105(2):650-62.
- 6. Max SA, Çelik M, Durko A, Mathap EAF. Weaning from cardiopulmonary bypass, decannulation, and closure. Multimed Man Cardiothorac Surg. 2021;2021.
- 7. Tabachnick BG, Fidell LS. Using Multivariate Statistics (6th ed.). Boston:MA Pearson. 2013.
- 8. Squiccimarro E, Stasi A, Lorusso R, Paparella D. Narrative review of the systemic inflammatory reaction to cardiac surgery and cardiopulmonary bypass. Artif Organs. 2022;46(4):568-77.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Kalp ve Damar Cerrahisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ezhar Ersöz
*
0000-0002-7531-4958
Türkiye
Serdar Bedirhanoğlu
Bu kişi benim
0009-0008-3924-7752
Türkiye
Erken Görünüm Tarihi
16 Mart 2026
Yayımlanma Tarihi
16 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
13 Kasım 2025
Kabul Tarihi
19 Şubat 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 23 Sayı: 1