Romatoid artrit tanısı için kan sayım değerleri, sitrik sitrülin peptit (ccp) için referans olabilir mi?
Öz
Amaç: Romatoid artrit etiyolojisi bilinmeyen, otoimmün bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi önemlidir. Tanı; klinik ve laboratuar testlerin yardımıyla konur. Sensitivite ve spesifitesi en yüksek olan tetkik anti-sitrik sitrülin peptitdir. Maliyetinin yüksek olması ve her laboratuarda çalışılamaması nedeniyle romatoid artrit şüphesi olan her hastada anti-sitrik sitrülin peptit tetkiki yapılamamaktadır. Bizim bu çalışmadaki amacımız anti-sitrik sitrülin peptit ile tam kan sayımı markırları, eritrosit sedimentasyon hızı ve c-reaktif protein arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Materyal ve Metod: Çalışmada Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine, Ocak 2017-Haziran 2017 tarihleri arasında, travma öyküsü olmadan eklem ağrısı ile başvurmuş ve anti-sitrik sitrülin peptit tetkiki yapılmış 64 hastanın dosyaları retrospektif olarak tarandı. Bunların 33’ünde anti-sitrik sitrülin peptit pozitif, 31’inde ise negatif idi. Hastaların, demografik özellikleri ve tam kan sayım parametreleri, eritrosit sedimentasyon hızı ve c-reaktif protein değerleri karşılaştırıldı.
Bulgular: Anti-sitrik sitrülin peptit pozitif olan grupta RBC (p=0.011) ve N/L oranı (p=0.026) daha yüksek iken MCH (p=0.006) değerinin ise daha düşük olduğu gözlendi.
Sonuç: Klinikte uygun ise N/L oranı ve RBC yüksekliği saptanması, erken romatoid artrit tanısı açısından yol gösterici olabilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1) Lee Dm, Weinblatt Me, Rheumatoidarthritis, Lancet. 2001;358:903-11.
- 2) Tampoia M, Brescia V, Fontana A, Maggiolini P, Lapadula G, Pansini N. Anti-Cyclic Citrullinated Peptide Autoantibodies MeasuredBy An Automated Enzyme İmmunoassay: Analytical Performance And Clinical Correlations. ClinChimActa. 2005;355:137-44
- 3) SchellekensGa, De JongBa, Van Den HoogenFh, Van De PutteLb, Van VenrooijWj. J ClinInvest. 1998;101:273-81.
- 4)Aletaha D, Neogi T, Silman AJ, Funovits J, Felson DT, Bingham CO 3rd, et al. 2010 rheumatoid arthritis classification criteria: an American College of Rheumatology/European League Against Rheumatism collaborative initiative. Ann Rheum Dis 2010;69:1580-8.
- 5) Yang Z, Zhang Z, Lin F, Ren Y, Liu D, Zhong R, Liang Y, Comparisons Of Neutrophil, Monocyte, Eosinophil, And Basophil Lymphocyte Ratios Among Various Systemic Autoimmune Rheumatic Diseases. Apmıs. 2017;125:863-871.
- 6) Tekeoğlu İ, Gürol G, Harman H, Karakeçe E, Çiftçi İh. Overlooked Hematological Markers Of Disease Activity İn Rheumatoid Arthritis. Int J Rheumdis. 2016;19:1078-82.
- 7) Parkin J, Cohen B. Lancet. An Overview Of The İmmune System. 2001;357:1777-89.
- 8) Wagner Dd, BurgerPc. Platelets İn İnflammation And Thrombosis. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2003;23:2131-7.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Serap Satış
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
12 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
24 Ekim 2018
Kabul Tarihi
27 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 3