TR
EN
İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi
Öz
Bu araştırma düşük yapan kadınların düşük sonrası gebe kalma durumu ve aile planlaması hakkında bilgi ve davranışlarını saptayarak, verilen danışmanlık hizmetinin etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa Doğumevi’nde Ekim - Aralık 2004 tarihlerinde istemsiz düşük yaparak kürete edilen araştırmaya katılmayı kabul eden 117 kadın oluşturmuştur. Araştırmacılar tarafından hazırlanan soru formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Kadınların %35’i herhangi bir aile planlaması yöntemi bilmediği saptanmıştır. Kadınların bu düşükten önce % 48.7’sinin aile planlaması yöntemi kullandığı, %98.2’sinin yöntemi 1 yıl ve üzeri kullandığı saptanmıştır. Kadınların %61.4’ü yöntemi çocuk sahibi olmak için bıraktıklarını bildirmişlerdir. Kadınlardan %43.6’sı bu gebeliği planlamadıklarını, bir başka ifadeyle gebeliğin istemeden oluştuğu saptanmıştır. Düşük sonrası kadınların %53’ü tekrar gebe kalmak istemediklerini ifade etmişlerdir. Ancak kadınların %47’si düşük sonrası ne kadar süre içerisinde gebe kalınabileceği konusunda hiç bilgileri bulunmazken, yalnızca %5.1’i hemen cevabını vermiştir. Kadınlara araştırmacılar tarafından müdahaleden sonra kapsamlı bir danışmanlık hizmeti verilmiştir. Danışmanlık hizmeti sonunda kadınların %38.6’sı hemen çocuk istediklerini, çocuk istemeyen kadınların tamamı ise herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanacaklarını bildirmişlerdir
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ) Şenol Y.Y., Dönmez L.: Antalya Kütükçü 6 No’lu Sağlık Ocağı Bölgesi’nde 15-49 Yaş Evli Kadınlarda İsteyerek Düşük Sıklığı ve Etkileyen Faktörler Sağlık ve Toplum 2002 Yıl:12 Sayı :4 Ekim-Aralık S:62-66.
- ) Kişioğlu A.N., Öztürk M., Uskun E., Kırbıyık S.,: Isparta İli Sadık Yağcı Ana –Çocuk Sağlığı Aile Planlaması Merkezi’nin Aile Planlaması Polikliniğine 2000 Yılında Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi, (2003) Sağlık ve Toplum, Yıl:13 Sayı : 1 S:68-74.
- ) Mayda S.A., Yakalı G., Murat Eriman T.,: Düzce İli Konuralp Kasabasında 15-49 Yaş Evli Kadınların Aile Planlaması Yöntem Kullanma Durumları ve Yöntem Kullanmama Nedenleri ,(2004) Sağlık ve Toplum, Yıl:14 Sayı :1 S:67-72. 4) Tyler CW, Peterson HB.: Family planning programs and practices;an epidemiological viewpoint , Maxcy-Rosenau-Last Public Health and Preventive Medicine .Wallace RB(Ed.)14 th edition .Applppleton &Lange .1998:1188.
- ) Şimşek Z., Kurçer MA., Ersin F. Ve ark.: Şanlıurfa Tılfındır Sağlık Ocağı Bölgesindeki 15- 49 Yaş Arası Evli Kadınların Aile Planlaması Yöntemleri Hakkında Bilgileri ve Yöntem Kullanımını Etkileyen Faktörler ,(2003) Sağlık ve Toplum , Yıl:13 Sayı :1 S:75-80.
- ) Öztürk M. Kişioğlu A.N., Çakmak A.: Isparta Gönen’de Uygulamaları ve Etkileyen Faktörler,(1999) Sağlık ve Toplum , Yıl:9 Sayı :2 S:17- 21.
- ) Baykan Z., Maral I., Bumin M.A.: Ankara İli Gölbaşı Bölgesi’ndeki 15-49 Yaş Evli Kadınların Çocuk İsteme Durumlarına Göre Aile Planlaması Yöntemi Kullanımı ve Kullanılan Aile Planlaması Yöntemleri (2001) Sağlık ve Toplum , Yıl:11 Sayı :2 S:24-29 .
- ) Şahin S., Kömürcü N.: Postpartum Dönemde Anneye Verilen Aile Planlaması Danışmanlık Eğitiminin Etkin Kontraseptif Yöntem Seçimi Üzerine Etkisi Zonguldak Sağlık Yüksekokulu Dergisi 1-(2): Ağustos 2005 S:1-14.
- ) Ünalan T., Koç, İ, Tezcan S.: “Aile Planlaması”.Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Ankara, 2004 S:61-80
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Nisan 2008
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2008 Cilt: 5 Sayı: 1
APA
Kabalcıoğlu, F., Kurçer, M. A., & Şimşek, Z. (2008). İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 5(1), 28-33. https://izlik.org/JA42AN52AE
AMA
1.Kabalcıoğlu F, Kurçer MA, Şimşek Z. İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2008;5(1):28-33. https://izlik.org/JA42AN52AE
Chicago
Kabalcıoğlu, Feray, M Ali Kurçer, ve Zeynep Şimşek. 2008. “İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5 (1): 28-33. https://izlik.org/JA42AN52AE.
EndNote
Kabalcıoğlu F, Kurçer MA, Şimşek Z (01 Nisan 2008) İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5 1 28–33.
IEEE
[1]F. Kabalcıoğlu, M. A. Kurçer, ve Z. Şimşek, “İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi”, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 1, ss. 28–33, Nis. 2008, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42AN52AE
ISNAD
Kabalcıoğlu, Feray - Kurçer, M Ali - Şimşek, Zeynep. “İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 5/1 (01 Nisan 2008): 28-33. https://izlik.org/JA42AN52AE.
JAMA
1.Kabalcıoğlu F, Kurçer MA, Şimşek Z. İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2008;5:28–33.
MLA
Kabalcıoğlu, Feray, vd. “İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi”. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, c. 5, sy 1, Nisan 2008, ss. 28-33, https://izlik.org/JA42AN52AE.
Vancouver
1.Feray Kabalcıoğlu, M Ali Kurçer, Zeynep Şimşek. İstemsiz Düşük Yapan Kadınlara Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Önemi Ve Şanlıurfa Doğumevi Deneyimi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2008;5(1):28-33. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42AN52AE