Background: Thrombocytopenia in pregnant women is perhaps the most worrisome among hematologic complications for obstetricians. There are no studies on hematological diseases seen in pregnant women in our province whose birth and maternal mortality rates are above the country average. Therefore, in this study, we aimed to evaluate the general characteristics of thrombocytopenic pregnant women consulted by gynecologists in our province, to determine the etiology and incidence of thrombocytopenic pregnancies and to raise awareness on this issue.
Materials and Methods: The study included 122 pregnant women aged 18-44 years who had thrombocytopenia on routine hemograms and were referred to the only hematology outpatient clinic in the province. The following parameters of the patients were evaluated; maternal age, gestational age, platelet count on admission, presence of hemorrhage, peripheral smear diagnoses, treatments and need for second line therapy.
Results: Mean age of the patients was 26.0 ± 4.8, gestational age was 27.4 ± 8.1 and mean platelet count was 79.000 ± 52.300 / microL. 65 patients (53.3%) had gestational thrombocytopenia, 27 patients (22.1%) idiopathic thrombocytopenic purpura, 13 patients (10.7%) pseudothrombocytopenia, 4 (3.3%) patients HELLP (hemolysis, increased liver enzymes, low platelet count) Acute leukemia was diagnosed in 4 (3.3%) patients, Bernard Soulier Syndrome in 4 (3.3%), disseminated intravascular coagulation and megaloblastic anemia in 2 patients (1.6%) and Evans syndrome in 1 patient. The gestational age and platelet counts of 19 pregnant women with consultation and 103 women without bleeding were significantly different (p <0.001).
Conclusion: Although most of the thrombocytopenia encountered in pregnant women in our province is due to obstetrics, there may be rare hematologic diseases in pregnant women with severe thrombocytopenia in the early period. For this reason, it is important to consult the hematology outpatient clinic in order to increase the chances of survival of the pregnant women presenting in the early period and having severe thrombocytopenia.
Pregnancy Thrombocytopenia Gestational thrombocytopenia Hemorrhage
Amaç: Gebelerdeki trombositopeni kadın doğum uzmanları için hematolojik komplikasyonlar arasında belki de en tedirgin edicisidir. Doğum ve anne ölüm oranları ülke ortalamasının üzerinde olan ilimizdeki gebelerde görülen hematolojik hastalıklarla ilgili yapılmış çalışma yoktur. Bu yüzden çalışmamızda ilimizdeki kadın doğum uzmanlarının hematolojiye konsülte ettikleri trombositopenik gebelerin genel özelliklerini değerlendirmek, etyolojilerini ve insidansını belirlemek ve bu konudaki farkındalığı arttırmayı amaçladık.
Materyal ve Metod: Çalışmaya 18-44 yaş arası rutin hemogramlarında trombositopeni saptanan ve ildeki tek hematoloji polikliniğine konsülte edilen 122 gebe dahil edildi. Hastaların şu parametreleri değerlendirildi; anne yaşı, gebelik haftası, başvurudaki trombosit sayısı, kanama olup olmaması, periferik yayma sonucu konulan tanılar, uygulanan tedaviler ve ikinci basamak tedavi ihtiyacı.
Bulgular: Hastaların ortalama yaşları 26.0±4.8, gebelik haftaları 27.4±8.1, ortalama trombosit sayıları ise 79.000±52.300/mikroL idi. 65 hastaya (%53.3) gestasyonel trombositopeni, 27 hastaya (%22.1) idiyopatik trombositopenik purpura, 13 hastaya (%10.7) psödotrombositopeni, 4 (%3.3) hastaya HELLP (hemoliz, artmış karaciğer enzimleri, düşük trombosit sayısı), 4 (%3.3) hastaya akut lösemi, 4 (%3.3) hastaya Bernard Soulier Sendromu, 2’şer hastaya (%1.6) dissemine intravasküler koagülopati ve megaloblastik anemi ve 1 hastaya Evans Sendromu tanısı konuldu. Konsülte edildiğinde kanaması olan 19 gebe ve kanaması olmayan 103 kadının gebelik haftaları ve trombosit sayıları ise anlamlı şekilde farklıydı (p<0.001).
Sonuç: İlimizdeki gebelerde karşılaşılan trombositopenilerin çoğu obstetrilk kaynaklı olsada, erken dönemde ciddi trombositopeni ile seyreden gebelerde hematoloji kökenli nadir hastalıklar da olabilir. Bu sebeple ilimizde erken dönemde başvuran ve ciddi trombositopenisi olan gebelerin yaşam şansını arttırmak ve tanılarının erken ve doğru bir şekilde koyulabilmesi için hızlıca hematoloji polikliniğine konsülte edilmeleri önemlidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 5 Kasım 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi / Journal of Harran University Medical Faculty