Background: The purpose of this study was to evaluate the effects of Coenzyme Q10, Myo-Inositol, Astaxanthin, and L-Arginine levels in the follicular fluid obtained during serum and oocyte collection on oocyte maturation, fertilization, and pregnancy outcomes. Additionally, we aimed to assess the correlation between serum and folli-cular fluid levels and other parameters simultaneously. If significant results are obtained, an affordable and easily accessible test that predicts the success of assisted reproductive technology will be found, resulting in higher treatment success rates and healthier pregnancies.
Materials and Methods: We measured Coenzyme Q10, Myo-Inositol, Astaxanthin, and L-Arginine values in the serum on Day-3 and OPU days, as well as the follicular fluids collected from 60 patients who underwent IVF proto-col at our clinic between October 2021 and October 2022. We statistically evaluated the relationship between Coenzyme Q10, Myo-Inositol, Astaxanthin, and L-Arginine levels with oocyte maturation, fertilization, and preg-nancy outcomes.
Results: We found no correlation between the number of mature oocytes and fertilized oocytes and the values of Coenzyme Q10, Myo-Inositol, Astaxanthin, and L-Arginine measured from serum and follicle (p>0.05). A negative correlation was observed between total gonadotropin doses and the number of collected oocytes, mature oocy-tes, and fertilized oocytes (p<0.05). There was no significant difference in the serum taken on the 3rd day of the follicular phase, in the serum on the day of oocyte retrieval, and in Coenzyme Q10, Myo-Inositol, and L-Arginine values measured from the follicle between pregnant and non-pregnant women (p>0.05). When the Astaxanthin value measured in the serum on the 3rd day of the follicular phase was ≤ 0.3035, the probability of pregnancy was found to be higher. No significant difference was found between clinical pregnancy and biochemical preg-nancy in Coenzyme Q10, Astaxanthin, and L-Arginine values measured in the serum taken on the 3rd day of the follicular phase, in the serum on the day of oocyte retrieval, and in the follicle (p>0.05). The possibility of bioche-mical pregnancy was found to be higher when the Myo-Inositol value measured in serum on the day of oocyte retrieval was ≥ 1.6555.
Conclusions: For stronger results of our research hypothesis, studies with larger patient populations are needed.
Key Words: Follicle fluid, Serum, Infertility, IVF, Coenzyme Q10, Myoinositol, Asta Xanthine, L-Arginine
Follicle fluid Serum Infertility IVF Coenzyme Q10 Myoinositol Asta Xanthine L-Arginine
Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeler Koordinatörlüğü (HÜBAK) 22079 nolu projesi
ÖZET
Serum ve Foliküler Sıvıdaki Koenzim Q10, Myoinositol, Asta Ksantin ve L-Arginin
Değerlerinin Icsı+Et ve Gebelik Sonuçları ile İlişkisi
Amaç: Bu çalışmada, serumda ve oosit toplanması sırasında elde edilen folikül sıvısında Koenzim Q10, Myoinositol, Asta Ksantin ve L-Arginin değerlerinin oosit maturasyonu, fertilizasyon ve gebelik sonuçları üzerine etkilerini değerlendirmeyi, ayrıca eş zamanlı olarak serum ve foliküler sıvıdaki seviyeler ve diğer parametreler arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu değerlendirmede önemli sonuçlar elde edilir ise, yardımcı üreme teknolojisinin başarısını öngören uygun fiyatlı ve kolay erişilebilir bir test bulunacak, sağlıklı bir gebelikle sonuçlanan tedavi başarı oranları artacaktır.
Gereç ve Yöntem: Ekim 2021 - Ekim 2022 tarihleri arasında kliniğimizde IVF protokolüne alınan 60 hastanın Gün-3 ile OPU günü alınan serumlarında ve toplanan folliküler sıvılarında Koenzim Q10, Myoinositol, Asta Ksantin ve L-Arginin değerleri çalışıldı. Koenzim Q10, Myoinositol, Asta Ksantin ve L-Arginin seviyelerinin oosit maturasyonu, fertilizasyon ve gebelik sonuçları ile ilişkisi istatiksel olarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Matür oosit ve fertilize olan oosit sayıları ile serumdan ve folikülden bakılan Koenzim Q10, Myoinositol, Asta ksantin ve L-arginin değerleri arasında korelasyon saptanmamıştır( p<0.05). Toplam gonadotropin dozları ile toplanan oosit, matür oosit ve fertilize oosit sayıları arasında negatif koralasyon izlenmiştir ( p<0.05). Folliküler fazın 3. Günü alınan serumda, oosit toplama günü serumda ve folikülden bakılan Koenzim Q1O, Myoinositol ve L-arginin değerleri gebe kalan ve gebe kalmayanlar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır ( p<0.05). Folliküler fazın 3. Günü serumda bakılan Asta ksantin değeri ≤ 0,3035 olduğunda gebelik olasılığı daha yüksek bulunmuştur. Folliküler fazın 3. Günü alınan serumda, oosit toplama günü serumda ve folikülden bakılan Koenzim Q1O, Asta ksantin ve L-arginin değerlerinde klinik gebelik ve biyokimyasal gebelik geçirenler arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır ( p<0.05). Oosit toplama günü serumda bakılan Myoinositol değeri ≥ 1,6555 olduğunda biyokimyasal gebelik olasılığı daha yüksek bulunmuştur.
Sonuç: Araştırma hipotezimizin daha güçlü sonuçları için daha geniş hasta popülasyonları
ile çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar kelimeler: Folikül sıvısı, Serum, İnfertilite, İVF, Koenzim Q10, Myoinositol, Asta
Ksantin, L-Arginin
Folikül sıvısı Serum İnfertilite İVF Koenzim Q10 Myoinositol Asta Ksantin L-Arginin
Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeler Koordinatörlüğü (HÜBAK) 22079 nolu projesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeler Koordinatörlüğü (HÜBAK) 22079 nolu projesi |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Nisan 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 23 Şubat 2023 |
Kabul Tarihi | 9 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 20 Sayı: 1 |
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi / Journal of Harran University Medical Faculty