Background: Rational drug use is the use of drugs that meet patients' clinical needs, in doses appropriate to their individual requirements, for the correct duration and at the lowest cost. Irrational drug use poses significant health and economic prob-lems. Due to various factors such as inability to apply healthcare institutions, financial difficulties, stress and exposure to social media and the internet, which encourage self-medication university students tend to engage in irrational drug use. This research seeks to investigate the behaviors associated with rational drug use among students enrolled in health and non-health disci-plines at Gaziantep University.
Materials and Methods: A survey was conducted with 1638 students studying at Gaziantep University between January and June 2018. The survey form consisted of 53 questions that evaluated sociodemographic characteristics and behaviors related to rational drug use. The findings were compared and evaluated among all participants, student groups studying in the health and non-health fields and additionally, among student groups studying in the medical faculty and other health field faculties.
Results: The rate of non-prescription drug use among university students has been determined as 64.2%. The most frequently used non-prescription drug groups are analgesics (51.7%), cold drugs (12.5%), vitamins (6.4%) and antibiotics (5.4%). The fre-quency of non-prescription drug use is significantly higher among health field students compared to non-health field students and among medical students compared to other health field students (p<0.05). The use of drug based on the recommendation of acquaintances is significantly higher among non-health field students compared to health field students (p<0.05). Among all participants, the rate of non-prescription antibiotic use for flu or cold is 44.4%, with non-health field students using non-prescription antibiotics for flu/cold more frequently than health field students (p<0.05). More than half of the students use alternative products/treatments, with the most frequently used being nutritional supplements (33.5%) and herbal products (20.0%). Additionally, 20.2% of the students have been determined to use drug/products outside of drug to enhance exam performance during exam periods, with the most frequently used being methylphenidate (5.1%) and multivitamins (5%).
Conclusions: Irrational drug use behaviors are widely observed among university students, who are the architects of the future. Health field students act more rationally compared to non-health field students, especially in terms of antibiotic use. To enhance awareness of rational drug use, it is essential to carry out research and educational initiatives in collaboration with health authori-ties, universities, professional healthcare providers, and the media.
Ethical approval of the study was obtained with the decision of Gaziantep University Clinical Research Ethics Committee dated 18.01.2018 and numbered 38.
No financial support was received from any institution or organization within the scope of the research.
Amaç: Akılcı ilaç kullanımı, hastaların klinik ihtiyaçlarını karşılayan ilaçları, bireysel gereksinimlerine uygun dozlarda, doğru süreyle ve en düşük maliyetle kullanmasıdır. İlaçların akılcı olmayan kullanımları sağlık ve ekonomi açısından önemli sorunlara yol açmaktadır. Üniversite öğrencileri çeşitli nedenlerle sağlık kuruluşlarına başvuramama, ekonomik sıkıntı, stres ve kendi kendine tedaviyi teşvik eden sosyal medya ve internet ortamına maruziyet gibi sebeplerle akılcı olmayan ilaç kullanımına yönelmektedir. Bu çalışmada, Gaziantep Üniversitesi’nde sağlık alanındaki ve sağlık alanı dışındaki fakültelerde eğitim alan öğrencilerin akılcı ilaç kullanımına yönelik davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Metod: Gaziantep Üniversitesi’nde öğrenim gören 1638 öğrenciye 2018 yılının Ocak ve Haziran ayları arasında anket yapılmıştır. Anket formu, öğrencilerin sosyodemografik bilgilerini ve akılcı ilaç kullanımı ile ilgili davranışlarını değerlendiren 53 soruyu kapsamaktadır. Bulgular tüm katılımcılarda, sağlık alanında ve sağlık alanı dışında öğrenim gören öğrenci gruplarında ve ayrıca, tıp fakültesi ile tıp fakültesi dışındaki sağlık alanı fakültelerinde eğitim almakta olan öğrenci gruplarında karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: Üniversite öğrencileri arasında reçetesiz ilaç kullanım oranı %64.2, reçetesiz en sık kullanılan ilaç grupları analjezikler (%51.7), soğuk algınlığı ilaçları (%12.5), vitaminler (%6.4) ve antibiyotikler (%5.4) olarak belirlenmiştir. Reçetesiz ilaç kullanım sıklığı, sağlık alanı öğrencileri arasında sağlık alanı dışındakilere göre ve tıp fakültesi öğrencilerinde diğer sağlık alanı öğrencilerine oranla anlamlı olarak daha yüksektir (p<0.05). Tanıdık tavsiyesi ile ilaç kullanımı sağlık alanı dışı öğrencilerinde sağlık alanı öğrencilerine oranla daha yüksektir (p<0.05). Tüm katılımcılarda grip ya da soğuk algınlığında reçetesiz antibiyotik kullanımı %44.4 oranında olup sağlık alanı dışı öğrencileri sağlık alanı öğrencilerine göre daha sık grip/soğuk algınlığında reçetesiz antibiyotik kullanmaktadır (p<0.05). Öğrencilerin yarısından fazlası alternatif ürün/tedavi kullanmakta ve en sık besin destekleri (% 33.5) ve bitkisel ürünler (% 20.0) kullanılmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin %20.2’sinin sınav dönemlerinde sınav performansını arttırmak amacıyla ilaç/ilaç dışı ürün kullandığı ve bu amaçla en sık metilfenidat (% 5.1) ve multivitaminlerin (% 5) kullanıldığı belirlenmiştir.
Sonuç: Geleceğin mimarı olan üniversite öğrencileri arasında akılcı olmayan ilaç kullanımı davranışları yaygın bir şekilde gözlen-mektedir. Sağlık alanı öğrencileri sağlık alanı dışı öğrencilere göre özellikle antibiyotik kullanımı olmak üzere daha rasyonel dav-ranmaktadır. Akılcı ilaç kullanımı farkındalığının arttırılabilmesi amacıyla sağlık otoritelerinin, üniversitelerin, profesyonel sağlık çalışanlarının ve medyanın iş birliği ile akılcı ilaç kullanımına yönelik araştırmaların ve eğitimlerin yapılması önem taşımaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tıbbi Farmakoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 7 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 9 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 20 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 1 |
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi / Journal of Harran University Medical Faculty