In this study, it was aimed to investigate nutritive values of astragalus (Astragalus gummifera). Nutritive values of
astragalus were compared with alfalfa hay and wheat straw. Crude protein content, metabolic energy, in vitro digestible dry
matter and in vitro digestible organic matter values of astragalus were lower than that of alfalfa hay and higher than wheat straw.
Acid detergent fiber and neutral detergent fiber values of astragalus were higher than that of alfalfa hay and lower than wheat
straw. In conclusion; feed values astragalus is better than wheat straw and lower than alfalfa hay.
Bu çalışmada geven bitkisinin (Astragalus gummifera) besin madde değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu
araştırmada geven bitkisinin besinsel komposizyonu yonca kuru otu ve buğday samanı ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada geven
bitkisinin ham protein (HP), metabolik enerji (ME) değeri, in vitro kuru madde sindirilme derecesi (İVKMS) ve organik madde
sindirilme derecesi (İVOMS) yonca kuru otundan düşük, buğday samanından yüksek bulunmuştur. Geven bitkisinin asit
deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) değerleri yonca kuru otundan yüksek, buğday
samanından düşük olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre geven bitkisinin yem değeri buğday samanından daha
iyi, yonca kuru otundan ise daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Diğer ID | JA29NT66AF |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1 |