Whey is an important product of milk technology where obtained generally from cheese making. Composition and
characteristics of whey depend on the type of the cheese and quality of milk used. Whey contains approximately (6.96%) half of
milk dry matter. It has very important functional properties for human health in addition to its nutritional value because of
especially whey proteins. There are a lot of using area for whey. In recent years, special attention is being paid to development of
whey beverages production by whey fermentation with probiotic bacteria. The gains of new applications to dairy technology
can be increased diversity of products obtained from whey and will provide significant added value to public health especially
for children
Peynir altı suyu genel olarak peynir üretiminden elde edilen süt teknolojisinin önemli yan ürünlerinden biridir. Bileşimi
ve özellikleri, kullanılan sütün kalitesi ve üretilen peynirin çeşidine göre değişmektedir. Peynir altı suyu, sütün kuru maddesinin
yaklaşık yarısını (%6.96) içerir. Özellikle, peynir altı suyunun içermiş olduğu serum proteinleri besleyici değerlerinin yani
yapısal fonksiyonlarının yanı sıra insan sağlığını olumlu yönde etkileyen biyolojik fonksiyonlara da sahiptirler. Peynir altı
suyunun birçok kullanım alanı vardır. Son yıllarda, peynir altı suyunun probiyotik bakteriler ile fermantasyonu sonucu elde
edilen ürünlere özel bir ilgi doğmuştur. Süt teknolojisine kazandırılacak yeni uygulamalarla peynir altı suyundan elde edilecek
ürünlerin çeşitliliği artırılıp halk sağlığına özellikle çocukların gelişimine önemli düzeyde katkı sağlanacaktır.
Diğer ID | JA23HN85VN |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1 |