BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Vegetative Stages on Potential Nutritive Value, Methane Production and Condensed Tannin Content of Onobrychis caput-galli Hay

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 5, 01.01.2014

Öz

The current trial was conducted to study the effect of vegetative stage on the potential nutritive value, methane
production and condensed tannin of Onobrychis caput-galli hay. Vegetative stage had a significant effect on the chemical
composition, gas production, methane production metabolisable energy (ME) and organic matter digestibility (OMD). Cell
wall contents (neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF)) of Onobrychis caput-galli hay increased with
advancing maturity whereas crude protein (CP) and ash content decreased. The CP contents of Onobrychis caput-galli hay
varied between 13.06 and 17.43%. The NDF and ADF contents of Onobrychis caput-galli hay ranged from 40.47 to 54.56 and
30.70 to 40.96 % respectively. The condensed tannin content of Onobrychis caput-galli hay varied between 2.49 and 4.71 %
and decreased with increasing maturity. The gas and methane production at 24 h incubation time decreased with
increasing maturity of Onobrychis caput-galli hay. The gas and methane production at 24 h incubation ranged from 39.05
to 47.02 ml and 6.23 to 7.46 ml respectively. The ME and OMD of Onobrychis caput-galli ranged from 8.25 and 9.58 MJ/kg
DM and 59.70 to 69.47% respectively. In conclusion, vegetative stage had a significant effect on the nutritive value of
Onobrychis caput-galli hay. The nutritive value of Onobrychis caput-galli decreased with increased maturity. It can be
suggested that Onobrychis caput-galli should be grazed or harvested at pre-flowering and flowering stage since these stage
provides hay with high ME and CP for animals.

Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 5, 01.01.2014

Öz

Yürütülen bu çalışmanın amacı, vejetasyon döneminin yabani korunga otunun potansiyel besleme değerine, metan
üretimine ve kondense tanen içeriğine olan etkisini araştırmaktır. Vejetasyon dönemi korunga otunun kompozisyonuna, gaz
üretimine, metan üretimine, metabolik enerji ve organik madde sindirim derecesine önemli derecede etki
etmiştir(P< 0.001). Vejetasyon döneminin ilerlemesiyle birlikte hücre duvarını oluşturan nötral deterjan fiber ve asit deterjan
fiber gibi unsurların oranı artarken ham protein ve kül içeriği azalmıştır (P< 0.001). Yabani korunga otunun ham protein
içeriği %13.06 ile 17.43 arasında değişmiştir. Yabani korunga otunun nötral deterjan fiber ve asit deterjan fiber içeriği
sırasıyla %40.47 ile 54.56 ve %30.75 ile 40.96 arasında değişmiştir. Yabani korunga otunun kondense tanen içeriği ise %2.49
ile 4.71 arasında değişmiş olup, vejetasyon döneminin ilerlemesiyle birlikte azalmıştır (P< 0.001). Vejetasyon döneminin
ilerlemesiyle birlikte yabani korunga otunun yirmi dört saatlik gaz ve metan üretimi azalmıştır (P< 0.001). Yirmi dört saatlik
gaz ve metan üretimi sırasıyla 39.05 ile 47.02 ml ve 6.23 ile 7.46 ml arasında değişmiştir. Yabani korunga otunun metabolik
enerji ve organik madde sindirim derecesi sırasıyla 8.25 ile 9.58 MJ/kg kuru madde ve %55.89 ile 65.02 arasında değişmiştir.
Sonuç olarak, vejetasyon dönemi yabani korunga besleme değerini önemli derecede etkilemiştir. Besleme değeri vejetasyon
döneminin ilerlemesiyle birlikte düşmüştür. Ham protein ve metabolik enerji içeriği yüksek olmasından dolayı yabani
korunga otunun çiçeklenme öncesi ve çiçeklenme döneminde otlatılması veya hasat edilmesi önerilebilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA46DU79PG
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Mahmut Kaplan Bu kişi benim

Adem Kamalak Bu kişi benim

Çağrı Özgür Özkan Bu kişi benim

Ali İhsan Atalay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2014
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaplan, M., Kamalak, A., Özgür Özkan, Ç., Atalay, A. İ. (2014). Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-5.
AMA Kaplan M, Kamalak A, Özgür Özkan Ç, Atalay Aİ. Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. Ocak 2014;3(1):1-5.
Chicago Kaplan, Mahmut, Adem Kamalak, Çağrı Özgür Özkan, ve Ali İhsan Atalay. “Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine Ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3, sy. 1 (Ocak 2014): 1-5.
EndNote Kaplan M, Kamalak A, Özgür Özkan Ç, Atalay Aİ (01 Ocak 2014) Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3 1 1–5.
IEEE M. Kaplan, A. Kamalak, Ç. Özgür Özkan, ve A. İ. Atalay, “Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 3, sy. 1, ss. 1–5, 2014.
ISNAD Kaplan, Mahmut vd. “Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine Ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3/1 (Ocak 2014), 1-5.
JAMA Kaplan M, Kamalak A, Özgür Özkan Ç, Atalay Aİ. Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3:1–5.
MLA Kaplan, Mahmut vd. “Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine Ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 1, 2014, ss. 1-5.
Vancouver Kaplan M, Kamalak A, Özgür Özkan Ç, Atalay Aİ. Vejetasyon Döneminin Yabani Korunga Otunun Potansiyel Besleme Değerine, Metan Üretimine ve Kondense Tanen İçeriğine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3(1):1-5.