BibTex RIS Kaynak Göster

Role and Importance of Irradiation for Food Technology

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 1, 33 - 41, 01.01.2014

Öz

Food irradiation involves exposure of foods to gamma and X rays to enhance quality and safety of foods.
Occurrence of higher incidence of foodborne diseases during recent years irradiation has been an important tool to
prevent these diseases. Food irradiation is one of the methods to be considered to control the growth of microorganisms,
parasites and insects, and to prevent severe losses during storage and transportation. Upon detailed research, irradiation
has been shown to be an effective tool to ensure safety of a various foods and it has been approved in several countries.
Besides used for assurance of food safety, irradiation is also used to increase storage life and improve quality of variety of
foods. In this review, the use of irradiation in preservation of food products and the effect of irradiation on quality of foods
were reviewed.

Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri ve Önemi

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 1, 33 - 41, 01.01.2014

Öz

Gıdaların kalite ve güvenliğini sağlamak amacıyla gama ve X ışınlarına maruz bırakılmasını kapsayan ışınlama
teknolojisi, son yıllarda gıda kaynaklı hastalıklarda görülen büyük artış ile önem kazanmıştır. Gıdaların ışınlanması,
mikroorganizmaların, parazitlerin ve böceklerin gelişimi ile depolama ve dağıtım sırasında oluşabilecek ciddi kayıpları
kontrol altında tutabileceği öngörülen yöntemlerden biridir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu yöntemin birçok gıda
ürününün güvenliğini sağlamadaki etkinliği ortaya konmuş ve birçok ülkede ışınlamanın gıda sanayinde kullanılmasına izin
verilmiştir. Gıda güvenliğini sağlama amacının yanında ışınlama işlemi, gıdaların raf ömrünü uzatmak için de çeşitli
ürünlerde kullanılmaktadır. Bu derlemede ışınlamanın gıda ürünlerinin muhafazasında kullanımı ve gıdaların besin değeri
üzerindeki etkisi incelenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA39SB65JD
Bölüm Derleme
Yazarlar

Hisamettin Durmaz Bu kişi benim

Hakan Sancak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2014
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Durmaz, H., & Sancak, H. (2014). Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri ve Önemi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(1), 33-41.
AMA Durmaz H, Sancak H. Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri ve Önemi. Harran Univ Vet Fak Derg. Ocak 2014;3(1):33-41.
Chicago Durmaz, Hisamettin, ve Hakan Sancak. “Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri Ve Önemi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3, sy. 1 (Ocak 2014): 33-41.
EndNote Durmaz H, Sancak H (01 Ocak 2014) Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri ve Önemi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3 1 33–41.
IEEE H. Durmaz ve H. Sancak, “Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri ve Önemi”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 3, sy. 1, ss. 33–41, 2014.
ISNAD Durmaz, Hisamettin - Sancak, Hakan. “Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri Ve Önemi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3/1 (Ocak 2014), 33-41.
JAMA Durmaz H, Sancak H. Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri ve Önemi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3:33–41.
MLA Durmaz, Hisamettin ve Hakan Sancak. “Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri Ve Önemi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 1, 2014, ss. 33-41.
Vancouver Durmaz H, Sancak H. Gıda Teknolojisinde Işınlamanın Yeri ve Önemi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3(1):33-41.