BibTex RIS Kaynak Göster

The effect of different plant leaves on the in vitro methane production of Some Forages

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 2, 59 - 66, 01.06.2014

Öz

This study was carried out to investigate the effect of addition different plant leaves Acacia (Robinia
pseudacacia), rosemary (Rosmarinus officinalis), eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis) and vine leaf (Vitis vinifera) (0%, 1%,
3%, 5% and 10%) on the in vitro methane production of some roughages (maize silage, alfalfa forage and wheat straw).
Methane and carbon dioxide production of 24 h incubated roughages inside the syringes were measured with injection of
produced gases into special apparatus connected to computer. The lowest methane (CH4) production was determined from
the increasing levels plant leaves containing treatments for all experimental roughages (P< 0.001). Similarly, methane
production was decreased with addition of plant leaves for the 10% level of all roughages (P< 0.001). Addition of these leaves
to roughages decreased the methane and carbon dioxide producitons with use of in vitro procedure. Furthermore effect of
these leaves on animal performance should be examined with in vivo studies.

Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi

Yıl 2014, Cilt: 3 Sayı: 2, 59 - 66, 01.06.2014

Öz

Bu çalışma, ruminant beslemede yaygın olarak kullanılan bazı kaba yemlere; (mısır silajı, yonca kuru otu ve buğday
samanı) farklı seviyelerde (%0 (katkısız), %1, %3, %5 ve %10) ilave edilen akasya (Robinia pseudacacia), biberiye (Rosmarinus
officinalis), okaliptus (Eucalyptus camaldulensis) ve asma (Vitis vinifera) yapraklarının in vitro metan gazı üretimi üzerine
etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı seviyelerde bitki yaprakları ilave edilmiş deneme yemleri in vitro gaz tekniği ile
24 saatlik inkubasyona bırakılmışlardır. İn vitro gaz üretim tekniği ile 24. saatte oluşan toplam gaz miktarı bilgisayar destekli
metan gazı ölçüm cihazı ile metan gazı düzeyi ölçülmüştür. Tüm deneme yemleri için katkısız grup ile kıyaslandığında katkı
çeşidi ve seviyesinin istatistiksel olarak metan gazı (CH4) oluşumunu genel olarak azalttığı görülmüştür (P< 0.001). Katkısız
grup ile kıyaslandığında tüm yemler için en düşük metan gazı oluşumu, %10 seviyesinde ilave edilen katkılardan elde edilmiştir
(P< 0.001). Sonuç olarak, ruminant beslemede yaygın olarak kullanılan bazı kaba yemlere (mısır silajı, yonca kuru otu ve buğday
samanı) değişik bitki yapraklarının katılması in vitro metan gazı üretimini azalttığı, ancak bu yapraklarının hayvan performansı
üzerine etkilerinin in vivo yedirme çalışmaları ile incelenmesinin yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA36AE96DU
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Nihat Denek Bu kişi benim

Mehmet Avcı Bu kişi benim

Abdullah Can Bu kişi benim

Besime Daş Bu kişi benim

Sadık Serkan Aydın Bu kişi benim

Mehmet Savrunlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Denek, N., Avcı, M., Can, A., Daş, B., vd. (2014). Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3(2), 59-66.
AMA Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M. Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. Haziran 2014;3(2):59-66.
Chicago Denek, Nihat, Mehmet Avcı, Abdullah Can, Besime Daş, Sadık Serkan Aydın, ve Mehmet Savrunlu. “Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3, sy. 2 (Haziran 2014): 59-66.
EndNote Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M (01 Haziran 2014) Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3 2 59–66.
IEEE N. Denek, M. Avcı, A. Can, B. Daş, S. S. Aydın, ve M. Savrunlu, “Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 3, sy. 2, ss. 59–66, 2014.
ISNAD Denek, Nihat vd. “Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 3/2 (Haziran 2014), 59-66.
JAMA Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M. Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3:59–66.
MLA Denek, Nihat vd. “Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 2, 2014, ss. 59-66.
Vancouver Denek N, Avcı M, Can A, Daş B, Aydın SS, Savrunlu M. Kimi Kaba Yemlerde Farklı Bitki Yapraklarının İn Vitro Metan Üretimi Üzerine Etkisi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2014;3(2):59-66.