BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on Anatomic and Histologic Structures of Magpie (Pica pica) Larynx and Trachea

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 44 - 49, 01.01.2016

Öz

This study was aimed to determine the general anatomical and histological structures of larynx and trachea in
magpie (Pica pica). For this aim, a total of ten magpies larynx and trachea were assessed by macro-anatomic and histologic
methods. In the study, obtained magpies larynx and trachea were fixed in 10% buffered formaldehyde solution. Fixed
tissues were dehydrated in alcohol series, cleaned in xylene and embedded in paraffin blocks and paraffin blocks were cut
and obtained 5-7 µm thickness of sections and sections were investigated histologically. It was detected that the larynx
consisted of cartilago cricoidea, cartilago arytenoidea and cartilago procricoidea in magpie. It was observed that the trachea
extended from larynx to syrinx and it consisted of 53-57 cartilago trachealis in magpie. In histologic analysis, it was seen
that cartilago trachealis and two cartilages of larynx, cartilago cricoidea and catilago procricoidea were hyaline in type.

Saksağanda (Pica pica) Larynx ve Trachea Üzerinde Anatomik ve Histolojik Bir Çalışma

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 44 - 49, 01.01.2016

Öz

Bu çalışma, saksağanda (Pica pica) larynx ve trachea’nın genel anatomik ve histolojik yapılarının ortaya konması
amacıyla yapıldı. Çalışmada on adet saksağana ait larynx ve trachea makro-anatomik ve histolojik metotlarla değerlendirildi.
Saksağanlardan elde edilen larynx ve trachea diseke edilerek %10'luk tamponlu formaldehit solüsyonuna alındı.
Makroskobik olarak değerlendirilen organlar alkol ve ksilol serilerinden geçirilerek dehidratasyon ve şeffaflaştırma
işlemlerinden sonra parafin bloklara gömüldü, 5-7 µm kalınlığında kesitler alınarak histolojik olarak incelendi. Saksağanda
larynx’in cartilago cricoidea, cartilago arytenoidea ve cartilago procricoidea’dan oluştuğu tespit edildi. Trachea’nın larynx ve
syrinx arasında uzandığı ve 53-57 adet cartilago trachealis’ten meydana geldiği belirlendi. Histolojik analizlerde cartilago
trachealis’lerin ve larynx kıkırdaklarından cartilago cricoidea ve cartilago procricoidea’nın hyalin yapıda olduğu görüldü.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA47NZ69PD
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Hülya Balkaya Bu kişi benim

Zekeriya Özüdoğru Bu kişi benim

Derviş Özdemir Bu kişi benim

Emre Erbaş Bu kişi benim

Hülya Kara Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Balkaya, H., Özüdoğru, Z., Özdemir, D., Erbaş, E., vd. (2016). Saksağanda (Pica pica) Larynx ve Trachea Üzerinde Anatomik ve Histolojik Bir Çalışma. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5(1), 44-49.
AMA Balkaya H, Özüdoğru Z, Özdemir D, Erbaş E, Kara H. Saksağanda (Pica pica) Larynx ve Trachea Üzerinde Anatomik ve Histolojik Bir Çalışma. Harran Univ Vet Fak Derg. Ocak 2016;5(1):44-49.
Chicago Balkaya, Hülya, Zekeriya Özüdoğru, Derviş Özdemir, Emre Erbaş, ve Hülya Kara. “Saksağanda (Pica Pica) Larynx Ve Trachea Üzerinde Anatomik Ve Histolojik Bir Çalışma”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 5, sy. 1 (Ocak 2016): 44-49.
EndNote Balkaya H, Özüdoğru Z, Özdemir D, Erbaş E, Kara H (01 Ocak 2016) Saksağanda (Pica pica) Larynx ve Trachea Üzerinde Anatomik ve Histolojik Bir Çalışma. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 5 1 44–49.
IEEE H. Balkaya, Z. Özüdoğru, D. Özdemir, E. Erbaş, ve H. Kara, “Saksağanda (Pica pica) Larynx ve Trachea Üzerinde Anatomik ve Histolojik Bir Çalışma”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 5, sy. 1, ss. 44–49, 2016.
ISNAD Balkaya, Hülya vd. “Saksağanda (Pica Pica) Larynx Ve Trachea Üzerinde Anatomik Ve Histolojik Bir Çalışma”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 5/1 (Ocak 2016), 44-49.
JAMA Balkaya H, Özüdoğru Z, Özdemir D, Erbaş E, Kara H. Saksağanda (Pica pica) Larynx ve Trachea Üzerinde Anatomik ve Histolojik Bir Çalışma. Harran Univ Vet Fak Derg. 2016;5:44–49.
MLA Balkaya, Hülya vd. “Saksağanda (Pica Pica) Larynx Ve Trachea Üzerinde Anatomik Ve Histolojik Bir Çalışma”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 1, 2016, ss. 44-49.
Vancouver Balkaya H, Özüdoğru Z, Özdemir D, Erbaş E, Kara H. Saksağanda (Pica pica) Larynx ve Trachea Üzerinde Anatomik ve Histolojik Bir Çalışma. Harran Univ Vet Fak Derg. 2016;5(1):44-9.