Due to its fastness, low-cost, and non-destructive features, the Raman spectroscopy has been found as a useful
method to detect and identify microorganisms. In the present paper, the Raman spectral fingerprints of three major
foodborne pathogens, including Escherichia coli, Salmonella typhimurium and Staphylococcus aureus were compared for
the possible usefulness of this method for identification. Bacterial cultures grown into tryptic soy broth were inactivated
with formaldehyde solution, and then freeze dried for analysis. A Renishaw Raman spectrometer system equipped with
DDC camera and a Leica microscope was used in this study. Visual examination of the spectra showed significant
differences. For example, intensity of bands around 856 and 877 cm-1 was much stronger in the spectra of S. aureus when
compared to Gram negative organisms. In addition, the band at 917 cm-1 was only present in the spectra of S. typhimurium.
It can be said that the Raman spectroscopy provides a powerful tool for the identification of foodborne pathogens at genus
level, yet more research needs to be done to standardize the method for correct identification at species level.
E. coli Foodborne pathogens Raman spectroscopy S. aureus S. typhimurium
Hızlı, düşük maliyetli ve örnek üzerinde tahribat yapmayan özelliklerinden dolayı Raman spektroskopisi
mikroorganizmaların saptanmasında ve tanımlanmasında son zamanlarda yararlı bir metot olarak kullanılabileceği
bildirilmiştir. Bu çalışmada, üç adet çok önemli gıda kaynaklı patojen olan Escherichia coli, Salmonella Typhimurium ve
Staphylococcus aureus’un Raman spectral parmak izleri karşılaştırılarak bu metodun tanımlamada kullanılabilirliği
araştırılmıştır. Tryptic soy broth içerisinde üretilen bakteri kültürleri formaldehit kullanılarak inaktive edildiler ve analize
uygun hale getirmek için kurutuldular. DDC kamera ve Leica mikroskop cihazlarına sahip olan Renishaw marka Raman
spektrometresi bu çalışmada kullanılmıştır. Elde edilen spektrumların görsel olarak yapılan incelemelerinde farklılıklar
bulunmuştur. Örneğin, 856 ve 877 cm-1 bölgelerinde ortaya çıkan bantların yoğunluğu Gram negatif mikroorganizmalar ile
kıyaslandığında S. aureus’dan elde edilen spektrumlarda daha fazla bulunmuştur. Buna ilaveten, 917 cm-1 bölgesinde elde
edilen bant sadece S. Typhimurium’da bulunmuştur. Raman spektroskopisinin gıda kaynaklı patojenlerin genus seviyesinde
tanımlanmasında güçlü bir araç olduğu söylenebilir, fakat metodun tür düzeyinde tanımlama yapabilmesi için
standardizasyon çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Gıda kaynaklı patojenler Raman spektroskopisi E. coli S. aureus S. typhimurium
Diğer ID | JA99KE55NN |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2 |