BibTex RIS Kaynak Göster

The Comparison of the Beef Sectors in Turkey, the United States and European Union and the Evaluation of the Sector in terms of International Trade

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 177 - 183, 01.06.2016

Öz

The asymmetric structure of the Customs Union signed between Turkey and the European Union (EU) in 1996
causes trade deviation between Turkey and the countries that signed free trade agreement (FTA) with the EU. In case of a
potential Transatlantic Trade and Investment Partnership Agreement (TTIP) between EU and United States (US), there could
be adverse effects of this agreement on Turkish economy. Turkish Authorities accelerate their attempt to be a part of TTIP
or signing a new FTA with the US to avoid this situation. It is quite possible of the US, as an important red meat producer
and exporter, to demand concessions on this products from Turkey. The most important trade barriers for the import of live
beef cattle and red meat from the US are high customs duties of these products in Turkey, using hormones to improve feed
intake and genetically modified feed in beef production in the US and the problems of the sector. It is necessary to
demonstrate an attitude against beef concessions and a protective policy on Sanitary and Phytosanitary measures in
potential FTA negotiations.

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 177 - 183, 01.06.2016

Öz

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile 1996 yılında oluşturduğu Gümrük Birliği’nin yarattığı asimetrik yapı, AB’nin Serbest
Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı ülkeler ile Türkiye arasında ticaret sapmasına yol açmaktadır. Bu anlamda AB ve Amerika
Birleşik Devletleri (ABD) arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın (TTIP) imzalanması halinde bunun
Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerinin olması beklenmektedir. Bu durumu önlemek amacıyla Türkiye ABD ile bir STA
imzalamaya ve/veya TTIP’ye taraf olmaya yönelik girişimlerini hızlandırmıştır. Önemli bir sığır eti üreticisi ve ihracatçısı olan
ABD’nin muhtemel bir müzakere sürecinde Türkiye’den bu ürünlerde taviz talep etmesi mümkün görünmektedir.
Türkiye’nin sektörel sorunları, kasaplık canlı sığır ve kırmızı ette yüksek gümrük vergileri uygulaması, ABD’nin sığır eti
üretiminde birtakım hormon ve beta-antogonist kullanması ABD’den et ithalatındaki en büyük engeller olarak
görülmektedir. Türkiye’nin STA müzakerelerinde sığır etinde taviz verilmesine karşı bir tutum ile Sağlık ve Bitki Sağlığı (SBS)
uygulamaları konusunda korumacı bir yaklaşım göstermesi, uzun vadede sektörün gelişimine yönelik yatırım yapmasının
uygun olacağı düşünülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA92ES37KJ
Bölüm Derleme
Yazarlar

Erinç Gümüş Bu kişi benim

Halit Çınar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gümüş, E., & Çınar, H. (2016). Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5(2), 177-183.
AMA Gümüş E, Çınar H. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. Haziran 2016;5(2):177-183.
Chicago Gümüş, Erinç, ve Halit Çınar. “Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri Ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması Ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 5, sy. 2 (Haziran 2016): 177-83.
EndNote Gümüş E, Çınar H (01 Haziran 2016) Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 5 2 177–183.
IEEE E. Gümüş ve H. Çınar, “Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 5, sy. 2, ss. 177–183, 2016.
ISNAD Gümüş, Erinç - Çınar, Halit. “Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri Ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması Ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 5/2 (Haziran 2016), 177-183.
JAMA Gümüş E, Çınar H. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2016;5:177–183.
MLA Gümüş, Erinç ve Halit Çınar. “Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri Ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması Ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016, ss. 177-83.
Vancouver Gümüş E, Çınar H. Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Sığır Eti Sektörlerinin Karşılaştırılması ve Dış Ticaret Açısından Değerlendirilmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2016;5(2):177-83.