Bu çalışmada kefirin
deneysel olarak oluşturulan Tip 2 Diabetes Mellitus (T2DM) ve Nonalkolik
Karaciğer Yağlanmasında (NAFLD) karaciğer dokusunda oluşan hasara karşı
koruyucu etkileri araştırıldı.Toplam 30 adet Wistar albino ırkı dişi rat
kullanıldı. Ratlar her grupta 6 adet olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubu
hayvanlara herhangi bir uygulama yapılmadı. T2DM oluşturmak amacıyla hayvanlara
tek doz 80 mg/kg intraperiteonal Streptozotocin, NAFLD oluşturmak için de hayvanlara yüksek
yağlı rat yemi deneme boyunca verildi. Deneme grubundaki hayvanlara sırasıyla
yüksek yağlı rat yemi, yüksek yağlı rat yemi+30 ml/kg kefir (oral gavaj),
yüksek yağlı rat yemi+Streptozotocin 80 mg/kg intraperiteonal (İP), yüksek
yağlı rat yemi+30 ml/kg kefir (oral gavaj)+ Streptozotocin 80 mg/kg (İP)
verildi. T2DM oluşturulan gruba kıyasla kan glikoz düzeylerinde kefir eklenmesi
ile düşme gözlendi. Ayrıca T2DM ve NAFLD grubunda serumda artan AST, ALT, total
protein, kolesterol, trigliserit değerlerinin kefir eklenmesi ile azaldığı
gözlendi. Histopatolojik bulgular da biyokimyasal sonuçları desteklemektedir.
Kefir eklenen grubun karaciğerlerinde normale yakın histolojik yapı gözlendi.
Sonuç olarak karaciğer dokusunda ciddi hasarlara neden olan T2DM ve NAFLD ye
karşı kefir içeceğinin tüketilmesinin yararlı olacağı kanısına varıldı.
Karaciğer Kefir Nonalkolik karaciğer yağlanması Tip 2 diabetes mellitus
In this study the protective effect of kefir
against liver tissue damage at experimental Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) and
Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) was investigated. A total of 30 Wistar
albino rabbit female rats were used. Rats were divided into 5 groups each group
had 6 animals. Any application was done to control group animals. A single dose
of 80 mg / kg intraperitoneal Streptozotocin was given to the animals to form
T2DM, and a high fat rat was fed to the animals throughout the experiment to
generate NAFLD. The animals in the experimental group were fed high fat rat
diet, high fat rat diet + 30 ml / kg kefir (oral gavage), high fat rat diet +
Streptozotocin 80 mg / kg intraperitoneal (IP), high fat rat diet + 30 ml / kg
kefir Oral gavage) + Streptozotocin 80 mg / kg (IP). A decrease in blood
glucose levels was observed with the addition of kefir compared to the T2DM
group. Also increased serum AST, ALT, total protein, cholesterol, triglyceride
levels were decreased by the addition of kefir in the T2DM and NAFLD groups.
Histopathological findings also support biochemical results. In the liver of
kefir-added group, close to normal histological structure was observed. As a
result, it was concluded that consumption of kefir beverage would be beneficial
against T2DM and NAFLD, which cause serious damage to the liver.
Liver Kefir Nonalcolic fatty liver disease Type 2 diabetes mellitus
Bölüm | Araştıma |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mayıs 2017 |
Kabul Tarihi | 4 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 |