Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 156 - 161, 25.12.2019
https://doi.org/10.31196/huvfd.667580

Öz

Bu çalışmada, besi sığırlarının besin madde ihtiyaçlarını karşılamak için mısır hasılına arpa ve farklı seviyelerde pamuk tohumu küspesi (PTK) ilavesinin silaj besin madde bileşimi, fermentasyon özellikleri ve invitro rumen parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada mısır hasılı (MH) (kontrol), mısır hasılına %4 arpa ve %2, 4, 6, 8 PTK ilave edilerek toplam 5 grup oluşturulmuştur. Her grupta 5’er tekerrür olmak üzere hazırlanan 25 adet silaj örneği, 1.5 L’lik cam kavanozlara sıkıştırılmış ve kavanozlar 60 gün sonra açılmıştır. Silaj örneklerinin kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), asit deterjanda çüzünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), invitro organik madde sindirimi (İVOMS), metabolik enerji (ME), silaj pH (SpH), laktik asit (SLA), propiyonik asit (SPA), asetik asit (SAA), bütirik asit (SBA) ve amonyak azotu (SNH3-N) analizleri yapılmıştır. Ayrıca invitro rumen asteik asit (RAA), propiyonik asit (RPA), bütirik asit (RBA) amonyak azotu (RNH3-N), pH (RpH), invitro gerçek sidirilebilir organik madde (İVGSOM) ve invitro mikrobiyal protein üretimi (İVMPÜ) belirlenmiştir. Mısır hasılındaki PTK seviyesinin artışına paralel olarak silaj örneklerinin KM, HK, HP, ADF, SpH, SNH3-N, İVMPÜ, RNH3-N, RpH düzeyleri artarken (P<0.05) NDF, İVOMS, ME, İVGSOM, RAA ve RBA düzeyleri azalmış (P<0.05), SLA, SAA, SPA ve RPA düzeyleri değişmemiştir (P>0.05). Silaj gruplarının hiç birisinde SBA görülmemiştir. Sonuç olarak, mısır hasılına %4 arpa ile birlikte %8 PTK ilave edilerek kaliteli silaj hazırlanabileceği görülmüştür.

Destekleyen Kurum

HÜBAK

Proje Numarası

16007

Kaynakça

  • Açıkgöz E, Turgut İ, Filya İ, 2002: Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı. Hasat Yayınları, İstanbul, 584.
  • Alçiçek A, 1995: Silo yemi; önemi ve kalitesini etkileyen faktörler. EÜ ZF Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayını, No: 22, İZMİR.
  • Association of Official Analytical Chemistry (AOAC) 2005: Official Methods of Ana-lysis of AOAC 2005 International, 18th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
  • Blandino A, Al-Aseer ME, Pandiella SS, Cantero D, Webb C, 2003: Cereal-based fermented foods and beverages. Food Research International, 36, 527-543.
  • Blümmel M, Makkar HPS, Becker K, 1997: In vitro gas production: A technique revisited. J Anim Physiol Anim Nutr, 77, 24-34.
  • Blümmel M, Karsli A, Russell JR, 2003: Influence of diet on growth yields of rumen microorganisms in vitro and in vivo: influence on growth yield of variable carbon fluxes to fermentation products. Br J Nutr, 90, 625-634.
  • Cao Y, Takahashi T, Horiguchi K, Yoshida N, 2010: Effect of adding lactic acid bacteria and molasses on fermentation quality and in vitro ruminal digestion of total mixed ration silage prepared with whole crop rice. Grassland Science, 56, 19-25.
  • Carpintero CM, Henderson AR, McDonald P, 1979: The effect of some pre-treatments on proteolysis during the ensiling of herbage. Grass Forage Science, 34, 311-315.
  • Colombini S, Rapetti L, Colombo D, Galassi G, Crovetto GM, 2010: Brown midrib forage sorghum silage for the dairy cow: nutritive value and comparison with corn silage in the diet. Italian J Anim Sci, 9(53): 273-277.
  • Demirel M, Celik S, Temur C, Guney M, Celik S, 2009: Determination of fermentation properties and digestibility characteristics of combination of corn-soybean and corn silages. J Animal and Veterinary Advances, 8(4): 711-714.
  • Denek N, Can A. 2006: Feeding value of wet pomece ensiled with wheat straw and wheat grain for Avassi sheep. Small Ruminant Research; 65, 260-265.
  • Hart SP, 1990: Effects of altering the grain content of sorgum silage on its nutritive value. J Anim Sci, 63, 3832-3842.
  • Holzapfel WH, Wood BJB, 1995: Lactic acid bacteria in contemporary perspective, (wood b.b. and holzapfel wh, editors), the general of lactic acid bacteria, Vol: II, Blackie Academic-Professional, London, 1-6.
  • Huyen NT, Wanapat M, Navanukraw, C, 2012: Effect ofmulberry leaf pellet (MUP) supplementation on rumen fermentation and nutrient digestibility in beef cattle fed on rice straw-based diets. Animal Feed Science and Technology, 175, 8-15.
  • Kaiser AG, Piltz JW, 2003: 12. Feed testing: assessing silage quality. Pp. 24 in Successful Silage. A.G. Kaiser, J.W. Piltz, H.M. Burns and N.W. Griffiths, Eds. Dairy research and development corporation and NSW agriculture, Australia.
  • Karabulut A, Canbolat O, Kalkan H, Gurbuzol F, Sucu E, Filya I, 2007: Comparison of ın vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Aust J Anim Sci, 204, 517-522.
  • Kılıç A, Yalçın S, Yılmaz A, 2000: Ruminant beslemede kaba yem kaynaklarında yapılabilecek iyileştirmeler. TUYEM 5. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi. 1-2 Mayıs, Antalya.
  • Kılıç A, 2006: Kaba Yemlerde Niteliğin Saptanması. Hasat Yayıncılık, İstanbul, 159.
  • Kökten K, Boydak E, Kaplan M, Seydeşoğlu S, Kavurmacı Z, 2013: Bazı Soya Fasulyesi (Glycine max L.) Çeşitlerinden Yapılan Silajların Besin Değerlerinin Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2(2): 7-12.
  • Kung JRL, 2008: Silage fermentation end products and microbial populatalions: Their relationships to silage quality and animal productivity. Proceeding Annual Conference of the American Asssociation of Bovine Practitioners, Charlotte, NC, 25-27.
  • Kung JRL, 2010: Understanding the biology of silage preservation maximize quality and protect the enviroment. In Proceeding California Alfalfa and Forage Symposium, Visalia, 41-54.
  • Makkar HPS, Blümmel MK, Becker K, 1995: Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and tannins, and their implications in gas production and true digestibility in in vitro techniques. Br J Nutr, 73, 897-933.
  • Makkar HPS, Blümmel M, Becker K, 1997: In vitro rumen apparent and true digestibilities of tannin-rich forages. Anim Feed Sci Technol, 67, 245-251.
  • Markham R, 1942: Distillation apparatus suitable for microkjeldahl analysis. Biochem J, 36, 790.
  • Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W, 1979: The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feeding stuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. Journal of Agricultural Science, Cambridge, 93(1): 217-222.
  • Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W, 1988: Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal research and development, 28(1):7-55.
  • Moisio T, Heikonen M, 1994: Lactic acid fermentation in silage preserved with formic acid. Anim. Feed Sci and Tech, 47, 107-124.
  • Orosz S, Szementhy L, Szabo Z, Kazinczy S, Gallo J, 2012: XVI. International Silage Conferance Hameenlinna, Finland, 2-4 july, 440-443.
  • Polan CE, Stieve DE, Garrett JL, 1998: Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant. Journal of Dairy Science, 81(3):765-776.
  • Savrunlu M, Denek N, 2016: Farklı seviyelerde yaş domates posası ilavesi ile hazırlanan mısır silajının kalitesinin araştırılması. Harran Üniv Vet Fak Derg, 5, 5-11.
  • SPSS, 1996. SPSS for windows release 10.01, SPSS Inc Chicago, IL, USA.
  • Sucu E, Filya I, 2006: Effects of homofermentative lactic acid bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability characteristics of low dry matter corn silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30(1): 83-88.
  • Suzuki M, Lund CW, 1980: Improved Gas Liquid Chromatografy for Simultaneous Determination of Volatile Fatty acids and Lactic Acid in Silage. Agric Food Chem, 28(5): 1040-1041.
  • Şakalar B, Kamalak A, 2016: Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim, Derg, 31, 157-167.
  • Touno E, Kaneko M, Uozumi S, Kawamoto H, Deguchi S, 2014: Evaluation of feeding value of forage soybean silage as a substitute for wheat bran in sheep. Animal Science Journal, 85, 46-52.
  • Türemiş A, Kızılşimşek M, Kızıl S, İnal İ, Sağlamtimur T, 1997: Bazı katkı maddelerinin çukurova koşullarında yetiştirilebilen bazı yazlık yem bitkileri ve karışımlarından yapılan silajlar üzerine etkilerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, Hasat Yayıncılık, 166-175.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA, 1991: Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583-3597.
  • Weiss WP, Frobase DL, Koch ME, 1997: Wet tomato pomace ensiled with corn plants for dairy cows. J Dairy Sci, 80, 2896-2900.
  • Zhang XQ, Jin YM, Zhang YJ, Yu Z, YanWH, 2013: Silage quality and preservation of Urtica cannabina ensiled alone and with additive treatment. Grass and Forage Science, 69, 405-414.

Assessing The Quality of Corn Silage Prepared by Adding Different Levels of Coton Meal and Barley

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 2, 156 - 161, 25.12.2019
https://doi.org/10.31196/huvfd.667580

Öz

The objective of this study was to investigate the effect of cotton seed meal added to corn silage in order to meet the beef cattle requirements on nutrient content, fermentation ability and invitro rumen parameters. In experiment five groups were constructed by corn grass (Control) and corn grass supplemented with 2%, 4%, 6% or 8% cotton seed meal (CM) along with 4% barley. The preparates were ensiled in 1.5 L jars for 60 days. For each control and treatment groups five replicate jars were prepared. At the end of the fermentation period, dry matter, crude ash, crude protein, acid detergent fiber, neutral detergent fiber, in vitro organic matter digestibility, metabolic energy, pH value, lactic acid, propionic acid, acetic acid, butyric acid and ammonia nitrogen contents of the silage samples were analyzed. Additionally, propionic acid, acetic acid, butyric acid, ammonia nitrogen contents and pH values of in vitro rumen fluid as well as in vitro true organic matter digestibility and in vitro microbial protein production of the samples were determined. Dry matter, crude ash, crude protein, acid detergent fiber, pH and ammonia nitrogen contents of the silage samples increased while neutral detergent fiber decreased along with the increasing level of cotton seed meal (P<0.05). Butyric acid was not detected in any of the silage groups. Additon of cotton seed meal increased in vitro ammonia nitrogen, in vitro microbial protein production and rumen pH while it decreased in vitro organic matter digestibility, metabolic energy, in vitro true organic matter digestibility, acetic acid and butiric acid values (P<0.05). In vitro lactic acid, acetic acid and propionic acid contents of the silage samples did not change. The results suggested that silages of adequate quality could be prepared by addition of 8% cotton seed meal along with 4% barley.

Proje Numarası

16007

Kaynakça

  • Açıkgöz E, Turgut İ, Filya İ, 2002: Silaj bitkileri yetiştirme ve silaj yapımı. Hasat Yayınları, İstanbul, 584.
  • Alçiçek A, 1995: Silo yemi; önemi ve kalitesini etkileyen faktörler. EÜ ZF Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayını, No: 22, İZMİR.
  • Association of Official Analytical Chemistry (AOAC) 2005: Official Methods of Ana-lysis of AOAC 2005 International, 18th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.
  • Blandino A, Al-Aseer ME, Pandiella SS, Cantero D, Webb C, 2003: Cereal-based fermented foods and beverages. Food Research International, 36, 527-543.
  • Blümmel M, Makkar HPS, Becker K, 1997: In vitro gas production: A technique revisited. J Anim Physiol Anim Nutr, 77, 24-34.
  • Blümmel M, Karsli A, Russell JR, 2003: Influence of diet on growth yields of rumen microorganisms in vitro and in vivo: influence on growth yield of variable carbon fluxes to fermentation products. Br J Nutr, 90, 625-634.
  • Cao Y, Takahashi T, Horiguchi K, Yoshida N, 2010: Effect of adding lactic acid bacteria and molasses on fermentation quality and in vitro ruminal digestion of total mixed ration silage prepared with whole crop rice. Grassland Science, 56, 19-25.
  • Carpintero CM, Henderson AR, McDonald P, 1979: The effect of some pre-treatments on proteolysis during the ensiling of herbage. Grass Forage Science, 34, 311-315.
  • Colombini S, Rapetti L, Colombo D, Galassi G, Crovetto GM, 2010: Brown midrib forage sorghum silage for the dairy cow: nutritive value and comparison with corn silage in the diet. Italian J Anim Sci, 9(53): 273-277.
  • Demirel M, Celik S, Temur C, Guney M, Celik S, 2009: Determination of fermentation properties and digestibility characteristics of combination of corn-soybean and corn silages. J Animal and Veterinary Advances, 8(4): 711-714.
  • Denek N, Can A. 2006: Feeding value of wet pomece ensiled with wheat straw and wheat grain for Avassi sheep. Small Ruminant Research; 65, 260-265.
  • Hart SP, 1990: Effects of altering the grain content of sorgum silage on its nutritive value. J Anim Sci, 63, 3832-3842.
  • Holzapfel WH, Wood BJB, 1995: Lactic acid bacteria in contemporary perspective, (wood b.b. and holzapfel wh, editors), the general of lactic acid bacteria, Vol: II, Blackie Academic-Professional, London, 1-6.
  • Huyen NT, Wanapat M, Navanukraw, C, 2012: Effect ofmulberry leaf pellet (MUP) supplementation on rumen fermentation and nutrient digestibility in beef cattle fed on rice straw-based diets. Animal Feed Science and Technology, 175, 8-15.
  • Kaiser AG, Piltz JW, 2003: 12. Feed testing: assessing silage quality. Pp. 24 in Successful Silage. A.G. Kaiser, J.W. Piltz, H.M. Burns and N.W. Griffiths, Eds. Dairy research and development corporation and NSW agriculture, Australia.
  • Karabulut A, Canbolat O, Kalkan H, Gurbuzol F, Sucu E, Filya I, 2007: Comparison of ın vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility and microbial protein production of some legume hays. Asian-Aust J Anim Sci, 204, 517-522.
  • Kılıç A, Yalçın S, Yılmaz A, 2000: Ruminant beslemede kaba yem kaynaklarında yapılabilecek iyileştirmeler. TUYEM 5. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi. 1-2 Mayıs, Antalya.
  • Kılıç A, 2006: Kaba Yemlerde Niteliğin Saptanması. Hasat Yayıncılık, İstanbul, 159.
  • Kökten K, Boydak E, Kaplan M, Seydeşoğlu S, Kavurmacı Z, 2013: Bazı Soya Fasulyesi (Glycine max L.) Çeşitlerinden Yapılan Silajların Besin Değerlerinin Belirlenmesi. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2(2): 7-12.
  • Kung JRL, 2008: Silage fermentation end products and microbial populatalions: Their relationships to silage quality and animal productivity. Proceeding Annual Conference of the American Asssociation of Bovine Practitioners, Charlotte, NC, 25-27.
  • Kung JRL, 2010: Understanding the biology of silage preservation maximize quality and protect the enviroment. In Proceeding California Alfalfa and Forage Symposium, Visalia, 41-54.
  • Makkar HPS, Blümmel MK, Becker K, 1995: Formation of complexes between polyvinyl pyrrolidones or polyethylene glycols and tannins, and their implications in gas production and true digestibility in in vitro techniques. Br J Nutr, 73, 897-933.
  • Makkar HPS, Blümmel M, Becker K, 1997: In vitro rumen apparent and true digestibilities of tannin-rich forages. Anim Feed Sci Technol, 67, 245-251.
  • Markham R, 1942: Distillation apparatus suitable for microkjeldahl analysis. Biochem J, 36, 790.
  • Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W, 1979: The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feeding stuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. Journal of Agricultural Science, Cambridge, 93(1): 217-222.
  • Menke KH, Raab L, Salewski A, Steingass H, Fritz D, Schneider W, 1988: Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal research and development, 28(1):7-55.
  • Moisio T, Heikonen M, 1994: Lactic acid fermentation in silage preserved with formic acid. Anim. Feed Sci and Tech, 47, 107-124.
  • Orosz S, Szementhy L, Szabo Z, Kazinczy S, Gallo J, 2012: XVI. International Silage Conferance Hameenlinna, Finland, 2-4 july, 440-443.
  • Polan CE, Stieve DE, Garrett JL, 1998: Protein preservation and ruminal degradation of ensiled forage treated with heat, formic acid, ammonia, or microbial inoculant. Journal of Dairy Science, 81(3):765-776.
  • Savrunlu M, Denek N, 2016: Farklı seviyelerde yaş domates posası ilavesi ile hazırlanan mısır silajının kalitesinin araştırılması. Harran Üniv Vet Fak Derg, 5, 5-11.
  • SPSS, 1996. SPSS for windows release 10.01, SPSS Inc Chicago, IL, USA.
  • Sucu E, Filya I, 2006: Effects of homofermentative lactic acid bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability characteristics of low dry matter corn silages. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30(1): 83-88.
  • Suzuki M, Lund CW, 1980: Improved Gas Liquid Chromatografy for Simultaneous Determination of Volatile Fatty acids and Lactic Acid in Silage. Agric Food Chem, 28(5): 1040-1041.
  • Şakalar B, Kamalak A, 2016: Melaslı kuru şeker pancarı posasının yonca bitkisinin silolanmasında kullanılması. Anadolu Tarım Bilim, Derg, 31, 157-167.
  • Touno E, Kaneko M, Uozumi S, Kawamoto H, Deguchi S, 2014: Evaluation of feeding value of forage soybean silage as a substitute for wheat bran in sheep. Animal Science Journal, 85, 46-52.
  • Türemiş A, Kızılşimşek M, Kızıl S, İnal İ, Sağlamtimur T, 1997: Bazı katkı maddelerinin çukurova koşullarında yetiştirilebilen bazı yazlık yem bitkileri ve karışımlarından yapılan silajlar üzerine etkilerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Türkiye Birinci Silaj Kongresi, Hasat Yayıncılık, 166-175.
  • Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA, 1991: Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583-3597.
  • Weiss WP, Frobase DL, Koch ME, 1997: Wet tomato pomace ensiled with corn plants for dairy cows. J Dairy Sci, 80, 2896-2900.
  • Zhang XQ, Jin YM, Zhang YJ, Yu Z, YanWH, 2013: Silage quality and preservation of Urtica cannabina ensiled alone and with additive treatment. Grass and Forage Science, 69, 405-414.
Toplam 39 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştıma
Yazarlar

Mehmet Avcı 0000-0002-2523-2137

Nihat Denek

Besime Doğan 0000-0003-2163-2632

Sadık Aydın Bu kişi benim 0000-0002-7342-6331

Mehmet Savrunlu Bu kişi benim 0000-0002-0330-6799

Proje Numarası 16007
Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 13 Haziran 2019
Kabul Tarihi 21 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Avcı, M., Denek, N., Doğan, B., Aydın, S., vd. (2019). Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(2), 156-161. https://doi.org/10.31196/huvfd.667580
AMA Avcı M, Denek N, Doğan B, Aydın S, Savrunlu M. Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. Aralık 2019;8(2):156-161. doi:10.31196/huvfd.667580
Chicago Avcı, Mehmet, Nihat Denek, Besime Doğan, Sadık Aydın, ve Mehmet Savrunlu. “Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi Ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8, sy. 2 (Aralık 2019): 156-61. https://doi.org/10.31196/huvfd.667580.
EndNote Avcı M, Denek N, Doğan B, Aydın S, Savrunlu M (01 Aralık 2019) Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8 2 156–161.
IEEE M. Avcı, N. Denek, B. Doğan, S. Aydın, ve M. Savrunlu, “Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi”, Harran Univ Vet Fak Derg, c. 8, sy. 2, ss. 156–161, 2019, doi: 10.31196/huvfd.667580.
ISNAD Avcı, Mehmet vd. “Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi Ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 8/2 (Aralık 2019), 156-161. https://doi.org/10.31196/huvfd.667580.
JAMA Avcı M, Denek N, Doğan B, Aydın S, Savrunlu M. Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2019;8:156–161.
MLA Avcı, Mehmet vd. “Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi Ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi”. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 8, sy. 2, 2019, ss. 156-61, doi:10.31196/huvfd.667580.
Vancouver Avcı M, Denek N, Doğan B, Aydın S, Savrunlu M. Farklı Seviyelerde Pamuk Tohumu Küspesi ve Arpa İlave Edilerek Hazırlanan Mısır Silajlarının Kalitelerinin Belirlenmesi. Harran Univ Vet Fak Derg. 2019;8(2):156-61.