Bisfenol A (BPA), gıda kaplarında, diş macunlarında, tıbbi ekipmanlarda, mutfak eşyalarında, su borularında ve elektronik aletlerde yaygın olarak kullanılan endokrin bozucu kimyasal bir maddedir. BPA
insanlara ve diğer canlılara kontamine gıda ve içeceklerle bulaşmaktadır. Çevresel kirleticilerin çoğunda olduğu gibi BPA kontaminasyonu en fazla göl, nehir ve denizlerde meydana gelmektedir. Bu ortamlardaki BPA miktarını tespit etmek için biyoindikatör olarak deniz canlıları kullanılmaktadır. Bu çalışmada İskenderun Körfezi’nden yakalanan ahtapotlarda BPA kirlilik seviyesini belirlemek ve tüketen insanlar için risk düzeyini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu kapsamda Hatay ili İskenderun Körfezi’nden elde edilen
40 adet ahtapot numunesinin kas ve deri dokularında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC) ile BPA miktarı ölçüldü. Tüm ahtapot numunelerinde BPA düzeyi 0.349-80.313 ng/g aralığında bulunmuştur.
Ahtapot numunelerinde tespit edilen bu BPA düzeyleri İskenderun Körfezinden çalışılan balık örneklerinden daha yüksek seviyede olmakla birlikte Türk Gıda Kodeksinde BPA için belirlenen spesifik migrasyon limitinin altında olduğu bulunmuştur. BPA düzeylerinin sucul ortamdaki canlılarda belirli aralıklarla izlenmesi hem çevre hem de halk sağlığı açısından önemlidir.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi BAP tarafından finanse edilmiştir.
Proje No: 20.YL.013
Bu çalışmada finansal desteklerini veren Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi BAP koordinatörlüğü’ne teşekkürlerimizi sunarız.
Bisphenol A (BPA) is an endocrine-disrupting chemical commonly used in food containers, toothpaste, medical equipment, kitchenware, water pipes, and electronic appliances. BPA is transmitted to humans and other living things through contaminated food and drink. As with most environmental pollutants, BPA contamination occurs mainly in lakes, rivers, and seas. Sea creatures are used as bioindicators to determine the amount of BPA in these environments. This study aimed to assess the level of BPA
pollution in octopuses caught from Iskenderun Bay and to reveal the risk level for people consuming it. In this context, the amount of BPA was measured by High-Performance Liquid Chromatography (HPLC) in the muscle and skin tissues of 40 octopus samples obtained from the Iskenderun Bay of Hatay province. BPA level was found in the 0.349-80.313 ng/g range in all octopus samples. These BPA levels detected in the octopus samples were higher than the fish samples studied from Iskenderun Bay. However they were below the specific migration limit determined for BPA in the Turkish Food Codex. Regular monitoring of aquatic organisms' BPA levels is vital for the environment and public health.
Proje No: 20.YL.013
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi, Veteriner Farmakoloji |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje No: 20.YL.013 |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 22 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 8 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 14 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 1 |