Hızla değişen dünya piyasaları, işletmeler arasında yoğun ve zorlu bir rekabet ortamının yaşanmasına neden olmaktadır. Böyle bir ortamda varlıklarını sürdürmeyi arzulayan işletmeler müşterilerinin isteklerini ön planda tutarak karlılıklarını arttırmaya çalışmaktadırlar. Toplam Kalite Yönetimi günümüzde bu amaca ulaşabilmek için sıklıkla kullanılan bir yönetim anlayışına karşılık gelmektedir.
Ülkemizdeki işletmelerin etkinlik ve verimlilik arayışları ve ekonomik koşullar nedeniyle karşılaştıkları olumsuz koşullar; başarılı neticelere ulaşması ile ilgili bilimsel tespitlerin çokluğu nedeniyle Toplam Kalite Yönetimi, Ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanım alanı bulmuştur.
Bu çalışmada, Toplam Kalite Yönetimi kapsamında uygulanan Kaizen ve Altı Sigma teknikleri incelenerek, Ülkemizde gıda sektöründe önde gelen ve proseslerinde bu teknikleri uygulayan iki kuruluşun uygulamaları izlenerek analiz edilmiştir. Değerlendirmenin neticesinde Kaizen ve Altı Sigma tekniklerinin doğru şekilde uygulanarak şirket kültürü haline getirildiğinde kalite kayıplarını yok etmede ve verimliliği arttırmada başarılı sonuçlar doğurdukları tespit edilerek bu teknikleri uygulamak isteyen işletme ve kuruluşlar için yararlı olabilecek yönlendirici bilgiler sunulmuştur.
Fast developing world markets, while passing through a major change , led to heavy and challenging competition between enterprises. Those enterprises who wish to sustain their presence in the highly competitive environment giving priority to customer demand while trying to increase their profit. Today, Total Quality Management becomes one of the mostly used management system for this approach.
This new approach, related to it’s major reference scientific successes and the search for efficiency and productivity in business related to the adverse conditions they face due to the difficult economic conditions in our country become widely recognized and has found widespread use.
In this study, Total Quality Management, Kaizen and Six Sigma techniques are examined, all the stages of two successfull application from two organizations, leading the food industry in our Country, applying these techniques and processes have been evaluated. As a result of this evaluation, where Kaizen and Six Sigma techniques used correctly and becomes a corporate culture, successfull results in improving efficiency and decreasing quality losses has been determined and guiding information is presented to the business and organizations who want to apply these techniques.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1 |
Dergimizin Tarandığı İndeksler
International Anatolia Academic Online Journal / Sosyal Bilimler Dergisi
e-ISSN 2148-3175