Introduction: This
study aimed to contribute to the activities of preventing chronic disease at
the office workers.
Material and methods: Totally 204 workers participated. In
addition to the anthropometric and biochemical examinations, a questionnaire
was used.
Findings:
As a result it was observed that women consumed whole grain
products and diet soda more than men, and men consumed more regular soda, fried
foods and dried fruits and edible nuts in general and consumed more meat where
they had no cafeteria at the workplace. The rates of not having more than three
meals and not consuming enough fruit and vegetable were 38% and 22,2%, 24% and 5,6%,
73,3% and 63%, 72% and 38,9%,
%58,7 and %50 for men and women respectively. The average values of fasting
plasma glucose (FPG), high dansity lipoprotein cholesterol (HDL-K),
triglyceride, sistolic blood pressure,
diastolic blood pressure, waist
circumference and body mass index (BMI) were 87,8 and 85,1 mg/dl, 44,8 and 55,6
mg/dl, 128,1 and 81,9mg/dl, 119,4 and 112,1 mm Hg, 78,3 and 74,0 mm Hg, 92,5
and 75,4 cm, and 26,5 and 22,7 for men and women respectively.
Considerations: We
can consider that, the MS rates are high for workers especially on men.
Office workers snacks food intake obesity metabolic syndrome
Bu araştırma ofis çalışanlarında kronik hastalıkların önlenmesi
çalışmalarına katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Toplam 204 çalışan araştırmaya dâhil olmuştur. Antropometrik
ve biyokimyasal ölçümlere ek olarak bir anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda
kadınların kepekli tahıl ürününü ve diyet gazlı içecekleri erkeklerden daha fazla
tükettikleri, erkeklerin ise şekerli gazlı içecekleri, kızartma ve kuruyemişi
ayrıca yemekhane olmadığında eti kadınlardan daha fazla tükettikleri tespit
edilmiştir. Erkeklerde ve kadınlarda oranlar sırasıyla ek öğün almayanlar %72
ve %38,9., yeterli meyve sebze tüketmeyenler %58,7 ve %50 olarak bulunmuştur.
Ortalama değerler erkeklerde ve kadınlarda sırasıyla açlık kan şekeri (AKŞ)
87,8 ve 85,1 mg/dl, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL-K), 44,8 ve 55,6 mg/dl,
trigliserid 128,1 ve 81,9mg/dl, sistolik basınç 119,4 ve 112,1 mm Hg,
diyastolik basınç 78,3 ve 74,0 mm Hg, bel çevresi 92,5 ve 75,4 cm ve vücut
kitle indeksi (VKİ) 26,5 ve 22,7 düzeyinde bulunmuştur. Sonuç olarak MS
oranlarının çalışanlarda ve özellikle erkek çalışanlarda yüksek olduğunu
söyleyebiliriz.
Çalışanlar beslenme obezite metabolik sendrom beslenme eğitimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Dergimizin Tarandığı İndeksler