Amaç: Obezite dünyada prevalansı hızla artan ve sağlığı tehdit eden önemli bir kronik hastalıktır. Flavonoidler açısından zengin bazı doğal gıdalar obezitenin önlenmesinde önemli bileşiklerdir. Bu çalışmada luteolin, tangeretin ve kaempferol gibi bazı flavonoidler ile obezite belirteçleri (leptin ve resistin) arasındaki etkileşimin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Luteolin, tangeretin ve kaempferol bağlanma afinitelerini hesaplamak için Autodock Vina programı kullanıldı. Leptin (PDB kodu: 1AX8) ve Resisitin (PDB kodu: 1RFX) proteinlerinin yapısı RCSB Protein Veri Bankasından alındı. Görselleştirme işlemleri BIOVA Discovery Studio Visualizer programı kullanılarak gerçekleştirildi.
Bulgular: Bu çalışmada, luteolin, tangeretin ve kaempferolün leptin ve resistin ile düşük bağlanma enerjisiyle etkileşime girdiği tespit edildi. Leptin proteini ile luteolin, tangeretin ve kaempferolün sırayla -6,3, -5,9 ve -6.1 kcal/mol bağlanma enerjileri ile etkileşim kurduğu tespit edildi. Resistin proteini ile ise -6,4, -6,5 ve -6,5 kcal/mol bağlanma enerjileri ile etkileşim kurduğu belirlendi.
Sonuç: Bu çalışmada, obezite proteinleri ile etkileşime giren bileşikler, bağlanma afinitesi ve etkileşim tipi açısından çeşitli sonuçlar göstermiştir. Luteolin, tangeretin ve kaempferolün leptin ve resistin ile düşük bağlanma enerjisiyle etkileşime girmesi, bu bileşiklerin obezite proteinlerinin bir inhibitörü olma potansiyelini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eczacılık Biyokimyası |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 3 Eylül 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 22 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 31 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 2 |
Dergimizin Tarandığı İndeksler