The aim of the study was to evaluate the relationships between diet quality and blood parameters, physical activity level, and exercise capacity in healthy female subjects.
The study included 36 volunteers aged 18-26 years. Demographic data, blood test results, food consumption data, and diet quality index were recorded. Activity level was measured with the leisure-time exercise scale and exercise capacity with the 6-minute walk test.
The mean age of the participants was 20.55±1.20 years and the mean body mass index was 21.55±3.99 kg/m2. 26 participants had a low diet quality score, while 10 had a high one. When analyzed regarding diet quality, there was a significant difference in activity levels and the last heart rate measurement of the 6-minute walk test (p=0.017;0.009, respectively). It was found that individuals with low diet quality were moderately active, while individuals with high diet quality were more active (p=0.025). Walking distance showed a weak negative correlation with total cholesterol (r=-0.440; p=0.007). There was a correlation between triglyceride levels and cholesterol and fatigue levels (r=0.381; p=0.022, r=0.406; p=0.014, respectively).
As a result, it was concluded that individuals with high diet quality were more active. When blood parameters were analyzed, exercise capacity decreased as cholesterol increased. Fatigue was increased as triglycerides increased. Hemoglobin is associated with physical activity level
Diet quality Physical activity Exercise capacity Blood parameters
Çalışmanın amacı, sağlıklı kadın bireylerde diyet kalitesi ile kan parametreleri, fiziksel aktivite düzeyi ve egzersiz kapasitesi arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesidir.
Çalışmaya 18-26 yaş aralığında 36 gönüllü dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri, kan test sonuçları, besin tüketim verileri, diyet kalite indeksi kaydedildi. Aktivite düzeyleri serbest zaman egzersiz ölçeği ve egzersiz kapasiteleri 6 dakika yürüme testi ile ölçüldü, oksijen satürasyonu ve kalp hızları kaydedildi. Yorgunluk düzeyi için Borg skalası ile kullanıldı.
Katılımcıların yaş ortalaması 20,55±1,20 yıl, vücut kütle indeksi ortalaması ise 21,55±3,99 kg/m2 dir. Katılımcıların 26’sı diyet kalite skoru düşük olup 10’u yüksek diyet kalitesine sahiptir. Diyet kalitesi yönünden incelendiğinde aktivite düzeyi ve 6 dakika yürüme testi son kalp hızı ölçümünde anlamlı düzeyde farklılık vardır (sırayla p=0,017; p=0,009). Ayrıca düşük diyet kalitesine sahip bireyler orta düzeyde aktif iken yüksek diyet kalitesine sahip bireyler daha aktif olduğu bulunmuştur (p=0,025). Egzersiz kapasitesi, total kolesterol ile negatif yönlü zayıf ilişki göstermektedir (r=-0,440; p=0,007). Trigliserid düzeyi ile kolesterol ve yorgunluk düzeyi arasında ilişki bulunmuştur (sırasıyla r=0,381, p=0,022; r=0,406, p=0,014). Sonuç olarak, iyi diyet kalitesine sahip bireylerin daha aktif olduğu sonucuna varılmıştır. Kan parametrelerine bakıldığında kişide kolesterol yükseldikçe egzersiz kapasitesi düşmektedir. Trigliserid arttıkça yorgunluk artmaktadır. Hemoglobin, fiziksel aktivite düzeyi ile ilişkilidir.
Diyet kalitesi Fiziksel aktivite Egzersiz kapasitesi Kan parametreleri
Çalışma için İstanbul Rumeli Üniversitesi Etik Kurulundan 27.09.2022 tarihli 2022-08 sayılı toplantı 06 No’lu karar ile izin alındı.
Bulunmuyor.
Bulunmuyor
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer), Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Ağustos 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2025 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 7 Haziran 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 1 |
Dergimizin Tarandığı İndeksler