Bu araştırma yoğurtlarda biyokimyasal parametrelerin ilkbahar
mevsiminde aylık değişimlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Veriler,
Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı Durak köyünde bulunan Mentat süt
ürünleri fabrikasında günlük olarak üretilen yoğurtlardan elde edilmiştir.
Yapılan istatistiksel analiz sonucuna bakıldığında yoğurtlarda toplam
yağ değerleri Mart ve Nisan aylarında kendi aralarında benzer ancak
Mayıs ayına ait değerlerden yüksek bulunmuştur. Kuru madde değerleri
ise tüm aylarda birbirine benzer sonuçlar göstermiştir. Yoğurtlarda pH
değerleri ise Nisan ve Mayıs aylarında birbirine benzer olup Mart ayı pH
ortalama değerlerinden yüksek bulunmuştur. Yağ bakımından parametre
değerlerinde görülen farklılıkların nedeni yapılacak başka çalışmalarla
araştırılmalı ve aylar arasında parametreler bakımından optimizasyon
sağlama noktasında gereken önlemler alınmalıdır. Çünkü mevsimsel veya
aylık olarak parametrelerde görülecek varyasyon standart bir ürün elde
edilmesi açısından istenmeyen bir durumdur. Rekabet ortamının oluşması
için fiyatlandırma sisteminin yoğurt biyokimyasal parametreleri üzerinden
yürütülmesi üreticiler açısından avantajlı olacaktır. Kaliteli ürün üreten
üretici bu durumda karlı çıkacak ve emeğinin karşılığını alabilecektir.
Sosyoekonomik bakımdan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde süt
biyokimyasal parametrelerinin fiyatlandırma politikaları üzerinde etkili
olması nedeniyle yoğurt biyokimyasal parametreleri üzerinde yapılacak
çalışmalara ülkemizde süt ürünlerinin geleceği açısından gereksinim
vardır.
Diğer ID | JA82NK89AT |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 23 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)