BibTex RIS Kaynak Göster

Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu

Yıl 2014, Cilt: 6 Sayı: 23, 13 - 17, 01.09.2014

Öz

Bu çalışma ile Edirne ilinden 2014 yılı Haziran ayında özel bir
süt fabrikasından günlük olarak toplanan sütlerdeki biyokimyasal
parametrelerden yağ oranı, protein ve yağsız kuru madde miktarlarının
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Standardına uygunluğu araştırılarak ilde
belirtilen aya ait referans değerlere ulaşmak amaçlanmıştır. Mevcut
çalışmada Edirne ilinden 2014 yılı Haziran ayında özel bir süt fabrikasından
günlük olarak toplanan sütlerdeki biyokimyasal parametrelerden yağ,
protein ve yağsız kuru madde miktarlarının analizleri yapılmıştır. Sütte
yağ, protein ve yağsız kuru madde değerlerinin WHO tarafından sütte
olması gereken en az değerlere göre Tek örnek T testi uygulanarak
karşılaştırmaları yapılmıştır. Araştırmada yağ oranı (%) 3,48±0,03, yağsız
kuru madde miktarı (%) 9,06±0,01 ve protein değeri de (%) 3,20±0,01
olarak bulunmuştur. Yapılan istatistik analiz sonucunda Haziran ayına ait
sütlerde yağ ve yağsız kuru madde miktarları WHO standartlarına uygun
bulunmuştur. Ancak %3.2 olarak bulunan protein ortalama değeri WHO
standartlarındaki %3.5 referans değerine göre istatistiki olarak daha düşük
seviyede bulunmuştur. Bu istenmeyen bir durumdur. Edirne ilinden Haziran
ayından elde edilen sütlerin Dünya standartlarına ait ortalamanın altında
kalması protein yönünden yetersizlik anlamına gelmektedir. Buda yağdan
sonra ekonomik öneme sahip en önemli ikinci parametre durumundaki
protein için çok büyük bir olumsuzluk demektedir. Söz konusu yetersizliğin
giderilmesi için hayvan ırklarının ıslahı ve yemleme düzenlemelerinin
iyileştirilmesi noktasında çalışmalara başlanılması faydalı olacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA33UE46AP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sabri Tüzün Bu kişi benim

Murat Çimen Bu kişi benim

İsa Baş Bu kişi benim

Yusuf Demir Bu kişi benim

Mehmet Kotan Bu kişi benim

Maas Tayfur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 23

Kaynak Göster

APA Tüzün, S., Çimen, M., Baş, İ., Demir, Y., vd. (2014). Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 6(23), 13-17.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png