Bu araştırmanın amacı İzmir ili Seferihisar ilçesinde yetiştirilen Saanen
ırkı keçilerden elde edilen sütlerin Türk Standartlarına uygunluğunu
saptamaktır. Bu amaçla elde edilen biyokimyasal parametre ortalama
değerlerinin referans değerler ile karşılaştırılmasında tek örnek T-testinden
yararlanılmıştır. İzmir ilinden elde edilen sütlerde toplam yağ (%3.92)
seviyesi Türk Standartlarında belirtilen değerden (en az % 4.15) düşük,
bulunan protein (%3.16) ve kuru madde (%10.45) seviyeleri ise Türk
Standartlarında belirtilen değerlerden ise (protein için en az %2.8, kuru
madde için en az %8.5) yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlara göre Saanen
ırkı keçi sütlerinde toplam yağ bakımından Türk Standartlarına göre daha
düşük değerler görülürken, protein ve kuru madde bakımından standartlarda
belirtilen minimum değerlerin üstünde değerler belirlenmiştir. Dolayısıyla
işletmede üretilen sütler toplam yağ bakımından dezavantajlı durumda
gözükmelerine rağmen, protein ve kuru madde ortalama değerleri
bakımından avantajlı durumdadır denebilir. Mevcut çalışmaya benzer
araştırmaların İzmir ilinin diğer ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan tüm keçi
ırkları için tekrarlanmasında yarar vardır. Çünkü bu araştırmada sadece
Saanen keçi ırkı üzerinde durulmuştur. Aynı ırkın diğer ilçelerde bulunacak
sonuçları ile İzmir iline ait Saanen ırkı süt parametre değerlerine ait
referans değerleri elde edilerek bir genelleme yapılması mümkün olabilir.
Diğer ID | JA79KS57MB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 6 Sayı: 24 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)