Bu çalışmada Mardin’de kurulan Ay nişasta Entegre Gıda Sanayi Ticaret
ve Anonim Şirketi tarafından üretilen Mısır Nişastasının Türkiye’de
Referans kabul edilen Tipik Ürün Spektlerine (spesifikasyon değerlerine)
uygunluğunun istatistikî kontrollerle belirlenmesine çalışılmıştır. Buj
amaçla Ay nişasta Entegre Gıda Sanayi Ticaret Ve Anonim Şirketinin 2015
yılında Mısırdan üretmiş olduğu nişasta örneklerine ait veriler kullanılmıştır.
Nişastanın uygunluğunu tespit etmek amacıyla 10 Paletten 3’er numune
alınarak laboratuarda analiz edilmiştir. Mısırdan elde edilen Nişastanın
Tipik Ürün Spektleri baz alınmış ve CRA (Mısır İşletmeleri Birliği Standart
Analitik Metotlar) metodu kullanılmıştır. Mısır Nişasta parametrelerinin
ürün spektlerine (spesifikasyon değerlerine) uygunluğunun istatistikî
kontrollerle belirlenmesi amacıyla referans değerleri ile analiz sonuçları
tek örnek t testi yardımıyla karşılaştırılmıştır. Yapılan istatistiksel analiz
sonucunda nişasta örneklerine ait SO2
, pH, nem ortalama değerleri
spesifikason değerleri için bildirilen maksimum değerlerin altında iken
% protein değeri maksimum değerlerin üstünde bulunmuştur. Protein
haricinde diğer tüm parametreler referans değerlerine uygun sonuçlar
göstermiştir. Protein değerleri ise olması gereken seviyenin üstünde
bulunmuştur. Bununla beraber Türk Gıda Kodeksine göre nişastada protein
oranının yüksek olması herhangi bir sorun oluşturmamaktadır. Kalite ile
ilgili farklı referans değerlere uygunluklar ile ilgili yapılacak istatistikî
kontroller ürün geliştirme ve iyileştirmede son yıllarda üzerinde çokça
durulan bir konudur. Bu yüzden mısır nişastasının parametre değerlerinin
farklı kalite standartlarına göre tek örnek t testi ile yapılan uygunluk
sonuçları ürün geliştirmede yararlı bir yöntem olarak kullanılabilir.
Diğer ID | JA58EC69KF |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 25 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)