Bu araştırmadaki amacımız kış mevsiminde elde edilen sütlerdeki
protein\yağ oranının Türk standartlarına uygunluğunu belirlemektir. Kış
aylarında elde edilen süt verilerinin muameleye tabi tuttuğumuz guruba
ait ortalamaların bilinen değerle, arasındaki önem seviyesini test etmek
amacıyla tek örnek – T testinden yararlanılmıştır. Türk standartları değerine
göre yağ\protein oranı 0,8 olarak belirlenmiştir. Mersin ili Tarsus ilçesinden
elde edilen sütlerin ocak ve şubat ayı yağ\protein ortalamaları Türk
standartları değerinden düşük bulunurken (0,790±,008)(P< 0,05), mart ayı
ortalamaları Türk Standart değerleriyle benzer bulunmuş olup istatistiksel
bir farka rastlanmamıştır. (0,790±,0001)(P> 0,05). Araştırma dataları 2014
yılı ocak şubat ve mart ayları boyunca Mersin ili Tarsus ilçesindeki Güney
süt ürünleri işletmesinde günlük olarak tutulan verilerden elde edilmiştir.
Sütlerdeki protein\yağ oranının düşük bulunmasının nedenleri üzerine etkili
faktörleri araştırıp öğrenmek sütlerdeki protein\yağ oranının arttırılmasını
sağlayacak ve gelecekte bu vb. konularda uygulanacak yöntemlerin
belirlenmesinde önemli fikirler verecektir. Düşük protein\yağ oranı sütteki
besin değerini ve ekonomik değeri olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple
bu konudaki risk faktörlerinin net bir şekilde anlaşılması protein\yağ
oranında olması gereken biyokimyasal prametrelerin kazandırılmasında
etkili olacaktır.
Diğer ID | JA22DF65FB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2015 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 27 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)