Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ANNE-ÇOCUK İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE İLETİŞİM BECERİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2021, Cilt: 13 Sayı: 2, 441 - 472, 01.04.2021

Öz

İletişim toplumun varlığının anahtarıdır. Güçlü bir ailenin özelliklerinden biri, birbirleriyle olumlu iletişim kurma ve sürdürme yeteneğidir. Etkili iletişim yaşam boyu düzenli uygulama gerektiren;. anne-baba ve çocuğun birbirlerine bilinçli veya bilinçsiz olarak iletmek istediklerini aktardıkları bir süreçtir. Birçok anne bu süreçte çocuğuyla doğru iletişim kurmakta, çocuğun davranışlarının temelini anlamakta ve çocuğa karşı yaklaşımını belirlemekte zorlanmaktadır. Bu çalışma annelerin etkili iletişim yöntemlerini kullanımlarına yönelik bakış açılarını ve bilgilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada etkili iletişim yöntemleri, anne görüşleri üzerinden irdelenmiştir. Bu amaca yönelik olarak 27 anneye etkili iletişim yöntemleri ile ilgili; 9 farklı açık uçlu, 1’i 5’li likert ölçekli olmak üzere toplam 10 soru yöneltilmiştir. Ebeveynlerin sorulara verdikleri cevaplar nitel araştırma teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma neticesinde annelerin etkili iletişim yöntemlerini kullanma konusunda yeterli bilgi ve farkındalık düzeyine sahip olmadığı ortaya çıkmış ve konuya yönelik çözüm önerileri sunularak çalışma sonlandırılmıştır.

Kaynakça

  • 1. Arabacı, N., & Ömeroğlu, E. (2013). 48-72 Aylık Çocuga Sahip Anne-Babaların Çocukları Ile Iletisimlerinin Bazı Değişkenler Açısından Incelenmesi/A Research on the Communication of Parents with Their 48-72 Months Old Children in Terms of Certain Variables. Selcuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (30), 41.
  • 2. Balcı, S., & Yılmaz, M. (2016). Çocukları Anaokuluna Devam Eden Annelere Verilen İletişim Becerileri Eğitiminin Ailenin İşlevlerine Etkisi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2(14).
  • 3. Baydar Posluoğlu, F. D. (2014). İlkokul öğretmenlerinin iletişim yeterlilikleri ile empati kurma becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Sancaktepe ilçesi örneği). Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • 4. Büyüköztürk, Ş. Vd. (2019). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • 5. Camadan, F., Karataş, Z., & Bozali, S. (2017). Aile İçinde Yaşanan Anlaşmazlıklar: Ebeveynlerin Ve Çocukların Görüşleri. Electronic Journal of Social Sciences, 16.Kolucki, B., & Lemish, D. (2011). Communicating With Children. Principles and.
  • 6. Cherry, C. (1966). On human communication (pp. 169-178). Cambridge, MA: MIT press.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hüseyin Kazan Bu kişi benim

Seyran Sarısoy

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kazan, H., & Sarısoy, S. (2021). ANNE-ÇOCUK İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE İLETİŞİM BECERİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 441-472.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)