Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 4, 260 - 265, 29.11.2016
https://izlik.org/JA33GW42BY

Öz

Amaç: Bu çalışmada hematoksilen-eozin boyalı bir preparatta boyanın kaldırılması ve bu preparatın farklı histokimyasal ve immünohistokimyasal boyamalar için uygun hale getirilmesi için bir protokol oluşturulması amaçlandı.

Gereç ve yöntemler: Sıçan karaciğer ve böbrek preparatları kullanılarak yapılan bu teknik çalışmada hematoksilen-eozin boyasının, geliştirilen protokolle uzaklaştırılması sağlandı ve ardından anti-iNOS boyası uygulandı.

Bulgular: Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatlara, geliştirilen protokol uygulandığında preparat üzerinde histolojik boyaya ait hiçbir kalıntının kalmadığı saptandı. Sıçan karaciğer ve böbrek preparatlarında, hematoksilen-eozin boyası ile boyama yapılan preparatlarda bu dokulara ait temel yapılar protokol sürecinin neden olduğu bir bozulmaya maruz kalmadan görüntülendi.

Sonuç: Bu çalışmada oluşturulan protokol ile boyasız hale getirilen preparatların ekonomik ve etkin bir şekilde hem histokimyasal hem de immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması sağlanabilmiş ve histoloji laboratuvarlarının arşivlerindeki preparatların etkin şekilde yeniden değerlendirebileceği gösterilmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Türker Çavuşoğlu Bu kişi benim

Kubilay Doğan Kılıç

Aylin Buhur Bu kişi benim

Yasemin Adalı Bu kişi benim

Gürkan Yiğittürk Bu kişi benim

Oytun Erbaş

Yiğit Uyanıkgil

Yayımlanma Tarihi 29 Kasım 2016
DOI https://doi.org/10.5606/fng.btd.2016.047
IZ https://izlik.org/JA33GW42BY
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Çavuşoğlu, T., Kılıç, K. D., Buhur, A., Adalı, Y., Yiğittürk, G., Erbaş, O., & Uyanıkgil, Y. (2016). Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi, 2(4), 260-265. https://doi.org/10.5606/fng.btd.2016.047
AMA 1.Çavuşoğlu T, Kılıç KD, Buhur A, vd. Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi. 2016;2(4):260-265. doi:10.5606/fng.btd.2016.047
Chicago Çavuşoğlu, Türker, Kubilay Doğan Kılıç, Aylin Buhur, vd. 2016. “Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi 2 (4): 260-65. https://doi.org/10.5606/fng.btd.2016.047.
EndNote Çavuşoğlu T, Kılıç KD, Buhur A, Adalı Y, Yiğittürk G, Erbaş O, Uyanıkgil Y (01 Aralık 2016) Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi 2 4 260–265.
IEEE [1]T. Çavuşoğlu vd., “Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma”, İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi, c. 2, sy 4, ss. 260–265, Ara. 2016, doi: 10.5606/fng.btd.2016.047.
ISNAD Çavuşoğlu, Türker - Kılıç, Kubilay Doğan - Buhur, Aylin - Adalı, Yasemin - Yiğittürk, Gürkan - Erbaş, Oytun - Uyanıkgil, Yiğit. “Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi 2/4 (01 Aralık 2016): 260-265. https://doi.org/10.5606/fng.btd.2016.047.
JAMA 1.Çavuşoğlu T, Kılıç KD, Buhur A, Adalı Y, Yiğittürk G, Erbaş O, Uyanıkgil Y. Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi. 2016;2:260–265.
MLA Çavuşoğlu, Türker, vd. “Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma”. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi, c. 2, sy 4, Aralık 2016, ss. 260-5, doi:10.5606/fng.btd.2016.047.
Vancouver 1.Çavuşoğlu T, Kılıç KD, Buhur A, Adalı Y, Yiğittürk G, Erbaş O, vd. Hematoksilen-eozin ile boyalı preparatların immünohistokimyasal olarak tekrar boyanması: Histoteknik bir çalışma. İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2016;2(4):260-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33GW42BY