Sıçan testisinde subakut deltametrin maruziyetinin etkileri: Histopatolojik bir çalışma
Öz
Amaç: Bu çalışmada bir hayvan modelinde deltametrinin toksisitenin testis histolojisi üzerindeki etkileri değerlendirildi.
Gereç ve yöntemler: Ağırlıkları 200-220 gram olan toplam 36 yetişkin erkek Sprague-Dawley albino cinsi sıçan dört gruba ayrıldı. Grup 1 sıçanlara deltametrin 15 mg/kg/gün, grup 2 sıçanlara deltametrin 30 mg/kg/gün, grup 3 sıçanlara deltametrin 60 mg/kg/gün ve grup 4 sıçanlara (kontrol grubu) %0.9 sodyum klorür 1 mL/kg/gün 30 gün boyunca oral gavaj yolu ile verildi.
Bulgular: Deltametrin uygulanmış sıçanların testislerinde; seminifer tübüllerde ve spermatogenik seri hücrelerinde hasarlanma tespit edildi. Özellikle, seminifer tübüllerde atrofi ve tunika albugineada incelme saptandı. Bu değişiklikler artan doz ile doğrudan bağlantılı idi.
Sonuç: Sıçanlarda deltametrin kullanımı doza bağlı olarak testis toksisitesine yol açmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Manna S, Bhattacharyya D, Mandal TK, Dey S. Neuropharmacological effects of deltamethrin in rats. J Vet Sci 2006;7:133-6.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm
Diğer
Yazarlar
Türker Çavuşoğlu
Bu kişi benim
Gürkan Yiğittürk
Bu kişi benim
Emel Öykü Çetin
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
30 Kasım 2016
Gönderilme Tarihi
1 Kasım 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 4