Polifenoller bitkilerin kök, tohum, çiçek, yaprak, dal ve gövde gibi tüm kısımlarında ve yeşil çay, kahve, kakao, böğürtlen, ahududu, çilek, nar, üzüm gibi bitkisel ürünlerde yüksek miktarlarda bulunurlar. Polifenollerin antioksidan, antikanser, anti-inflamatuar, antikoagülan ve antimikrobiyal etkileri olduğunu belirten araştırmalar bulunmaktadır. Son yıllarda araştırmacılar bu bileşiklerin anti-kanser etkisinde rol alan moleküler mekanizmaların aydınlatılmasına yönelmiştir. Ancak, hem etki mekanizmalarının kanser hücre tipine göre farklılık göstermesi hem de biyoyararlanımlarının sınırlı olması, biyoyararlanımı artıracak ve kanser hücre tipine spesifik yaklaşımların geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu derlemede özellikle polifenolden zengin bitki ürünlerinin, normalde inhibitör özellikteki IkB proteini ile bağlı halde bulunan ve böylece inaktif halde tutulan nükleer faktör-kappa B proteinine olan etki mekanizmaları tartışılmıştır.
Anti-inflamatuar etki anti-kanser etki nükleer faktör kappa B polifenol
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 4 |