Araştırma Makalesi

DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Cilt: 10 Sayı: 2 27 Mayıs 2024
PDF İndir

DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Dijital reklamcılığın hızla büyüdüğü günümüz reklamcılık yaklaşımında, çocuk kullanıcıları dijital platformlarda bekleyen etik sorunlar giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu sorunların başında, çocukların kişisel verilerinin toplanması ve kullanılması gelmektedir. Çocukların çevrimiçi davranışları ve tercihleri, reklamcılar tarafından hedef kitlesine uygun reklamlar oluşturmak için kullanılmaktadır. Çocuk kullanıcıların gizliliği ve güvenliği ile ilgili endişelere yol açmaktadır. Ayrıca, çocukların manipülatif reklam tekniklerine karşı savunmasız olabileceği düşünüldüğünde etik konusu daha fazla önem kazanmaktadır. Dijital reklamcılığın tanımını yaparak dijital reklam türlerinin anlatıldığı bu çalışmada çocukların ölçülemeyen ve öngörülemeyen hangi reklamlar ile karşılaşabileceği incelenmektedir. Bu bağlamda çocukların çevrim içi olma davranışının incelendiği araştırmalar ışığında dijital reklamlarla karşılaşabileceği riskler ele alınmış ve dijital reklamcılığın yol açabileceği etik sorunlar tartışılmıştır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arslan, E. (2019). Sosyal Medyada Yeni Bir Reklam Modeli Olarak Kullanılan Native (Doğal) Reklam. Pressacademia Procedia, 9(1): 269-273.
  2. Ay, C., & Aytekin, P. (2005). Reklamda Etik. Öneri Dergisi, 6(24): 45-60.
  3. Basmacı, U., & Çengel, Ö. (2018). Gayrimenkul Sektöründe Dijital Pazarlamada Arama Motorlari Reklamlari. İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 1(1): 29-36.
  4. Battallar, Z. & Cömert, M. (2015). Tüketicilerin Tercihlerinde Sosyal Medyadaki Reklamların Etkisi. Turizm Akademik Dergisi. 2 (1): 39-48 .
  5. Bayzan, Ş., Yıldırım, Ö., Karakuş, T., Kurşun, E., vd. (2023). Türkiye’deki Çocukların İnternet Kullanım Alışkanlıkları ve Dijital Okuryazarlık Becerileri Üzerine Bir Araştırma. Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi (13): 1331-1364.
  6. Bilgilier, Silkü, H., Kayacan, Ş. & Tos, O. (2020). Oyun Kültürünün Dijital Medyada Yansıması: “Advergaming” İçeriklerine Yönelik Bir Analiz. Laü Sosyal Bilimler Dergisi. 11 (1): 82-98 .
  7. Cingi, M. (2015). Onlıne Pazarlama İletişiminde Kullanılan Video İçeriklerinin Ürün Tanıtımına Etkisi. Humanities Sciences, 10(4): 145-163.
  8. Çetinkaya, M. B., & Çelik, R. (2019). Bir Dijital Pazarlama Stratejisi Olarak Etkileşimli Reklamların Etkinliği: Deneysel Bir Çalışma. Opus International Journal Of Society Researches. 12: 484-506.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yeni Medya

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Mayıs 2024

Gönderilme Tarihi

1 Nisan 2024

Kabul Tarihi

8 Mayıs 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kasım, M., & Can Tunç, P. (2024). DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. İletişim Çalışmaları Dergisi, 10(2), 210-240. https://izlik.org/JA36YX96ZF
AMA
1.Kasım M, Can Tunç P. DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. icd. 2024;10(2):210-240. https://izlik.org/JA36YX96ZF
Chicago
Kasım, Metin, ve Pinar Can Tunç. 2024. “DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. İletişim Çalışmaları Dergisi 10 (2): 210-40. https://izlik.org/JA36YX96ZF.
EndNote
Kasım M, Can Tunç P (01 Mayıs 2024) DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. İletişim Çalışmaları Dergisi 10 2 210–240.
IEEE
[1]M. Kasım ve P. Can Tunç, “DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, icd, c. 10, sy 2, ss. 210–240, May. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36YX96ZF
ISNAD
Kasım, Metin - Can Tunç, Pinar. “DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. İletişim Çalışmaları Dergisi 10/2 (01 Mayıs 2024): 210-240. https://izlik.org/JA36YX96ZF.
JAMA
1.Kasım M, Can Tunç P. DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. icd. 2024;10:210–240.
MLA
Kasım, Metin, ve Pinar Can Tunç. “DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. İletişim Çalışmaları Dergisi, c. 10, sy 2, Mayıs 2024, ss. 210-4, https://izlik.org/JA36YX96ZF.
Vancouver
1.Metin Kasım, Pinar Can Tunç. DİJİTAL REKLAMLARDA ÇOCUK KULLANICILARI BEKLEYEN RİSKLER VE ETİK SORUNLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. icd [Internet]. 01 Mayıs 2024;10(2):210-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA36YX96ZF

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)
by-nc.png