EN
TR
ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME
Öz
Teknolojik gelişmelerin hızla devam ettiği bugünlerde ortaya çıkan yeni medya mecralarının olumlu ve olumsuz yönleri dün olduğu gibi bugün de tartışma konusu olmaya devam etmektedir. İletişim biliminin iki ana akım ekolünün son yüzyıldır üzerinde tartışmaya devam ettiği bu gelişmeler bugün sosyal medya mecraları üzerinden artarak devam etmektedir. Bu çalışma, dünden bugüne süregelen bu tartışmaların sosyal mecralar üzerinden nasıl devam ettiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Literatür taraması yöntemiyle yapılan çalışmada eleştirel teori ve teknolojik determinizm düşüncelerinin temellendiği düşünce akımları irdelenerek her iki ekolün günümüz temsilcilerinden olan Fuchs, Kellner, Webster, Castells ve Jenkins’in yeni medya yaklaşımlarına ayrıntılı biçimde değinilmiştir. Yapılan literatür taramasında adı geçen isimlere ait olan ilk kaynaklara başvurulmuş, bu kaynaklara erişimin olmadığı durumlarda ise ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır.
Yapılan çalışma bağlamında; her iki ekolün geçmişte geleneksel kitle iletişim mecraları üzerinden tartıştığı konuların bugün sosyal medya mecraları üzerinden artarak sürdüğünü belirtmek yerinde olacaktır. Eleştirel teorisyenler, sosyal medyayı büyük veri, tekelleşme, dijital emek gibi kavramlar üzerinden eleştirirken; teknolojik deterministler bu mecralara yönelik güzellemelerini yöndeşme, katılımcı kültür ve ağ toplumu gibi kavramlar üzerinden yapmaktadır. Her iki ekol için de bu eleştirilerin diyalektik bir tavırla yapılmasını gerektiğini savunanların olduğu da altı çizilmesi gereken bir nokta olarak öne çıkmaktadır.
Sonuç olarak sosyal medya platformlarının yalnızca olumlu ya da olumsuz yönleriyle ele alınmasının yetersiz kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle, söz konusu mecraların sunduğu olanaklar ile kullanım süreçlerinde ortaya çıkabilecek risklerin de dikkate alındığı diyalektik bir yaklaşımın benimsenmesi kanımızca daha doğru olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abadan, N. (1968). Kitap tahlili. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 23(2), 335- 342.
- Adorno, W. T. (2016). Negatif diyalektik. Metis Yayınları.
- Aydoğan, F. (2017). Yeni medya kuramları. Der Yayınları.
- Bağce, H. E., Akkanat, S., Bakırezer, G., Bozkurt, K., Demir, F., Dinçer, H. E., Songurtekin, D. ve Öztürk, A. (2013). Frankfurt okulu. Doğu Batı Yayınları.
- Bauman, Z. (2012). Küreselleşme: Toplumsal sonuçları. Ayrıntı Yayınları.
- Begtimur, E. M. (2018). Frankfurt okulu ve kitle iletişim araçları eleştirisi. Kuram ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2), 50-63.
- Castells, M. (2013). Enformasyon çağı: Ekonomi, toplum ve kültür: Ağ toplumunun yükselişi (3. Baskı). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
- Çöllüoğlu, M. (2025). Türkiye’de sosyal medya bilinci: Teknolojik deterministler ve eleştirel teorisyenlerin görüşleri bağlamında Türkiye’de sosyal medya bilincine yönelik bir araştırma [Yayımlanmamış doktora tezi]. İstanbul Üniversitesi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İletişim Kuramları, Sosyal Medya Çalışmaları, Yeni İletişim Teknolojileri
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
14 Mayıs 2026
Gönderilme Tarihi
13 Şubat 2026
Kabul Tarihi
15 Nisan 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 12 Sayı: 2
APA
Çöllüoğlu, M. (2026). ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME. İletişim Çalışmaları Dergisi, 12(2), 157-188. https://izlik.org/JA72YX33RB
AMA
1.Çöllüoğlu M. ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME. icd. 2026;12(2):157-188. https://izlik.org/JA72YX33RB
Chicago
Çöllüoğlu, Mustafa. 2026. “ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME”. İletişim Çalışmaları Dergisi 12 (2): 157-88. https://izlik.org/JA72YX33RB.
EndNote
Çöllüoğlu M (01 Mayıs 2026) ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME. İletişim Çalışmaları Dergisi 12 2 157–188.
IEEE
[1]M. Çöllüoğlu, “ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME”, icd, c. 12, sy 2, ss. 157–188, May. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72YX33RB
ISNAD
Çöllüoğlu, Mustafa. “ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME”. İletişim Çalışmaları Dergisi 12/2 (01 Mayıs 2026): 157-188. https://izlik.org/JA72YX33RB.
JAMA
1.Çöllüoğlu M. ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME. icd. 2026;12:157–188.
MLA
Çöllüoğlu, Mustafa. “ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME”. İletişim Çalışmaları Dergisi, c. 12, sy 2, Mayıs 2026, ss. 157-88, https://izlik.org/JA72YX33RB.
Vancouver
1.Mustafa Çöllüoğlu. ELEŞTİREL TEORİ VE TEKNOLOJİK DETERMİNİZMİN İZİNDE SOSYAL MEDYA YAKLAŞIMLARINA İLİŞKİN ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME. icd [Internet]. 01 Mayıs 2026;12(2):157-88. Erişim adresi: https://izlik.org/JA72YX33RB
