Dünyaya İlişkin Varsayımlar ve Özerklik Algısının Çalışanlarda Olumlu Sosyal Davranışlar ve Saldırganlık ile İlişkilerinin İncelenmesi: Öz-Belirleme ve Pozitif Yanılsamalar Kuramları Bağlamında Bir Değerlendirme
Öz
Amaç: Bu çalışmada, dünyaya ilişkin varsayımlar ve özerklik algısının bireylerin olumlu ve olumsuz işyeri davranışları arasında incelenen olumlu sosyal davranışlar ve saldırganlık davranışları ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Tasarım/Yöntem: İstanbul ilinde bulunan sağlık örgütlerinde görev yapmakta olan sağlık personeli üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma neticesinde toplanan veriler istatistiksel analize tabi tutularak tanımlayıcı analizler ve hipotez testleri gerçekleştirilmiştir.
Sonuçlar: Elde edilen bulgulara göre olumlu sosyal davranış algısı (r=0,477 p<0,05) ile özerklik arasında anlamlı ve pozitif ilişki; olumlu sosyal davranış algısı (r=0,502 p<0,05) ile dünyaya ilişkin varsayımlar arasında anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. Bununla birlikte saldırganlık (r=0,213 p<0,05) ile özerklik arasında anlamlı ve pozitif ilişki; dünyaya ilişkin varsayımlar arasında ise (r=-0,238 p<0,05) anlamlı ve negatif ilişki görülmüştür.
Özgün Değer: Çalışmanın ilgili literatüre ve çalışma yaşamında birey davranışları ve psiko-sosyal yapıların birey davranışlarını nasıl açıklayabileceği konusuna ışık tutması bakımından katkıları bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bowlby, J. (1969), Attachment and loss: Attachment, New York: Basic Books. Deci, E. L. ve Ryan, R. M. (2000), "The "What" and "C" of Goal Pursuits: Human Needs and the Self-Determination of Behavior", Psychological Inquiry, 11(4), pp.227-268.Dekel, R., Solomon, Z., Elklit, A. ve Ginzburg, K. (2004), "World assumptions and Combat-related Posttraumatic Stress Disorder", The Journal of Social Psychology, 144, pp.88-109.Dınvar, P.E. (2011), Travma Sonrası Stres, Dünyaya İlişkin Varsayımlar ve Tanrı Algısı Arasındaki İlişki, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.Eisenberg, N.,Guthrie, I.K., Cumberland, A.,Murphy, B.C., Shepard, S.A., Zhou, Q. ve Carlo,G.(2002),"Prosocial development in early adulthood:A longitudinal study",J.of Personality and Social Psychology,82(6),pp.993-1006. Grolnick, W. S., Deci, E. L. ve Ryan, R. M. (1997), "Internalization within the Family: The Selfdetermination Theory Perspective", In J. E. Grusec & L. Kuczynski (Eds.), Parenting and Children’s Internalization of Values: A Handbook of Contemporary Theory, New York: Wiley, pp.135-161.Guay, F., Marsh, H. W. ve Boivin, M. (2003), "Academic Self-Concept and Academic Achievement: Developmental Perspectives on Their Causal Ordering", Journal of Educational Psychology, 95(1), pp.124-148.Hastings, P. D., Utendale W.T. ve Sullivan, C. (2006), The Socialization of Prosocial Development. In J. E. Grusec & P. D. Hastings (Eds.), Handbook of socialization: Theory and research. New York: Guilford Press.Janoff-Bulman, R. (1989), "The Benefits of Illusions, the Threat of Disillusionment, and the Limitations of Inaccuracy", Journal of Social and Clinical Psychology, 8(2), pp.158-175.Janoff-Bulman, R., Berg, M. ve Harvey, J. H. (1998), "Disillusionment and the Creation of Value: From Traumatic Losses to Existential Gains", Perspectives on loss: A sourcebook, pp.35-47.Kahraman, O.G. ve Kurt, G. (2013), "Öğretmen Adaylarının Olumlu Sosyal ve Saldırgan Davranış Eğilimlerinin İncelenmesi", Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 3(3), pp.236-243. Kocayörük, E. (2012), Öz-Belirleme Kuramı Açısından Ergenlerin Anne Baba Algısı ile Duyuşsal İyi Oluşları Arasındaki İlişki, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(37), pp.24-37.Penner, L. A. ve Finkelstein, M. A. (1998), "Dispositional and Structural Determinants of Volunteerism", Journal of Personality and Social Psychology, 74, pp.525-537. Sheldon, K. M., Ryan, R. M., ve Reis, H. T. (1996), "What Makes for a Good Day? Competence and Autonomy in the Day and in the Person", Personality and Social Psychology Bulletin, 22, pp.1270-1279.Solomon,Z.,Iancu,I. ve Tyano,S.(1997),"World assumptions following disaster",J.of Applied Social Psychology,27,pp.1-24.Trommsdorff, G., Friedmeier, W. ve Mayer, B. (2007), "Sympathy, Distress, and Prosocial Behavior of Preschool Children in Four Cultures", International Journal of Behavioral Development, 31(3), pp.284-293.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Seçil Bal Taştan
Bu kişi benim
MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Cem Güçel
Bu kişi benim
Türkiye
Emre İşçi
MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi
30 Mayıs 2017
Kabul Tarihi
27 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2
Cited By
ÖRGÜTSEL DESTEK, SOSYAL BAĞLILIK VE DÜNYAYA İLİŞKİN VARSAYIMLARIN TRAVMA SONRASI BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE ACININ DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNÜN ROLÜ: POZİTİF PSİKOLOJİ BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.16953/deusosbil.554080Investigation of the Mediating Role of Empathy in the Relationship Between Adolescents' Prosocial Behaviors and Bullying Tendencies
Cukurova University Faculty of Education Journal
https://doi.org/10.14812/cuefd.1463625